„A gyerekemet elvették tőlem, és azóta sem tudom, hol van” – Amnesty-jelentés a szerb határról

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 17.

Belpol

Gyerekeket választott el családjuktól a magyar rendőrség a határ menti káosz közepette – jelenti az Amnesty International a röszkei kerítés mellől.

Azt a legalább kilenc embert – köztük legalább négy gyereket –, akiket a magyar rendőrség a röszkei kerítés áttöréseker választott el családjuktól, azonnal szabadon kell engedni, hogy újra együtt lehessenek családjaikkal – mondta az Amnesty International. Nem lehet pontosan tudni, hol tartják őket fogva, nagy valószínűséggel a határőrség egy közeli épületében.

„A családok egyetlen vágya, hogy ismét együtt lehessenek a gyerekeikkel. Nemcsak egy traumatikus utazást és a rendőri erőszakot élték túl – most elvesztették a gyerekeiket is. A magyar hatóságoknak azonnal vissza kell adniuk a gyerekeket a családoknak” – mondta Tirana Hassan, az Amnesty International válsághelyzetekkel foglalkozó igazgatója, aki maga is a helyszínen van.

Az incidens azután történt, hogy a menekültek nekiindultak és áttörték a határt lezáró kerítést. A rendőrség erre paprikaszprével válaszolt, ami pánikot okozott. Sokan futottak el, több nő és gyerek a földön fekve maradt. Szemtanúk azt mesélték az Amnesty Internationalnek, hogy a magyar rendőrök felkaptak egy anyát és gyerekét, és elvitték őket.

false

 

Fotó: MTI/Újváry Sándor

 

Egy nyolcéves gyerek apja ezt mesélte: „A gyerekemet elvették tőlem, miközben fogtam a kezét, és azóta sem tudom, hol van.”

Az Amnesty International tanúja volt, hogy a rendőrök odamentek egy másik apához, aki hat- és nyolcéves gyermekeit kereste. A rendőrség lökdösni kezdte a férfit és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársát, hátukat pedig gumibottal ütötték.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.