A szerk.

Miért a Közgáz?

A szerk.

Ez úgy megy, hogy a kormány meglebegteti a Corvinus Egyetem beszántását, ezt a szakmai közvélemény és az érintettek felháborodása követi, mire a kormány visszakozik, esetleg azt hazudja, hogy soha eszébe sem jutott ilyesmi.

2011-ben Hoffmann Rózsa intézmény-összevonási terve a Corvinus teljes bezárásával számolt, tavaly a Figyelő arról írt, hogy csak a gazdaságtudományi karok maradnának az egyetemnél, bő egy hete pedig a vs.hu ismertetett egy egészen konkrét csonkolási koncepciót. Eszerint a kertészettudományi kar Gödöllőre, a tájépítészeti a Műegyetemre, az élelmiszer-tudományi Hódmezővásárhelyre költözik, a felszabadult budai campust az arborétummal együtt privatizálja kormány, hogy a befolyt összeget a budai vár felújítására költhesse.

A Corvinus triviális okokból lett szálka Orbánék szemében. A piac már jó ideje beárazta a képzéseket: elsősorban gazdasági területen váltak kirívóan értékessé a corvinusos diplomák. A felvételi statisztikákból jól látszik, hogy a diákok egyre szívesebben választották az itt meghirdetett szakokat – minőségi képzés, modern oktatási környezet, jól felépített brand. Márpedig Orbán számára a legirritálóbb szi­tuációk egyike, amikor azt kell látnia, hogy egy állami intézmény tőle függetlenül, pusztán az állampolgárok – szülők és diákok – önálló választásai nyomán emelkedik fel. Ezt a folyamatot mégoly agyafúrt szabályozási eszközökkel sem tudta megállítani: hiába emelte meg az állami finanszírozáshoz szükséges ponthatárt a gazdasági és társadalomtudományi képzéseken, a Corvinus fizetős hallgatókkal is képes volt megtölteni a tantermeit. Így a szándék komolyságától függetlenül is érdemesnek tűnhet időnként erős üzenetet küldeni az itt tanulóknak: nehogy má’, kisköcsögök.

A most kiszivárgott terv a felsőoktatás átalakításának tágabb koncepciójába is hézagmentesen illeszkedik. Palkovics László államtitkárt jól láthatóan egyedül az mozgatja, hogy valahogy elműködtesse a rendszert abból a szégyenletesen kevés pénzből, amit a kormány beletesz. A költséghatékonyság jegyében két vezércsillaga a szakracionalizálás és a profiltisztítás: minél kevesebb szakot hirdessen meg minél kevesebb intézmény. A három corvinusos kar beolvasztásának indoka – merthogy, bár döntés még nincs, indoklással azért előállt az államtitkár – is az, hogy a jelenlegi 14 agrárképzési helyből négy centrumot csinálna a kormány. Önmagában is kacagtató, hogy a színleg versenyelvű felsőoktatási stratégiánk jórészt arról szól, hogyan ne versenyezzenek egymással az intézmények. Nem jó, ha egy régióban többen is indítják ugyanazt a szakot, mert a végén még elszívják egymás elől a hallgatókat. Azt pedig, hogy hol maradhatnak meg a képzések, ismét nem a hallgatók száma vagy a minőség dönti el, hanem a lobbierők és a kézivezérlés. Ha valaki nem tetszik a kormánynak, ráadásul értékes ingatlanjai is vannak, lehúzhatja a rolót.

Kapkodás, az átláthatóság és a párbeszéd teljes hiánya, a diákok, a verseny, az autonómia mélységes lenézése – a Corvinus elleni újabb támadás az orbáni „oktatáspolitika” szimbóluma is lehetne. Aki kiáll a Corvinus megmaradásáért, ezt a retrográd víziót utasítja el.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?