Karácsony: „Ha rajtam múlna, nem lenne tűzijáték”

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Belpol

A főpolgármester szerint az embereknek támogatás kell, nem tűzijáték az adóforintjaikból.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán emelt szót az augusztus 20-ra tervezett budapesti tűzijáték ellen, amelyhez 1,6 milliárd forintért vásárolt rakétákat a kormány. Bár a főpolgármester fontosnak tartja, hogy méltóképpen megünnepeljük az államalapítás évfordulóját, a jelenlegi gazdasági helyzetben szerinte felesleges pénzkidobás egy ekkora tűzijáték.

Karácsony a posztjában úgy fogalmazott: „Már több polgármestertársam jelentette be, hogy mégsem rendeznek tűzijátékot az általuk vezetett településen, az így spórolt összeget inkább az emberek megsegítésére fordítják. Én Budapest főpolgármestereként ugyanezt nem tudom megtenni, nincs beleszólásom, hogy a kormány mit tervez és mennyiből a fővárosban. Ha rajtam múlna, nem lenne tűzijáték, a milliárdokból pedig érdemi segítséget kaphatnának, akik az elszabadult árak mellett most már magasabb rezsit is kénytelenek fizetni.

A főpolgármester hozzátette, nehéz hónapok várnak ránk, az embereknek pedig tűzijáték helyett támogatásra van szükségük. Karácsony Gergely emlékeztetett:

„Még van hátra egy hónap, nem késő lefújni az ünnepséget és végre az emberekkel foglalkozni.”

Az elmúlt napokban sorra mondják le a városvezetők az államalapítás ünnepére tervezett tűzijátékokat. Salgótarján után Siófok, Szentes és Pécs polgármestere is bejelentette: nem lesz a városukban tűzijáték augusztus 20-án. Van, ahol a katásoknak és a rezsikárosultaknak segítenek, másutt a dráguló óvodai étkezésre vagy a klímavédelemre költenek inkább.

Szerdán végül az első fideszes vezetésű település, Sümeg is lefújta a tűzijátékotKistarcsán a polgármester saját fizetéséből rendezi meg a tűzijátékot, Székesfehérváron pedig az elmúlt két évhez hasonlóan idén sem lesz tűzijáték az állami ünnepen. Ahogy azt időközben a Telex is megírta, a szintén fideszes vezetésű Győrben Dézsi Csaba András polgármester sem engedélyezi a tűzijátékot, de nem a gazdasági helyzet miatt, hanem az állatvédelemre hivatkozva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk