„Szent bolondok viszik a hátukon az oktatást” – ismét utcára mentek a diákok és a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2022. november 26.

Belpol

Szombaton délután ismét a pedagógusokért, a diákokért és a közoktatásért tüntettek.

„Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért!” címmel tüntetés kezdődött november 26-án délután 3 órától a Pedagógusok Szakszervezete és a noÁr mozgalom szervezésében, az esemény célhelyszíne a Kossuth tér.

Délután háromnegyed háromkor több mint száz összegyűlt szerette volna átadni a Belügyminisztérium képviselőjének követeléseiket, a helyszínen voltak a szakszervezetek és az Egységes Diákfront tagjai, Mihalics Lili és Törley Katalin is, utóbbit a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból rúgták ki szeptember végén. Végül a minisztérium egyik őrének sikerült átadni a követeléseket, aki ígéretet tett rá, hogy eljuttatja Pintér Sándor belügyminiszterhez a dokumentumot.

Ezután a Belügy előtti kisebb tömeg egyesült a Szabadság téri nagyobbal, és elindultak az Akadémia utcán a Kossuth tér felé.

 
Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Belügyminisztérium épülete előtt
Fotó: Gabor Sioreti
 

 
 
Fotó: Sióréti Gábor

 
 
Fotó: Sioreti Gábor 

 

 
Molnár Áron és Törley Katalin
Fotó: Sióréti Gábor

 
 Fotó: Sióréti Gábor 

 
 
 Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Foto: Sióréti Gábor
 

 
Foto: Sióréti Gábor
 

A pedagógusok 9 pontja a következő:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást! 

Valamivel fél négy után, a „Nincs tanár, nincs jövő” és a „Fizessétek ki a tanárainkat” rigmusokat skandálva, a tüntetők megérkeztek a Kossuth térre. Az országház előtt felállított színpadon Nagy Zsolt színész vezeti a műsort, ami koncerttel kezdődik.

Az eseményen Kiss Zoltán, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára szólalt fel először, aki a borsodi városból megjelenteket is köszöntötte. Nagy Zsolt pedig arra buzdított mindenkit, hogy küldjenek szelfiket a Belügy emailcímére – rögtön jó példával járva elöl, maga is készített egy képet:

„Úgyis azt akarják látni, ki vett részt ezen az eseményen, vállalja hát fel mindenki az arcát.”

A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium több pedagógusa leragasztott szájjal állt ki a színpadra. Egy Nógrád megyei általános iskola tanára, Hende István pedig szatirikus verset olvasott fel a tanári munka anyagi megbecsültségéről és az ingyen túlórákról.

A tüntetésen felszólalt egy szülő, egy óvónő, egy egyházi iskola tanára pedig Márai Sándor Halotti beszéd című versének átiratával készült. Pataki Klára gyógypedagógus arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában a közvélemény sincsen a tanárok pártján eléggé. Úgy fogalmazott, 

„szent bolondok” viszik a hátukon az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát.

Az Egységes Diákfront tagjai az emberek arcán látott tehetetlenséget panaszolták, majd azt mondták:  a diákok és a tanárok szimbolikusan börtönben vannak. Bejelentették a következő tüntetést is, ami december 9-én lesz. Molnár Áron, a noÁr mozgalom alapítója gusztustalannak nevezte a politikusok béremelését, és felszólította a honatyákat, hogy adják a tanároknak a többletet. Szerinte az oktatás nem jobb- vagy baloldali ügy, nem jó, hogy megosztják a társadalmat. 

Végül Bojár Gábor üzletember videóüzenetét játszották be a szervezők, aki arról beszélt, Magyarország nyersanyagban szegény, szürkeállományban gazdag volt, de ez ma már egyáltalán nem biztos. Megemlítette azt is, hogy a magyarok büszkék szoktak lenni a Nobel-díjasokra, pedig többségük külföldön futott be. Megemlítette azt is, hogy sokukat közülük a ugyanaz a tanár tanította, a hajdani Fasori Gimnáziumban Rátz László: "Ennyit ér egy jó tanár" – tette hozzá. Felidézte azt is, hogy A Pál utcai fiúkban a diákok kalapot emeltek az abban szereplő Rácz tanár úr előtt, és azt szeretné, ha újra kalapot emelnének a tanárok előtt és nem kellene szégyenkezni a megbecsülésük hiánya miatt. 

Végül együtt olvasták fel követeléseiket Nagy Erzsébet a PDSZ-től, Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, Bozza Ákos, az Adom Diakmozgalom tagja, Törley Katalin, Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagjai és Walton Viktória, a Szülői Hang képviselője. Azt ígérik: folytatják, a következő sztrájknap december 8-án lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk