Cyber hírek

  • 2000. július 20.

Belpol

AIDS-apokalipszis AfrikábanA dél-afrikai Durbanben július 9-14. között lezajlott 13.
AIDS-konferencián riasztó adatok láttak napvilágot a HIV-fertőzés afrikai terjedéséről. A 11 ezer orvos, kutató, szociális munkás és AIDS-aktivista részvételével lezajlott találkozón nem jelentettek be áttörést a betegség gyógyítása terén, viszont kiderült: Dél-Afrikát demográfiai és gazdasági katasztrófával fenyegeti az AIDS. Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 35 millió HIV-fertőzött él, és Afrika messze a legfertőzöttebb kontinens. A UNAIDS előrejelzése szerint Dél-Afrikában a ma élő tizenévesek fele AIDS-ben fog meghalni; Botswanában az emberek 35,8 százaléka HIV-fertőzött; Zimbabwében 25,1 százalék; Zambiában 22 százalék, Dél-Afrikában 19,9, Kenyában pedig 14 százalék. Majdnem 28 millió afrikai gyerek veszíti el egyik vagy mindkét szülőjét 2010-re az AIDS miatt - egyes országokban minden harmadik gyerek szülők nélkül nő majd fel. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy az afrikai országok rendszerint még akkor sem tudják megfizetni a gyógyszereket, ha a gyártók 80 százalékkal csökkentik az árakat: Peter Piot, az UNAIDS igazgatója szerint a mostani évi 350 millió dollár helyett legalább 3 milliárdra lenne szükség a hatékony kezeléshez és védekezéshez. A konferencián Thabo Mbeki, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke pénzt és gyógyszert követelve, éles kirohanásokat intézett a fejlett országok ellen, míg az aktivisták többsége a dél-afrikai kormány tehetetlenségét okolja a helyzet súlyosbodásáért. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének idei katasztrófajelentése szerint az AIDS, a malária és más járványok következtében mintegy 150 millió ember halt meg a Földön. Minden órában háromszáz ember válik az AIDS áldozatává, naponta 50 ezren fertőződnek meg HIV-vírussal.

Megkezdődött a DVD-per Feltört kalózfilmek vetítésével folytatódott New Yorkban a DeCCS-per, amit nyolc filmstúdió indított januárban a 2600 hackermagazin ellen a filmek dekódolására alkalmas szoftver terjesztése miatt. A kultlap és a linuxos közösség azt állítja, a Digital Millennium Copyright Act a szerzői jogok védelmével sérti szólásszabadságukat. A hétfői meghallgatáson kiderült, hogy kollégiumi egyetemisták 10 megabites vagy gyorsabb internettel és a DeCCS-programmal ugyanúgy veszélyeztethetik a filmipar jövőjét, mint a Napster esetében történt ez a lemeziparral. A tárgyaláson tanúként meghallgatták Jon Johansent, a DVD-másoló DeCSS-szoftver készítőjét is - a 16 éves norvég gimnazista a H2K hackertalálkozóra érkezett New Yorkba. Amint arról korábban beszámoltunk, a norvég rendőrség számítógépes betöréssel és szerzői jogsértéssel gyanúsítja Johansent, januárban lefoglalták számítógépeit, adathordozóit és mobiltelefonját is. Johansen a múlt csütörtöki tárgyaláson ismét elismerte, hogy ő írta a DeCSS-programot.

Védett szexképek Suze Randall erotikus fotós (www.suzerandall.com) a BayTSP.com technológiájával védi képeit az illegális másolás ellen. Randall a képek jogdíját az AIM-nek, egy nonprofit AIDS-szervezetnek utalja át, amely pornószínészek AIDS-szűrését végzi. Az amerikai erotikus fotósok közül Randall képeiről készül a legtöbb illegális másolat. A BayTSP technológiája nemcsak az átnevezett, hanem a megvágott képeket is képes felismerni. Az új technológia bevezetése óta az amerikai hírcsoportszerverekről már 12 ezer Randall-képet töröltek a cég felszólítására. A magyar szerverekről is eltűntek a Randall képeiből összeállított galériák.

