„Az állam már régen bevitte a politikát az iskolába!” – Puskás Krisztina, a Nem leszek suliban ötletgazdája

szerző
Gera Márton
publikálva
2016. febr. 23., 08:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tegnap estig 22 ezer diák jelezte, hogy február 29-én, hétfőn nem megy iskolába. Az ötlet gazdájával, egy szülővel beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Miért hozta létre a Nem leszek suliban Facebook-eseményt?

Puskás Krisztina: Igazából ez egy hosszú folyamat vége, szülőként az évek óta látom, hogy ez az oktatási rendszer egyre rosszabb irányba megy, egyre komolyabb problémák vannak. És igen, február 10-én, hogy úgy mondjam, én is úgy ébredtem, hogy elég, valamit most már tenni kell. A létrehozott eseményt először csak az ismerőseim között osztottam meg, aztán úgy gondoltam, nyilvánossá teszem.

magyarnarancs.hu: Tehát nem gondolta, hogy ennyien fognak csatlakozni?

PK: Egyáltalán nem. Azt gondoltam, hogy néhány csatlakoznak, de azt, hogy ilyen sokan, semmiképpen sem. És még van egy hét…

magyarnarancs.hu: Sztrájk lesz ez?

PK: Nem sztrájk, inkább a szolidaritás kifejezése egy újfajta módszerrel. Modern, passzív ellenállás – talán ezt lehetne mondani. A szülők mindössze egynapos figyelemfelhívással kívánják demonstrálni, hogy ők is az oktatási rendszer megváltoztatását kérik.

false

 

magyarnarancs.hu: „Gyerekkel zsarolni a kormányt munkahelyi viták érdekében nem igazságos, a gyereknek fognak kárt okozni!” – ezt Lázár János mondta. Mit szól hozzá?

PK: Nem gondolnám, hogy ez zsarolás, egyszerűen csak kifejezzük a szolidaritásunkat a pedagógusok mellett. Egyébként nekem erről az a véleményem, hogy az állam már régen bevitte a politikát az iskolába: a kötelező politikai beszédek végighallgatásával, a mindenféle látogatásokkal, és azzal, hogy a rendezvényeken biodíszletnek használják a gyerekeket. Én úgy gondolom, hogy ha az állam mint intézményrendszer ezt megteszi a gyerekünkkel – ha tetszik, ha nem –, akkor szülőként nekem is jogom van az értékrendemet a gyermeken felé közvetíteni, és ezt kifejezni.

magyarnarancs.hu: A pedagógusok felől milyen reakciók érkeztek?

PK: Alapvetően pozitív a visszajelzés, ami annak is köszönhető, hogy a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontját, illetve a Civil Közoktatási Platform törekvéseit a pedagógusok többsége elfogadja és támogatja. És láttuk a kockás inges tiltakozás kapcsán is, hogy nagyon sokan az ügy mellett állnak. Nem gondolnám, hogy itt komoly atrocitástól vagy bosszúállástól kellene bárkinek tartania, akár nem megy iskolába, akár megy. Szerintem mind a pedagógusoknak, mind nekünk, szülőknek kellett ez az összefogás, hogy lássuk, nem pusztán az a tömeg támogatja a változást, amelyik kiment a Kossuth térre, hanem sokkal nagyobb bázis van mögötte.

magyarnarancs.hu: Gondolom, voltak negatív visszajelzések is.

PK: Persze, ez tagadhatatlan. Volt, aki azt mondta, teljesen egyetért, de a gyerek azért menjen iskolába, de ez szerintem abszolút pozitív, mert mindössze a módszerrel volt problémája, a kezdeményezést alapvetően támogatja. Azok viszont nagyon kevesen vannak, akik teljesen elutasítják, meg lehet nézni az ellenünk szerveződő kezdeményezést nagyjából 150 ember jelezte, hogy részt vesz azon.

magyarnarancs.hu: Hány gyermeke van?

PK: Kettő. A nagyobb felsős, a kisebb csak most fog majd óvodába menni.

Mai programok
magyarnarancs.hu: Szülőként mit tapasztalt az oktatási rendszerből?

