A szerk.

Ivanhoe

A szerk.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 3 millió eurós (közel egymilliárd forintos) büdzsével helyettes államtitkárság áll fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának kebelén, melynek feladata „kormányzati felhatalmazással, hatékonyan” fellépni világszerte „a keresztényüldözés minden formája ellen”. Már a helyettes államtitkárság vezetőjének a neve is ismert: Török Tamás Rómából hazatérő konzulra esett a választás.

Lehet megnyugodni. A magyar kormány ezentúl megvédi az üldözött keresztényeket az egész világon.

Nos, igény az mutatkozik is védelmező karunkra. Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint ugyanis, amikor Orbán Viktor és Balog Zoltán a Szentszéken jártak, egy alkalommal közel-keleti keresztény vezetőkkel is találkoztak – lokálisan Frascatiban. S itt a pátriárkák és püspökök egy emberként kérlelték Orbán Viktort, hogy csináljon már valamit. S nála a kérő szó sosem talál süket fülekre. Megvédi ő a keresztényeket, ha az kell nekik. De mégis, hogyan?

Török helyettes államtitkár kiszáll Aleppóba, s visszadobja kenyérrel, akit sanyargatni lát? Vagy elküldi például Libanonba a TEK-et, csapjanak szét egy kicsit a keresztényüldözők között? Vagy tiltakozó közleményt ad ki, ha keresztényüldözésről értesül?

A lehetőség persze mindig adott. Itt van például Magyarország egyik legismertebb Facebook-profilja, melynek tulajdonosa nemrég dicsekedett el azzal, hogy járt a keresztények e világi főfőnökénél, a római pápánál. Rajongóinak döntő többsége erre fel piszkos szájú kommentekben küldte el a pápát melegebb éghajlatra, egyik hangadójuk egyenesen azt javasolta, hogy „VIKTOR rugd tokon a ven idiotat!!” Na most, tételezzük fel (okkal, hisz eddig nem tette helyre kommentelőit), hogy a megszólítottnak a szívéig értek a serkentő szavak, s az éj leple alatt lopva elindul, hogy beteljesítse ezt az útmutatást. „Megyek, es tokon rugom!” Hohó, de nem jut a Cinege út sarkáig sem, mert lecsap reá Török helyettes államtitkár, a keresztények gyámola. S Magyarország kormánya már be is védte a kereszténységet.

De az is lehet, hogy Orbán Viktor kormánya éppenséggel Európától akarja megvédeni a kereszténységet, már amikor alkotmányt faragtak maguknak, akkor is mindennap azzal jöttek, hogy egy csomó nagy európai állam alkotmányában nincsen benne, hogy keresztény lenne az illető ország, s ez már milyen nagy disznóság. Török helyettes államtitkár tehát személyesen fog eljárni ezeknél az országoknál, hogy térjenek jobb belátásra.

Vagy a migránsoktól. Tudta? Egy 14 éves migráns fiú Olaszországban felgyújtott egy templomot? Török megoldja.

De van egy titkos lehetőség is, amit csak azon 50+-os olvasóink ismerhetnek, akik gyerekkorukban fakardokkal rohangásztak a falu porában, s teli torokból üvöltötték, hogy én vagyok Ivanhoe! Nevezett keresztes lovag Walter Scott híres regényének címszereplője, egyszersmind keserű sorsú mellékalakja Roger Moore megformálásában legyőzhetetlen bajnokká nemesült a televíziózás honi reggelének híres brit sorozatában. Minden kisfiú Ivanhoe akart lenni. A hős keresztes, aki megvédi a Szentföldön és Angliában és mindenhol a keresztényeket, a gyengéket, s mindenkit, aki szembejön. Szóval a kisvasút már megvan, a stadionok állnak, most keresztes lovag leszek. Ivanhoe, Ivanhoe! Gurth, kardot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.