Gameboy-emulátor Palmra A Gameboy játékok Palm kéziszámítógépeken is futnak a Gambit Studios emulátorprogramjának segítségével. A 17 dollárért letölthető, Liberty nevű emulátorral a több mint 400 létező Gameboy játék mindegyike fut a PalmOS-kompatibilis gépeken. A Nintendo szerint az emulátorprogramok komoly fenyegetést jelentenek a játékfejlesztők szerzői jogaira, és egyedüli céljuk, hogy lehetővé tegyék illegálisan másolt játékok futtatását.

Húsevő robot A University of Florida kutatói olyan újfajta robottal rukkolnak elő az augusztusban Hawaiin megrendezendő robotikai konferencián, mely energiáját teljes mértékben szerves táplálékból nyeri. A Chew Chew elnevezésű gasztrobot gyomra mikrobákon alapuló üzemanyagcella, amely Escherichia Coli baktériumkultúrát tartalmaz. A baktériumok lebontják a bejuttatott élelmiszert, és az így nyert kémiai energiát elektromos árammá alakítják. A fejlesztők szerint az ideális üzemanyag a hús, de a zöldségek, gyümölcsök is elég táplálóak. A robot leginkább egy kis vonathoz hasonlít, és egyelőre kockacukron él, melynek lebontásakor mindössze víz és széndioxid keletkezik, "más tápláléknál azonban már salakanyagra is számítani kell", mondta Stuart Wilkinson, a fejlesztőcsoport egyik tagja. A műgyomor egy akkumulátort tölt, amely a robot motorját működteti. Várhatóan igen jól alkalmazható lesz például fűnyírásra, mert a levágott füvet üzemanyagként feldolgozhatja, a fejlesztők azonban hosszabb távon inkább olyan robot kifejlesztésében gondolkodnak, mely saját maga keresi meg táplálékát, és önállóan képes tevékenykedni. További részletek a www.gastrobots.com címen olvashatók.

Morze

Deutsche Telekom-Voicestream-fúzió A Deutsche Telekom német távközlési cég (többek között a Matáv cégcsoport többségi tulajdonosa) 50,7 milliárd dollárért megvásárolja a VoiceStream amerikai mobilszolgáltatót. Az egyesülést, melyhez az amerikai szövetségi távközlési hivatal jóváhagyása szükséges, az EU versenyjogi szempontból ellenzi. Amennyiben megköttetik az üzlet, ez lesz az első olyan amerikai távközlési cég, amely külföldi kormány tulajdonában levő vállalat birtokába kerül.

Megvan a tau neutrínó Az utolsó, eddig csak feltételezett szubatomi részecske létezését is kimutatta az amerikai Energiaügyi Hivatal Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratóriumában dolgozó nemzetközi tudóscsoport. A szubatomi részecske létezését bizonyító kísérlet során egy atommagba ütköző neutrínó létrehozott egy töltéssel rendelkező, tau lepton nevű részecskét, mely jelzi a tau neutrínó jelenlétét. A neutrínók másik két típusát, az elektron neutrínókat és a muon neutrínókat már 1956-ban, illetve 1962-ben sikerült kimutatni.

Elévült titkosítású dokumentumok Az interneten publikálja a titkosítás hatálya alól kikerülő dokumentumait az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA (National Security Agency). A szolgálat hírszerzési módszereire, sikereire és kudarcaira is fényt derítő 1,3 millió oldalnyi dokumentum a http://www.nsa.gov/programs/opendoor/ címen elérhető.

Kockagép az Apple-től A New York-i Macworld kiállításon Steve Jobs Apple elnök-vezérigazgató bemutatta a cég olcsóbb iMac, kétprocesszoros Power Mac és lekicsinyített, kocka alakú gépét. Az Apple miniatürizált G4-ese, a G4 Cube egy 20 centiméteres kocka, amely 450 és 500 MHz-es processzorral kerül boltokba 1799 és 2299 dolláros áron.

Figyelmébe ajánljuk