„Ami ma történt, az kimeríti a választás rendje elleni bűncselekmény fogalmát”

  • Hamvay Péter
  • 2016. február 23.

Belpol

Még a létező orbánizmus viszonyai között is kirívó volt az, ami ma a Nemzeti Választási Irodában történt: kigyúrt kopaszok akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt, hogy elsőként adja be a vasárnapi zárva tartást eltörölni szándékozó referendumkérdését.

magyarnarancs.hu: Mikor érkezett a Nemzeti Választási Bizottság épületéhez?

Nyakó István: Háromnegyed 6-kor érkeztem, akkor a videókon látható fiatalemberekből álló társaság már ott volt, azt állították, hogy fél 4 óta ott vannak.

magyarnarancs.hu: Nem ez az első eset, hogy megelőzik önöket, miért nem kelt korábban?

NYI: Mi ebben az esetben nem az elsőségünket tartjuk a legfontosabbnak – bár azt hangsúlyoznám, a kérdést végül elsőként beadó hölgy utánunk érkezett –, hanem azt, hogy egy jogos állampolgári igény végrehajtásában akadályoztak meg.

magyarnarancs.hu: Miért nem érkezett ön is többedmagával?

NYI: Nem hiszem, hogy magánhadseregek összecsapásából kellene kiderülnie, ki kezdeményezhet népszavazást Magyarországon.

magyarnarancs.hu: Nem is biztatnám önöket összecsapásra, de önök azt a politikai feladatot tűzték ki, hogy beadnak egy népszavazási kérelmet a Nemzeti Választási Bizottságnak.

NYI: Nem tehetjük azt, hogy odaláncoljuk magunkat a blokkolóórához. Nem volna jogszerű és jóhiszemű.

magyarnarancs.hu: A rendszer, amelyben élünk, épp ezeket a határokat feszegeti: nem törli el a népszavazást, nem a rendőrséget vezényli ki, hogy megakadályozzák a kezdeményezést, hanem megoldja „okosba”. Erre nem kellene önöknek is felkészülni?

false


NYI: Nézze, a büdös életben nem fog átmenni olyan népszavazási kezdeményezés, melyet olyan szervezet kezdeményez, amely képes is összeszedni 200-250 ezer aláírást egy olyan kérdésben, ami akár sikeres is lehet. Mindig megakadályozzák valahogy. Most erőszakos, félelmet keltő módszert választottak, legutóbb a Kúria honlapjára került fel késve a határozat, azért előztek meg bennünket.

magyarnarancs.hu: Akkor miért futnak neki ismét ?

NYI: Reméljük, hogy a választók számára ezekből a történetekből kiderül a rendszer autoriter, némely vonásában diktatórikus természetrajza. Ezért szeretném egy kicsit eltolni azt a felelősséget, amit önök ránk akarnak tolni a mai események miatt.

magyarnarancs.hu: Újra beadják a kérdést?

NYI: Úgy gondolom, hogy igen, ugyanakkor számos jogász vélekedik úgy, hogy ami ma történt, az kimeríti a választás rendje elleni bűncselekmény fogalmát.

magyarnarancs.hu: Mi a következő lépés?

NYI: Írásbeli panaszt nyújtottam be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ami arról szólt, hogy nem biztosították a törvény emberei, hogy állampolgári jogaimat gyakoroljam. Ugyanis akiket velem együtt beengedtek a helyiségbe, azoknak nem kellett igazolni, hogy milyen célból érkeznek. (A Választási Iroda csak annak a kérdését fogadja be, aki előtte a Nemzeti Adat- és Információs Hatósághoz fordul, és attól igazolást kap; ilyen igazolása csak Nyakónak és az őt megelőző hölgynek volt – H. P.) Ha ez megtörténik, és kiderül, hogy jogszerűtlenül tartózkodnak ott, akkor nincs lökdösődés, és nem kerül elém az a hölgy, aki később érkezett, mint én. Véleményem szerint a hivatal hibázott, ugyanis ha a saját erejéből nem volt képes biztosítani, hogy állampolgári jogaimat gyakoroljam, a rendőrséghez kellett volna fordulnia.

MN: Ön miért nem fordult a  rendőrséghez?

NYI: Én állampolgárként nem győződhettem meg arról, hogy a helyiségbe betóduló emberek milyen céllal érkeztek. Ezt csak a hivatal, illetve az ő kérésükre a rendőrség tehette volna meg. Én csak akkor kérhettem volna segítséget, amikor megakadályozták, hogy a blokkolóórához jussak, miután már beadható volt a kérelem; de ez néhány másodperc alatt zajlott.

Figyelmébe ajánljuk