A szerk.

Szemetek a pénzen!

A szerk.

Hétfőn tartotta meg Orbán Viktor a külföldre akkreditált magyar nagyköveteknek a szokásos éves miniszterelnöki eligazítást. Orbán a hagymázasra sikeredett tusnádfürdői fölszólamlásához képest – amelyben ideológiai tanácsadója, Tellér Gyula zavaros tantételeit adta elő a liberális demokrácia meghaladásáról – kifejezetten összeszedett beszéddel rukkolt elő.

A begyakoroltnak tetsző nagyköveti alákérdezések is flottul mentek, és e kérdésekre a kormányfő a rá jellemző szellemes, egyszersmind logikus okfejtéssel válaszolt mindahányszor. A műsor mindenekelőtt a nagy számban megjelent tudósítónak – közöttük a számos külföldi újságírónak – szólt, akik persze nem kérdezhettek, viszont háborítatlanul jegyzetelhettek.

A fejtágítón a pragmatikus Orbánt láthattuk, aki a gazdaságvezérelte világban való helytálláshoz látta el tanáccsal a magyar államot külföldön képviselő főhivatalnokokat. Manapság az ideológiai alapú (kül)politizálással semmire nem megyünk, azt különben is a „félnótás országoknak találták ki az okos országok”, csakis a nemzeti érdekek mindenekfölöttisége hozhat sikert – mondta. Lám, például az Egyesült Államok is Kínával finanszíroztatja az államadósságát, úgyhogy ne vegyük komolyan, amikor Nyugaton a magyar kormány orosz orientációján kiakadnak. Nem kell szégyenkezni, a kritikát ugyan udvariasságból hallgassuk meg, de a magyar reakció semmiképpen se védekező, inkább magyarázó, fölvilágosító-nevelő jellegű legyen. Főleg, hogy van mire büszkének lenni: a külföld számára először  szokatlannak tűnő, de mind elismertebb magyar intézkedéseknek köszönhetően beindul (majd) a gazdasági növekedés, a hazai demokrácia állapota pedig egyenesen „makulátlan”, mivel Magyarországot széltében-hosszában átvilágították az unió megfelelő szervei, és az állam demokratikus berendezkedését rendben lévőnek találták. Természetesen a túl nagy arc sem szerencsés, hiszen akkora Magyarország súlya, amekkorának a partnerek azt értékelik – figyelmeztetett a kormányfő, és éppen csak azt nem mondta, hogy merjünk végre kicsik lenni.

Nos, nem a „makulátlan” hazai demokráciára utalás volt az egyetlen, amelyen megbukott ez a szépen koreografált tündérmese. Az unió éppen hogy nem ütött rá semmiféle pecsétet az orbáni hatalmi berendezkedésre – mondjuk a bármikor beélesíthető sajtótörvényre vagy az egyirányúsított választásokra –, de nem is e cinikus kitétel volt az Orbán-beszéd lényege. Hanem az az önigazoló ária, amit a magyar gazdaság növekedéséről és remek kilátásairól elővezetett. Ám a miniszterelnök egyvalamiben brutálisan őszinte volt: a nagykövetek legfőbb feladata ugyanis az „akár vállalati szintű” kapcsolattartás lesz. Ez nyilvánvaló utasítás volt a minél több befektető becserkészésére és Magyarországra csábítására. Ez a szent cél ír felül mindent, azokat az értékeket is, amiket nemcsak a rendszerváltás, de a 2000-es évek ellenzéki Fidesze is hangosan képviselt (mondjuk Kínával vagy Oroszországgal szemben). Az Orbán-rendszert a gazdaság teljesítőképességét sokszorosan meghaladó célzott jóléti juttatások (rezsicsökkentés, családi kedvezmény, a klientúra lojalitásának biztosítása állami megrendelések, hivatali pozíciók révén, aminek a következménye az egyre többe kerülő állam stb.) tartják életben. Jól működő piacgazdaság (és ebből következően komoly költségvetési bevételek) híján az állam e politikai stabilitás fedezetét csak külföldi kölcsönökkel vagy az ún. szektoriális különadókkal képes előteremteni. A lehetőségek azonban végesek. Lehet munkaalapú társadalomról, nemzeti érdekről meg sok minden másról papolni, de Orbán hétfői előadása sokkal inkább emlékeztetett a rendszer finanszírozhatatlanságával szembesülő hetvenes-nyolcvanas évekbeli kádárista apparatcsik kétségbe­esésére, mint az országot biztos kézzel vezető, a jövő kontúrjait kristálytisztán látó politikusra.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?