PK: Van, amit közvetlenül éreztem a gyermekkel való tanulás és iskoláztatás kapcsán, és van, amit csak közvetve. Folyamatosan tapasztaltam a gyerekem leterheltségét, a kötelező óraszámok növelését, a mindennapos testnevelés megvalósíthatatlanságát… Lehet, hogy jó ötlet a hit- és erkölcstan bevezetése, de azzal, hogy kötelezővé tették, olyan helyzetbe sodorták az iskolákat és a gyerekeket, amelyből esélyük sem volt kimászni, és megosztotta a gyerekeket. Az osztálylétszámok tragikusan magasak, közben ott van az iskolák felszereltsége, a tanárok a kezüket tördelve kérik, hogy mit hozzunk be. A legszuperebb tanár kezét is úgy megkötötték, hogy tehetetlen bizonyos kérdésekben. A tankönyveket minden év elején átnézem, mert sokszor tárgyi tévedések vannak benne, a megosztó és diszkriminatív nézetekről meg nem is beszéljünk.

magyarnarancs.hu: Mit gondol, érdekelni fogja a kormányzatot, hogy egy hétfői napon pár tízezerrel kevesebb diák lesz az iskolákban?

PK: Ha nem vakok, akkor igen, érdekelni fogja őket, kinyitják a szemüket, és látják a folyamatot, hogy egyre nagyobb és nagyobb az elégedetlenség. Szerveződhet a szülők részéről is olyan összefogás, amely kikényszerítheti a valós változást az oktatási rendszerben. Én bízom benne, hogy a kormányzat lesz olyan bölcs, és veszi ezeket a finom jeleket.

magyarnarancs.hu: „Legyen ez az első figyelmeztetés”, írja az esemény oldalán. Lesz második is?

PK: Ha nincs változás, akkor lesz. Nem feltétlen Puskás Krisztina fog azok mögött állni, de ha nem lesznek valódi reformok, biztosan lesznek hasonló lépések.

szerző
Gera Márton
publikálva
2016. febr. 23., 08:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10 deruyter
  deruyter
  2016. február 24., szerda 10:05
  Geoda! Lehet, hogy hevesen válaszoltam és olyan gondolatokat tulajdonítottam neked, amiket te nem gondolsz. Viszont azt tartom, hogy a kockásing egyáltalán nem pótcselekvés, hanem egy eleme a tiltakozásnak. Ezt kis is fejtettem hogy miért, Cyrano is leírta. Még annyit tennék hozzá, hogy ez már rég nem az indifferens embernek szól, hanem annak a rendszernek, amit ő és az ő avítt gondolatai testesítenek meg.
 2. 9 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2016. február 23., kedd 16:47
  Nem ártana a diákolimpikonok nyílt levelét elolvasni, benne van szinte minden, ők még nemigen szavaztak senkire, és a kockás ingesek mellett álltak ki.
 3. 8 Cyrano
  Cyrano
  2016. február 23., kedd 16:00
  Geoda:
  Nagyon jól emlékszem, mit műveltek a tanárok a Magyar-féle reform kapcsán, nagyon jól emlékszem a 2008-as tüntetésre.
  Azt is pontosan tudom, mennyit tettek Orbán hatalomra juttatásáért, ahogy az orvosok is.
  És akkor most az a megoldás, hogy bedurculunk és életük végéig ezt hánytorgatjuk?
  Vagy tudomásul vesszük: nem Istenek, tévedhetnek (legfeljebb én nem XD)?
  Azt gondolom, nem pótcselekvés.
  Mert a bénult csend után, ami erre az országra telepedett a manyup lenyúlása óta, végre meg merték mutatni: van az a határ, amit nem léphetsz át, van az a szarság, amit már nem nyomhatsz le a torkunkon. (netadó nem országos ügy volt: a gyerekeink oktatása viszont az.)
  És igen, a kockás ing csak egy szimbólum....ahogy az volt Garibaldi vörösingeseié, a sans culott-ok úri nadrágnélkülisége is az volt.
 4. 7 Geoda
  Geoda
  2016. február 23., kedd 13:46
  deruyter,

  Látom write-only üzemmódban vagy. Ugyanis leírtam, hogy szerintem miért pótcselekvés a kockárdázás
  De idemásolom. Csak Neked: "Mert az nem más, mint pótcselekvés. Egy indifferens ember, indifferens véleményére adott, jelenleg csak megosztásra alkalmas akciója."

