• Uitz Renáta

  Legkedvesebb kedvenceik

  Jól döntött-e az AB az egyházak 1 százalékos adótámogatásáról?

  A magyar Alkotmánybíróság (AB) a minap alkotmányellenesnek találta, hogy jelenleg csak a bevett egyházaknak ajánlható fel a személyi jövedelemadó 1 százaléka. Az AB szerint a többi vallási közösség mellőzése olyan Alaptörvény-ellenes mulasztás, amit a törvényhozó az év végéig köteles orvosolni.

 • Verdes Tamás

  Keresőszó: „Soros György”

  A Soros-ellenes hadjárat a Google és a Facebook tükrében

  A sorosozó óriásplakátok sűrűjében könnyen az a benyomása támadhatott az embernek, hogy sikeresen dübörög a kormánypropaganda, de a Google és a Facebook adatai mást mutatnak.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Euródilemma vagy valami más?

  Néhány hete, a Joint Venture Szövetségben Varga Mihály azzal hárította el az euró bevezetését feszegető kérdést, hogy hosszú távon nem mondhat le róla a magyar gazdaságpolitika, de azért nem kell elsietni.

 • A szerk.

  Nyilván tartanak tőled

  Opellel jöttek. Rekord volt vagy Kapitän, tudja ma már a fene, körbeállták a falusiak, alig tudtak kiszállni belőle.

 • A szerk.

  Igaznak tűnik

  Boldogult Torgyán József a kilencvenes évek közepén, már a Bokros-csomag után, amikor a tőle megszokottnál is jobban belehergelte magát a hülyeségbe, egy országgyűlési fölszólalásában arról értekezett, hogy valamiért (a pontos indokolásra már nem emlékszünk) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének minimálbérért kellene dolgozni.

 • Trump sikertelen kísérletei az Obamacare visszavonására

  Nincs másik

  Kudarccal végződik a jelek szerint Donald Trump elnök első komolyabb akciója, és nem sikerül visszavonni az elődje legnagyobb eredményének tartott egészségügyi reformot, az Obamacare-t. Milliók életéről és dollárszázmilliárdokról van szó, de sokan már az amerikai demokráciát is veszélyben látják.

 • Bukásra áll a kormány a kvótaperben

  Lesöpörve

  A magyar kormány jogi érvei aligha állnak meg az EU luxemburgi bírósága előtt zajló kvótaperben, de ebből nem következik az, hogy Orbán Viktor feladná eddigi migrációs politikáját.

 • Botka László harca az MSZP örökségével

  Átmeneti megoldások

  Belső ellenzékével szemben indított egy hete támadást Botka László. Az eddig történtek megmutatták, milyen problémákkal küszködik a párt, de azt is, hogy Botka lehetőségei korlátozottak.

 • Lemez

  Dés András Trió: The Worst Singer in the World

 • Lemez

  Rachmaninov: Preghiera

 • Lemez

  Babé Sila: August

 • mi a kotta?

  Sötét verem

 • rés a présen

  Családias, közvetlen

  Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik főszervezője

 • Opera

  Extra sajt

  Rossini: A sevillai borbély

  Egy nyári, szabadtéri vígopera-előadáson sok mindenre szinte bombabiztosan számíthat a jórészt indokolt előítéletekkel rendelkező operabarát: a hangosítás esetlegességétől a kötelező jópofáskodásig, a szereposztás kiegyenlítetlenségétől a dalizó játékmodorig.

 • SZIGET MELLÉKLET - Interjú

  „Nekem a hajam a kalapom”

  Jónás Vera énekes, dalszerző

  Jónás Vera Experiment nevű együttesét 2011-ben alapította. A zenekar számos hazai és nemzetközi sikert ért el, nemrég a Müpában adtak telt házas koncertet, de ennek ellenére is rajthoz álltak a Sziget Nagy-Szín-Pad című ún.

 • SZIGET MELLÉKLET - Világzene a Szigeten

  Több mint buli

  Tizennyolc éve működik Világzenei Nagyszínpad a huszonöt éves Szigeten, és az idén kimondottan ünnepi, afféle „best of” kínálattal áll elő. Megidézi a színpad eddigi legnagyobb durranásait, de folytatja azt a hagyományt is, hogy elsőként mutassa be a műfaj legújabb szenzációit.

 • SZIGET MELLÉKLET

  Egyedül a trónon

  PJ Harvey

  25 éve futott be első albumával, s azóta sem adja alább. Idén a Szigeten lép fel először Magyarországon.

