A CEU azonnali jogi lépéseket tervez, a tüntetők folytatják

  • narancs.hu
  • 2017. április 11.

Belpol

Nem adják fel!

„A Central European University (CEU) határozottan ellenzi Áder János köztársasági elnök azon döntését, hogy aláírta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását. Ennek megfelelően a CEU haladéktalanul élni fog minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközzel” – írják közleményükben, amelyben arra is utalnak, hogy a törvény nyilvánvalóan diszkriminatív módon egy amerikai intézmény ellen irányul.

„A fentiek alapján elmondható, hogy a törvény előre megfontolt politikai támadás egy olyan független intézmény ellen, amely negyedszázada büszke arra, hogy a magyar közélet szerves része. Minden jog adta lehetőséget kihasználva küzdeni fogunk a törvény ellen” – fogalmaz a CEU.

Közben az eddigi tüntetéseket szervező Oktatási Szabadságot nevű csoport is közleményt adott ki. Azt írják: felháborító, hogy Áder János azt állítja, nem talált fogást a törvényen. „Amennyiben ez valóban így van, akkor azt kérjük a Köztársasági Elnöktől, cserélje le jogászait.”

„Végtelenül csalódottak vagyunk, hogy Áder János nem a jogállamiságot, nem a nép hangját, nem az ország érdekeit tartotta szem előtt, hanem a kormánypárt fantomháborúját és hatalmának bebetonozását.

De az elkeseredésünk nem vereség. Ez a harc még nem ért véget! Az Oktatási Szabadságot csoport folytatja a küzdelmet a szabad oktatásért, és a CEU budapesti maradásáért.”
Szerintük az ilyen kormányzásnak megálljt kell parancsolni. Valamint felszólítják az ellenzéki pártok képviselőit és felkérik az alapvető jogok biztosát, hogy minél előbb kezdeményezzék a Lex CEU utólagos normakontrollját az Alkotmánybíróságon.
Az Oktatási Szabadságot arra kéri az állampolgárokat, folytassák a tiltakozást, legyenek ott szerdán 17.30-kor a Hősök terén, a Civilizáció csoport által szervezett Hősök Vétóján!

Figyelmébe ajánljuk