  Aztán például nagyon gyorsan idézd ide, hogy hol sorosoztam.
  Aztán persze nem ártana, ha a személyeskedő fröcsögésen túl némi érvet is felsorakoztatnál De megértem, hogy az IQ eloszlása egyenletes. A kormány körül éppen úgy előfordulnak 60 alatti trollok, mint az ellenzék sleppjében

  Jut eszembe, eddig még ritkán soroltak az orbanistákhoz. Rendszerint a gondolkodás és érvrezisztens trollok szokták.
 5. 6 deruyter
  deruyter
  2016. február 23., kedd 13:34
  1.-eske, és Geoda. Irigykedtek mi? Ti is szerettetek volna iskolás éveitekben a jófej többséghez tartozni, szabadnak lenni, a többiekkel együtt kiállni vmi jobb ügyért. Talán nem ment a tanulás, nem tudom, de valahol vmi kisiklott és egyre jobban megtetszett nektek az erősekhez dörgölőzés. Most ott kell ülnötök a gép előtt és írni ezeket a szánalmasan nyomorult komenteket. Szomorú. Nektek már mindegy, hogy egy ügy a napnál is világosabban igaz, vagy, hogy szinte minden érintett fél támogatja, kivéve talán azokat akik a hatalomban vannak, meg azokat, akiknek semmi köze hozzá. Mormogjátok magatokban, hogy mocskos elllenforradalmár tanárok . Ha ez megnyugtat titeket.
  Geoda, tudom, hogy a propaganda szótáratokból, most ezt kellett előrángatni, hogy "pótcselekvés". Volt itt már "Sorosozás", volt már itt "a kormány már nem tud további béremelést adni", csak, hogy ez mind hülyeség és ezt most éppen mindenki látja. Nyilvánvaló, hogy ideológiai képzésen vettél részt, hiszen rögtön "trükkösen" eg yolyan állítást adsz Cyrano szájába, amit ő sosem mondott. Átlátszó vagy.
  De, ha már ennyire tudod tuttit, fejtsd már ki nekünk, hogy ugyan már mitől pótcselekvés, ha az iskolától távolléttel tiltakozó diákok és szülők valamint a demonstrációval és esetleg sztrájkkal tiltakozó tanárok egy közös jelképet választanak maguknak, olyat ami egyébként, tökéletes jelképe annak, hogy az érintettek mit nem akarnak. pl. Klinghammer féléket.

 6. 5 Geoda
  Geoda
  2016. február 23., kedd 12:33
  megosztásilag:
  http://endresy.blogspot.co.uk/2016/02/egysegmentesito-kockasot-kezbe.html

  Amellett, hogy a politika nagyon régóta ott van az iskolában. Nem azóta, hogy a tanárok egy része a szülőin agitált Orbán mellett a választások előtt. De akkor is.
  Ha most ugyanazok a tanárok tüntetnek, akik akkor agitáltak, netán még a tandíjat is leszavazták anno, akkor azért kicsit nem ártana azt a tükröt elővenni

 7. 4 Geoda
  Geoda
  2016. február 23., kedd 12:29
  Cyrano,

  Azt ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a kockásinges pótcselekvés fogja megoldani a kiművelt emberfők körüli bajokat?
  Mert az nem más, mint pótcselekvés. Egy indifferens ember, indifferens véleményére adott, jelenleg csak megosztásra alkalmas akciója.
 8. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. február 23., kedd 11:52
  A kedves 1. hozzászóló valószínűleg úgy véli, hogy nem a ruha teszi az embert, meg hogy nem az iskolának, hanem az Életnek tanulunk, és legfőképpen, hogy a boldogsághoz és az érvényesüléshez egy gázszerelő szakmunkástanuló-képzés is pont elég.
 9. 2 Cyrano
  Cyrano
  2016. február 23., kedd 09:23
  Ne is érdekelje maga fafejű. Csak a jövője múlik a "kiművelt emberfőkön". Az ilyen gondolkodni nem tudók jövőjéért meg nem kár.
  A kár az, hogy az egész ország lesz olyan, mint maga.
  Mert az értelmesek elmentek/mennek.
 10. 1
  Kertész András
  2016. február 23., kedd 08:56
  Na, kockásingesék most aztán jól kibasznak velünk....:-)))!
  Csak, hogy tudjátok: A kutyát nem érdekli, hogy egyáltalán járnak-e az iskolába a kölykeitek......

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország