Interjú Bernáth Gábor médiakutatóval

„Nem gondolhatjuk komolyan, hogy a cigányok vagy bűnöznek, vagy a segélyt várják”

  • Iványi Zsófia
  • 2012. január 27.

Belpol

Az amúgy is bőséges bűnügyi tudósításokban a valós arányoknál jóval többet szerepelnek a romák elkövetőként – állapítja meg egy friss tartalomelemzés. Kiszorult a diszkrimináció, mint téma a híradásokból, de legalább többször szerepelnek cigány hírességek nem kisebbségi szerepben, mint korábban.

narancs.hu: A kutatásotok alapján mik a mai magyar sajtó roma-ábrázolásának fő tendenciái?

Bernáth Gábor: A cigányok kapcsán mindig is nagyon szelektív figyelem az utóbbi időben erősödött. A média szelektív figyelme pedig eléggé egybecseng a többségi előítéletekkel. A tartalomelemzést egy öt hónapot felölelő időszakra végeztük. (Az elemzett sajtóorgánumok felsorolását lásd a cikk végén - a szerk.)

narancs.hu: Erre a szelekcióra tudsz példát mondani?

BG: Ilyen például az a - több felmérés megerősítette - tény, hogy a cigányok várható átlagéletkora 10 évvel kevesebb a nem cigányokénál – ennek ellenére az egészségügy például elvétve jelenik meg a médiában, de ugyanígy alig esik szó a – néhány évvel ezelőtt még széles körben tárgyalt – mindennapi diszkriminációról. Az a kép, amit a média sugall (pl. hogy diszkrimináció lényegében nincs, és ha van, az is csak szélsőséges csoportok megnyilvánulása) teljesen ellentétes a valósággal. Emellett az egyes médiumok hírközlései között olyan nagy különbségeket lehet találni, mintha nem is ugyanarról az országról, vagy ugyanarról az időszakról szólnának – nyilvánvalóan erőteljes szerkesztési elvek érvényesülnek a hírek összerakásában.

narancs.hu: Vannak általánosan jellemző torzítások, vagy más-más hibák jellemzőek az egyes médiumokra?

BG: Két nagy témakör uralja a romákkal kapcsolatos médiaképet: az egyik az őket segíteni hivatott, főként kormányzati szociális akciókról szól, amikben a cigányok passzív szereplőként jelennek meg, a másik a bűnözésről. Utóbbi a cigányokról (is) szóló hírek 37 százalékát teszik ki, és az esetek 29 százalékában nem az áldozati oldalon jelennek meg a romák.

narancs.hu: Tehát a romák az őket szerepeltető híradások egyharmadában bűnözőként vannak bemutatva?

BG: Igen. Azt pedig nem gondolhatjuk komolyan, hogy Magyarországon a cigányok vagy bűnöznek, vagy a segélyt várják. Attól, hogy sokan ezt gondolják, attól ez még nem igaz. A szerkesztőségek napi rutinja (az, hogy nincs se idő, se energia arra, hogy elmélyedjenek egy-egy témában, hogy vidéken riportokat készítsenek ott élő romákkal, hogy megnézzék, egy-egy segélyprogram pontosan hogy néz ki, mire költik a pénzt, mire elegendőek az általában óriásinak beharangozott összegek, stb.) újratermeli az előítéleteket. Ha nap, mint nap azt látjuk, hogy már megint több százmillió ment el segélyre, közben meg nem csökkent a nyomor mértéke, akkor persze, hogy hajlamosak leszünk elhinni a romákkal kapcsolatos előítéleteket, hogy nem tesznek semmit, csak elisszák a segélyt, meg ilyenek. Pedig – ezt is kutatások igazolják - a romák tömegesen dolgoznak, csak éppen a fekete- és a szürkegazdaságban – ha nem tennék, pusztán a segélyekből éhen halnának.


Fotó: Sióréti Gábor


narancs.hu: A médiában megjelenő pozitív sztereotípiák, például a cigány származásukat vállaló hírességek tudnak javítani a romák össztársadalmi megítélésén?

BG: Az egész világon a kultúra és a sport az a két terület, ahol a kisebbségek először áttörtek. Régebben a magyar médiában bemutattak cigány származású festőket, költőket, és más művészeket, és rajtuk keresztül a médiafogyasztók megismerkedhettek a roma kultúra egy-egy szeletével. Mára ez – egy általános „bulvárizálódás” eredményeként is – teljesen eltűnt, és maximum celebek vannak, akikről lehet tudni, hogy romák. De míg egy-két évvel ezelőtt ez a dolog is úgy nézett ki, hogy olyan előadók, mint például Oláh Ibolya, vagy Molnár Ferenc Caramel az első perctől kezdve beszéltek a származásukról, addig ma ez „valahogy kiderül” egyes előadókról, és ezt követően sem válik hangsúlyossá a róluk szóló híradásokban.

narancs.hu: Van a politikának szerepe, felelőssége a média által sugárzott romaábrázolásban?

BG: A nyelvezet biztosan a politikából csorog be a médiába – gondolok itt például a „cigánybűnözés” kifejezésre. A magyar társadalom többsége is szeret mindenre egyszerű magyarázatot kapni – azzal, hogy a szélsőjobb a cigánykérdést sikeresen tematizálta a bűnözés irányába, mondhatni eleget tett ennek az igénynek, hisz így mind a széles körű nyomor, mind a rossz közbiztonság „meg lett magyarázva”.  A változás egyébként nem mostanában, hanem az előző kormány utolsó éveiben kezdődött: akkor ütötte fel a fejét egy erős szegényellenes attitűd. Ilyen közegben az is bőven elég, ha a média közreadja a sztereotípiákon alapuló politikusi megnyilvánulásokat.

narancs.hu: A címkézés a címkézett csoportra – jelen esetben a cigányságra - hogyan hat?

BG: Az előítéletesség a legnagyobb kárt mindig azokban okozza, akikről szól. Az előítéletek és a diszkrimináció hatása jól látszódik abban a hihetetlenül erős asszimilálódási vágyban, ami a cigányok többségében megvan, abban, hogy rengetegen letagadják a származásukat, de ugyanígy észrevehető belsővé tett előítéletekben, az önértékelés romlásában is.

narancs.hu: A kutatás részben lefedte a gyöngyöspatai történéseket. Ezzel kapcsolatban mit találtatok?

BG: Gyöngyöspatának csak az első két hete került be az előre kijelölt kutatási időbe, így arról keveset tudok mondani, főleg, hogy sok médium változtatott menet közben a megközelítésén. Ami mindenesetre szemet szúr ezt a két hetes időszakot tekintve, hogy a médiumok többsége kritika nélkül elfogadta azt a szélsőjobboldali érvelést, hogy Gyöngyöspatán nagy a bűnözés, valamint azt, hogy az elkövetők cigányok.  Egy ellenérvet nem hoztak, egy keresztkérdést nem tettek fel. Azért ez mindenképp elgondolkodtató.


A 2010 novembere és 2011 márciusa közti időszakot lefedő, Szélre tolva: roma médiakép elnevezésű kutatást Bernáth Gábor és Messing Vera készítette. Újságok közül a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Blikk, a Vasárnapi Blikk, az Új Dunántúli Napló és az Észak-Magyarország, hírportálok közül az origo.hu és index.hu, a televízió-csatornák közül pedig az m1, az RTL Klub, a TV és a Hír TV híradásait vizsgálták.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.