„Ami ma történt, az kimeríti a választás rendje elleni bűncselekmény fogalmát”

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2016. febr. 23., 17:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még a létező orbánizmus viszonyai között is kirívó volt az, ami ma a Nemzeti Választási Irodában történt: kigyúrt kopaszok akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt, hogy elsőként adja be a vasárnapi zárva tartást eltörölni szándékozó referendumkérdését.

magyarnarancs.hu: Mikor érkezett a Nemzeti Választási Bizottság épületéhez?

Nyakó István: Háromnegyed 6-kor érkeztem, akkor a videókon látható fiatalemberekből álló társaság már ott volt, azt állították, hogy fél 4 óta ott vannak.

magyarnarancs.hu: Nem ez az első eset, hogy megelőzik önöket, miért nem kelt korábban?

NYI: Mi ebben az esetben nem az elsőségünket tartjuk a legfontosabbnak – bár azt hangsúlyoznám, a kérdést végül elsőként beadó hölgy utánunk érkezett –, hanem azt, hogy egy jogos állampolgári igény végrehajtásában akadályoztak meg.

magyarnarancs.hu: Miért nem érkezett ön is többedmagával?

NYI: Nem hiszem, hogy magánhadseregek összecsapásából kellene kiderülnie, ki kezdeményezhet népszavazást Magyarországon.

magyarnarancs.hu: Nem is biztatnám önöket összecsapásra, de önök azt a politikai feladatot tűzték ki, hogy beadnak egy népszavazási kérelmet a Nemzeti Választási Bizottságnak.

NYI: Nem tehetjük azt, hogy odaláncoljuk magunkat a blokkolóórához. Nem volna jogszerű és jóhiszemű.

magyarnarancs.hu: A rendszer, amelyben élünk, épp ezeket a határokat feszegeti: nem törli el a népszavazást, nem a rendőrséget vezényli ki, hogy megakadályozzák a kezdeményezést, hanem megoldja „okosba”. Erre nem kellene önöknek is felkészülni?

false


NYI: Nézze, a büdös életben nem fog átmenni olyan népszavazási kezdeményezés, melyet olyan szervezet kezdeményez, amely képes is összeszedni 200-250 ezer aláírást egy olyan kérdésben, ami akár sikeres is lehet. Mindig megakadályozzák valahogy. Most erőszakos, félelmet keltő módszert választottak, legutóbb a Kúria honlapjára került fel késve a határozat, azért előztek meg bennünket.

magyarnarancs.hu: Akkor miért futnak neki ismét ?

NYI: Reméljük, hogy a választók számára ezekből a történetekből kiderül a rendszer autoriter, némely vonásában diktatórikus természetrajza. Ezért szeretném egy kicsit eltolni azt a felelősséget, amit önök ránk akarnak tolni a mai események miatt.

magyarnarancs.hu: Újra beadják a kérdést?

NYI: Úgy gondolom, hogy igen, ugyanakkor számos jogász vélekedik úgy, hogy ami ma történt, az kimeríti a választás rendje elleni bűncselekmény fogalmát.

magyarnarancs.hu: Mi a következő lépés?

NYI: Írásbeli panaszt nyújtottam be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ami arról szólt, hogy nem biztosították a törvény emberei, hogy állampolgári jogaimat gyakoroljam. Ugyanis akiket velem együtt beengedtek a helyiségbe, azoknak nem kellett igazolni, hogy milyen célból érkeznek. (A Választási Iroda csak annak a kérdését fogadja be, aki előtte a Nemzeti Adat- és Információs Hatósághoz fordul, és attól igazolást kap; ilyen igazolása csak Nyakónak és az őt megelőző hölgynek volt – H. P.) Ha ez megtörténik, és kiderül, hogy jogszerűtlenül tartózkodnak ott, akkor nincs lökdösődés, és nem kerül elém az a hölgy, aki később érkezett, mint én. Véleményem szerint a hivatal hibázott, ugyanis ha a saját erejéből nem volt képes biztosítani, hogy állampolgári jogaimat gyakoroljam, a rendőrséghez kellett volna fordulnia.

MN: Ön miért nem fordult a  rendőrséghez?

NYI: Én állampolgárként nem győződhettem meg arról, hogy a helyiségbe betóduló emberek milyen céllal érkeztek. Ezt csak a hivatal, illetve az ő kérésükre a rendőrség tehette volna meg. Én csak akkor kérhettem volna segítséget, amikor megakadályozták, hogy a blokkolóórához jussak, miután már beadható volt a kérelem; de ez néhány másodperc alatt zajlott.

szerző
Hamvay Péter
publikálva
2016. febr. 23., 17:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 Aptyuka
  Aptyuka
  2016. február 24., szerda 03:04
  Ő az a képviselő, aki 2002 -2006. között feleségével külön - külön és minden nap felautózott Miskolcról Budapestre és vissza? Két autóval. Szombaton és vasárnap is.
  Csak a költségtérítés kihasználása végett.
  És én majd 2018 -ban ismét rájuk szavazzak, ugye?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra