Összehangolt gyűlöletkeltés Jámbor András képviselő és a Szikra Mozgalom ellen

Az ellenséggyár sztahanovistái

Belpol

A fideszes ellenségképgyártás és az akár a legutálatosabb bűnökkel való rágalmazó gyanúsítgatás bevett eszköze a kormánypárti kampányoknak. Ennek újabban egy kis újbalos mozgalom és annak egyetlen parlamenti képviselője, Jámbor András az áldozata.

„Tudjuk azt, hogy milyen, ha elkezd egy normális, jól szervezett párt ellenségmenedzseléssel foglalkozni” – 2021 októberében mondta ezt Néző László, aki a propagandamédiát összefogó Mediaworks központi szerkesztőségének főnöksége mellett egy ideje már a Magyar Nemzetet is képes irányítani. Néző persze Marki-Zay Péterre gondolt, akitől egy nagyon rövid időre, az ellenzéki előválasztás környékén mintha megijedt volna a Fidesz. Az „ellenségmenedzselés” az egyik legfinomabb megfogalmazása annak, ami a Fidesz politikájának az alapja: annak, amikor iszonyatos pénzeket felemésztve mega­fonostul, plakátostul és KESMA-stul összehangoltan hazudnak a rájuk veszélyesnek gondolt emberekről. Az „ellenségmenedzselés” annyira hatásos, hogy Márki-Zayról pár hónap alatt beleültették az arra hajlamosak agyába, hogy a politikus pusztán Gyurcsány legújabb trükkje, aki ráadásul azonnal küldené a magyar katonákat az ukrajnai frontra.

És még csak nem is Márki-Zay járt a legrosszabbul azok közül, akik megkapták a maguk ellenségmenedzselését: 2018-ban a még frissen néppártosodott Vona Gábornak vég nélküli buzizást és muszlimozást zúdítottak a nyakába, ami még azt is zavarta, akiben amúgy élénken élt a hajdani Vona képe, aki ugyancsak hajlamos volt hasonlókra. De zaklatták már a lakhelye előtt Hadházy Ákost, és amikor úgy vélték, hogy Donáth Annát kezdik megszeretni az emberek, 2019-ben – tehát jóval pártelnökké választása előtt – azzal rágalmazták, hogy a Szigeten egy 18 év alatti lányt zaklatott. Az állampárt működésének fontos eleme, hogy mindig legyen kijelölt ellenség.

Nem létezik, de veszélyes

A Szikra Mozgalom saját bevallása szerint még középtávon sem veszélyes a Fideszre. Az újbalos szerveződés egyelőre párttá sem alakult, nagyjából 150-200 aktív tagjával azzal együtt sem választási alternatíva egyelőre, hogy az ország ellenzéki nyilvánosságára nagy hatással lévő Partizán YouTube-csatorna nemcsak világnézetileg, hanem dolgozói állományában is jelentős átfedést mutat a tagságával.

A magyar politikára gyakran jellemző azonnali messiásvárás helyett a Szikra vezetősége szerint 10-15 éves távlatban érdemes gondolkodni, ami azért elég nagy idő a most már 2040-es terveket szövögető Orbán Viktor világában is. A mozgalom Józsefvároson kívül jelenleg csak nyomokban létezik, és bár fel tudnak mutatni pár jól (vagyis a megszokottnál jobban) sikerült performance-t, a legnagyobb teljesítményük eddig Jámbor András egykori Mérce-főszerkesztő Országgyűlésbe juttatása. Úgyhogy az állam összes erőforrásával rendelkező Fidesznek aligha kell rettegnie Jámbortól, aki jelenleg a csaknem mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd frakciójában ül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.