„Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért”

  • - urfi -
  • 2017. április 4.

Belpol

Reagált a nagykövetség.

David Kostelancik amerikai ügyvivő lapunkhoz is eljuttatott közleménye direkt módon reagál a ma délután megszavazott CEU-törvényre. A diplomáciai érintkezés mércéjével mérve éles hangú szöveg így szól:

„Az Egyesült Államok csalódással értesült róla, hogy a Közép-európai Egyetemet (CEU) célba vevő törvényt ma gyorsított eljárással elfogadták, az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei által kifejezett komoly fenntartások, illetve mindannak ellenére, amivel a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította.

A CEU sikeres és magas presztízsű amerikai–magyar intézmény, és immár 26 éve fontos eleme az amerikai–magyar kapcsolatoknak. Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.”

A nagykövetség korábban figyelmeztetett, hogy a CEU „fontos sikertörténete az amerikai–magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban”. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig szintén elég kemény hangon szólította fel a magyar kormányt, hogy „tartózkodjanak bármiféle törvényi lépéstől, amely veszélyeztetné a CEU működését vagy függetlenségét”.

Az továbbra is kérdés, hogy mi Trump és legszűkebb köre véleménye, hiszen látható, hogy vannak feszültségek és ellentétes irányú akciók az amerikai külpolitikában, de a fentiek alapján az amerikai kormány hivatalos álláspontja egyelőre egyértelmű.

Figyelmébe ajánljuk