Az utolsó zsetont még Orbán Viktorra!

A szerk.

Az Omega együttes nevű szórakoztatóipari vállalkozás utoljára 1977-ben állított elő a maga kategóriájában magabiztosan versenyképes könnyűzenei terméket; az Időrabló című bakelitkorongra nyomott hanglemezt.

Azóta közel negyven év telt el, s e negyven évben az alapítástól az Időrablóig eltelt 15 év alatt előállított értékek felélése folyt. Pontosabban egyfajta igen körültekintő gazdálkodás ezekkel az értékekkel – akár tisztán materiális, akár könnyűzene-művészeti alapról vizsgálva a történteket. E gazdálkodás kétségkívül sikeresnek is mondható, hiszen az Omega ma is létező brand, olyan, amilyen, de élő dolog. S hogy élő, az nem csak az 1962-től 1977-ig terjedő időszak művészi teljesítményének utóhatása, hanem a későbbiekben szerteágazó szórakoztatóipari tevékenykedésüknek is, a felszereléskölcsönzéstől a koncertbonyolításon keresztül a marketingig mindenfélének, zusammen. Csakhogy a popipari háttértevékenység, jóllehet jövedelmező üz­let­­­ág, a legendák túlélését aligha segíti, s a brand fennmaradását nem terjeszti ki a felvevőpiacon túli regiszterekbe – köztudat, néplélek, közszeretet stb.

false

 

Fotó: MTI

Bár az Omegának 1977 után is volt legalább két nagy várakozással kísért nagylemeze, s jó néhány ezért vagy azért, ha másért nem, az esős idő miatt – elsősorban a rajongók számára – emlékezetes koncertje is, de a világhírről szőtt korábbi tervek, későbbi ábrándok szertefoszlottak. A tagság fölött elszálltak az évek, a popzene jól eleresztett fiúcskák nyugati huncutságából Magyarországon is ipari léptékben előállított tömegcikk lett, s jöttek tömött sorban az új hősök, a szebb fiúk. A közszeretet is csappant, de míg volt az asztalon néhány nosztalgiakártya, el nem maradt – jöttek az évfordulós koncertek, közös fellépések, Illés, Metró, Omega, Gyöngyhajú lány Klaus Meine előadásában, a Schmitt Páltól telefonon kisírt Kossuth-díj.

Ugyanakkor ne tévesszen meg senkit a Rolling Stones állandó jelenléte a tabloid sajtóban és a koncertszínpadokon, a rock and roll nem örök, s nem elpusztíthatatlan, legfeljebb megújul időnként, ha valaki képes megújítani. Az Omega ilyesmire sohasem volt képes, még letagadhatatlan fénykorában sem, ilyenformán mára szép lassan elfogyott – őszintén szólva, a várhatónál is lassabban. Omega ma már szinte nincsen, vagy alig van. Az Omega Oratórium nevű produkciót vagy a Beatmisét a mondott nosztalgia egyre csökkenő gazdasági ereje mozgatja valamelyest, de a játék láthatóan a végéhez közeledik. Ami szomorú dolog, de elkerülhetetlen: Kóbor János már nem fog megújulni, s a többiek sem. Az viszont simán lehetséges, hogy Kóbor még lát egy zsetont az asztalon, amiről úgy gondolja, hogy ha jó helyre rakja, akkor kitart még egy darabig. Kitart addig, amennyi még hátra van. Tényleg a legvégéig.

Kóbor pedig ezt a zsetont feltette Orbán Viktorra. Mi úgy látjuk, hogy rossz helyre tette, s így tudja a másik omegás, Mihály Tamás is, aki most kézzel-lábbal tiltakozik, s azon van, hogy az Omega nevet valahogy kimentse abból a szarviharból, ami a miniszterelnök budija mellett világ röhejére felhúzott stadionban éri. Hogy Mihály ez irányú igyekezete mennyire eredményes vagy eredménytelen, az sajnálatosan nem csak az ő kiállásán és Kóbor reakcióin múlik, abban benne van a politikai kötöttségű művészet minden hendikepje, s rajta van az itt tárgyalt időszak összes sara – egyszóval lehetetlen küldetés. Merthogy Kóbor rossz helyre tette az utolsó zsetont, tudja ő maga is, hisz különben miért mondana olyan hülyeségeket, hogy ő, mint építész… soha nem volt az, de ez nem is érdekes. Zenészként is tisztelhetné nyugodtan Makovecz Imrét – de ráfogni egy fellépést az Orbán Stadionban, nos, ilyet csak az tesz, akinek nem jut jobb az eszébe.

Mindegy, láttunk már nagy művészeket is kilógni pitlák politikusok zsebéből, mi túléljük valahogy ezt a nem túl jelentős esetet. De az Omega nem. Az Omega csak addig él, míg lesz élő tanúja annak a ’62 és ’77 közti kornak – utána vége, marad egy banda emléke, akik Orbán Viktornak húzták. Igaz, ebben legalább következetesek, hisz már az 1994-es választási kampány fiatal demokrata plakátjain is ez a három név szerepelt: Omega, Fidesz, Quaestor…

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.