1,5 millió magyar tervez kivándorolni, a legfőbb ok: Orbán és a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 27.

Belpol

Az emberek szerint az utóbbi években megnövekedett kivándorlásért a kormány és a miniszterelnök a felelős.

A Vasárnapi Hírek számára készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet, melyből kiderül, hogy 1,5 millió magyar készül elhagyni az országot. A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hét közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben és majdnem nyolc fő vállal tartósan munkát külföldön. A válaszadók közel háromnegyede érintett, azaz és vándorolt ki, vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja, vagy ismerőse. A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent.

Nem meglepő, hogy a fiatalok körében magas és nő a kivándorlás tervezésének aránya, és a legtöbben (a válaszadók 59 százaléka) az alacsony fizetéseket említették az okok között. De többen úgy látják, itthon nem tudnak megfelelő jövőt biztosítani a gyerekeiknek, és nincs előrelépési lehetőség a munkahelyen, valamint elegük van a magyarországi viszonyokból.

A 2018. augusztus 10 - 17 között készült kutatás során arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók szerint ki vagy mi a felelős az utóbbi években megnövekedett kivándorlásért. A válaszadók elsősorban a Fidesz kormányt és Orbán Viktort, a magasabb külföldi fizetéseket, valamint az alacsony hazai béreket tették felelőssé. Érdekes, hogy a tavalyi felmérés során még az alacsony fizetés volt az elsődleges ok.

A kivándorlásról nemrég többrészes cikksorozatot közöltünk. A sorozat cikkeit itt, itt és itt tudják elolvasni.

„Tudtam, hogy ha nyernek, akkor én megyek innen" - Akik április 8. után eldöntötték, hogy elhagyják Magyarországot

Van, aki visszatér, van, aki most megy ki először. A közös bennük, hogy a választási eredmények miatt hagyják el az országot. Kevés téma van, ami annyira megosztaná a közvéleményt, mint a kivándorlás. Valószínűleg mindenki ismer valakit, aki az elmúlt években hagyta el az országot, vagy éppen a kiköltözést tervezi.

Figyelmébe ajánljuk