 • SZIGET MELLÉKLET - Tánczene a Szigeten

  A masina lelke

  Erről a Szigetről sem hiányozhat a gépi tánczene, a hiphop, az elektropop. Szerintünk őket érdemes meghallgatni.

 • SZIGET MELLÉKLET

  ​Indie nyár hétfőn

  Ha az Egyesült Királyságban egy zenei produkcióban a gitárok száma meghaladja az egy darabot, akkor azt nagy valószínűséggel indie-nek fogják titulálni. A jubileumi Sziget Fesztivál fellépői között bőven akadnak ilyen zenekarok, közülük ketten augusztus 14-én, hétfőn a Dan Panaitescu Nagyszínpadon csapnak a húrokba.

 • SZIGET MELLÉKLET - Rock a Szigeten

  Napi kettő

  A vödörben árult mojito, az óriáskerék, a cirkuszi mutatványosok és a festékszórás mellett még vannak koncertek is a Szigeten, bár ahogy jó pár évvel ezelőtt kihalt a metal, úgy a rockzene kiszorulása is menthetetlenül megkezdődött – de azért az első napot leszámítva vagy tucatnyi izgalmas előadó lesz.

 • Könyv

  Rejtő Jenő: Tatjána

 • Könyv

  Dániel András: A kuflik és a mohamanyi

 • Könyv

  Szövegcunami

  Tompa Andrea: Omerta. Hallgatások könyve

  Az író új regényében korábbi műveinek helyszíneit járja be újra: időben kissé előbbre lépve azokat a történelmi léptékű változásokat mutatja be, amelyek a II. világháború után a kisebbségbe került magyarságot, szűkebben Kolozsvár és környékének lakóit sújtották, kiszakították őket hagyományos értékrendjükből és még drasztikusabb életmódváltásra kényszerítették.

 • tévéSmaci

  Láthatatlan seregélyek

 • Tévé

  „Aki nem az Andy”

  1/1 Azurák Csabával

  Kihagyhatatlan, meghökkentő, izgalmas, kreatív, véleményformáló: csak úgy záporoznak a néző felé az egészséges önbizalomra valló értékelő jelzők Azurák Csaba beszélgetős műsora, az 1/1 főcímében.

 • Egy önéletrajzi ihletésű videojáték

  Van-e kiút Szíriából?

  Egy szír művész sajátos módon dolgozza fel a menekültek útvonalát: videojátékot készít saját tapasztalatai alapján.

 • Kiállítás

  Zseniális dilletánsok

  Hejettes Szomlyazók

  Harminc év távlatából ma már nehéz megítélni, hogy a nyolcvanas években első hallásra meglepő volt-e a csoport neve; akkoriban a Helyettes Szomjazók mint megnevezés talán nem is számított annyira különlegesnek – néhány évvel korábban a Bizottság mintha megdöbbentőbbnek tűnt volna.

 • SZIGET MELLÉKLET - Mozgás a Szigeten

  Akrobaták, álomsebészek

  Idén is várják a fesztivál népét a világra szóló utcaszínházi produkciók, a progresszív táncszínházak és a cirkuszok.

 • SZIGET MELLÉKLET - Interjú

  „Kiugrom a bőrömből”

  Nagy Emese táncos, koreográfus

  Az izraeli Batsheva Dance Company két egykori tagjával és két hazai kollégájával közösen alapította a MA•ZE nevű tánccsapatot. A Szigeten a Kumzits című előadásukat láthatjuk.

 • SZIGET MELLÉKLET

  „Nem provokálni akarok”

  Márkus Sándor bábszínész

  A különleges, felfújható óriás bábjairól híres Nylon Group egyik alapítójával Whale me! című szóló performance-a kapcsán beszélgettünk színházról, coming outról, szégyenről és egy 6,5 méteres műbálnáról.

 • Viselkedésmódok katasztrófa idején

  Majd, ha fagy

  A természeti, technikai vagy ember okozta katasztrófák tragikus hatásait sokszor maga az áldozati viselkedés is tetézi. Ezt tesszük, és ezt nem tesszük vészhelyzet esetén.

 • Új választás előtt a vörösiszap-katasztrófa városa

  Sodródva

  Egymást rágalmazó képviselők, folyamatos bírósági ügyek, átláthatatlan önkormányzati szerződések – aligha meglepő, hogy június 28-án feloszlatta magát Devecser város jobbikos vezetésű, hétfős önkormányzata.

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...