Bekötnék a NAV-hoz az airbnb-ket és a kempingeket is

  • narancs.h
  • 2018. április 10.

Belpol

A Turisztikai Ügynökség elnöke az online kasszák egyik előnyének tartja, hogy pontos adatok állnak majd rendelkezésre arról, hány külföldi érkezett az országba, és meddig tartózkodnak itt.

Kötelezővé tennék a NAV-hoz bekötött online kasszákat minden turisztikai szálláshelyen a 24.hu információi szerint. Nem kivételeznének az airbnb-kkel, a sátorhelyeket kínáló kempingekkel és a magánszállásokkal sem. A szigorítást azzal kompenzálnák, hogy 18-ról 5 százalékra viszik le a szálláshelyek áfáját, persze csak akkor, ha a kormány elfogadja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatójának egy korábbi beszélgetését idézik, amely szerint a hivatalosan nyilvántartott szálláshelyek jelenleg 100 ezer férőhelyet biztosítanak országszerte, de van még további 60 ezer olyan férőhely, amely bejelentés nélkül működik.

Guller arra is kitért, hogy az online kasszák előnye az lenne, hogy a bevezetés után nemcsak félig becslésen alapuló statisztikák, hanem naprakész, pontos adatok állnak majd rendelkezésre arról, hány külföldi érkezett az országba, és meddig tartózkodnak itt. Persze ennek hasznosságát a célzott marketingkampányokban látják.

Lesznek is, ugyanis a cikk információi szerint 20 milliárd forint áll majd rendelkezésre úgynevezett országmarketing-kampányokra, ezenfelül a Kisfaludi-programban 300 milliárd forintnyi kormányzati támogatásra lehet pályázni (kisebb hotelek, panziók létesítésére); ősztől pedig egy másik 300 milliárdos keret is elérhető lesz (konyhatechnikai felújításokra).

Az MTÜ vezetője szerint a beruházások után az állam 2020-tól kivonul az ágazatból. Ennek feltétele azonban az, hogy a következő időszakban létrejöjjön az ország 12 turisztikai térsége, amelyet a felfuttatott helyi vállalkozások tartanak majd fenn.

Tudva, hogy Mészáros Lőrinc már bevásárolta magát a Balatonra, el tudjuk képzelni, hogyan fog ez működni.

Figyelmébe ajánljuk