Civilek bontottak gátat a Tarna patakon, mert eltűnt a víz

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Belpol

Szőlőiskolát locsolt egy vállalkozás, engedéllyel, lejjebb viszont kiszáradt a meder.

Majdnem a tettlegességig fajult a Tarna patak vizéért aggódó civilek akciója: elbontották azt a gátat, amely visszaduzzasztotta a vizet, mert alatta szinte teljesen kiszáradt a meder – tudósít az Eger Hírek.  

A Heves megyei hírportál korábban több cikkben is beszámolt arról, hogy a patakot valahol megcsapolják, mert az alsó mederbe nem jutott víz.

A cikk lopásról szólt. Utóbb azonban, ahogy megtalálták a patakot elzáró gátat, kiderült, hogy egy érvényes vízjogi engedéllyel öntöző, szőlőt termelő vállalkozás szivattyúzza a vizet a patakból. 

A szőlőiskolát működtető aldebrői cég termelési vezetője azt mondta, ők nem lopják a vizet, törvényesen szivattyúznak. A csapadékhiány miatt a vállalkozásuk léte függ attól, tudják-e öntözni a neves borászati üzemek számára nevelt szőlőoltványokat. A cégvezető, Egyed László azt is mondta: „Ha a mostani helyzetben a vízkivételünk gondot okoz valakinek, akkor megkérdezhetett volna bennünket is, ahelyett, hogy a sajtóhoz fordult volna. (...) A mederőr már jelezte, hogy problémánk lehet az alacsony vízhozamból, de az aszály miatt nem azt kell hibáztatni, aki túlélni próbál. 30 éve foglalkozom ezzel, és bár voltak már aszályos éveink, ilyen példátlanul száraz időszakra még én sem emlékszem. Visszatérve a lényeghez: ezúton szeretném leszögezni, hogy részünkről a Tarna patakból engedély nélküli vízkivétel nem történt” – mondta a cégvezető.

A civilek, közöttük Bóday Pál, a Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke viszont azt mondta, ha valaki harmadfokú hőségriasztás idején minden vizet kiszivattyúz egy folyóból, és nem törődik azzal, hogy lejjebb pocsolyákban fuldokolnak a halak, az igenis lopás, ökológiai bűncselekmény. 

A szerdán meglelt szivattyúnál lévő gátat a civilek, sportolók, helyi közéleti személyiségek bontották el, így megindulhatott a víz Tófalu, Kápolna, Kompolt irányába. Értesítették az aldebrői polgármesteri hivatalt, a jegyző a helyszínre ment, és dokumentálta, hogy a szivattyúban nem tettek kárt, csak a homokzsákokból épített gátat nyitották meg. 

Az Eger Hírek úgy tudja, hogy az elbontott gátnál működtetett szivattyú óránként 80 köbméter vizet tud átemelni. A közeli Kápolna lakossága fürdéssel, öntözéssel, kocsimosással együtt naponta 240 köbméter vizet használ el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.