Cyber hírek

  • 1999. november 18.

Belpol

Rendelet a képernyő előtti munkárólAz egészségügyi miniszter rendeletet adott ki a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről. A rendelet hatálya a naponta legalább 4 órán keresztül monitor előtt dolgozókra és azok munkáltatójára vonatkozik, és kimondja, hogy a tényleges munkavégzés ideje nem haladhatja meg a hat órát.
"ránként tíz perc szünet és a munkáltató költségén történő látásvizsgálat is megilleti a dolgozókat. A rendelet teljes szövege a Magyar Közlönyben olvasható.

Akciófilm a dátumváltásról Az [origo] értesülése szerint az NBC november 21-én mutatja be Y2K című kétórás tévéfilmjét, amely katasztrófaelemekkel tűzdelt akcióként tárja elénk a rendezők vízióját 1999 szilveszter estéjéről. A film főszereplői Y2K-szakértők, akik az amerikai kormány megbízásából komplex rendszerek 2000-állóvá tételén dolgoznak. Éjfélkor a keleti parton hatalmas áramszünet okoz jelentős problémákat, az idő haladtával egyre több számítógép befuccsol, a hősöknek pedig meg kell oldaniuk a helyzetet, mielőtt a katasztrófahullám a nyugati partig ér. A végkimenetelről csak annyit lehet tudni, hogy a világ végét váró nézőknek tetszeni fog a film.

Másolható a DVD videolemez Bár a hollywoodi filmipar "bombabiztos" másolásvédelemhez kötötte a digitális videolemez (DVD) technológia elfogadását, alig néhány hónappal az első mozifilmek DVD-változatának megjelenése után egy norvég programozókból álló csoport olyan programot készített és tett elérhetővé az interneten, amellyel könnyedén és minőségromlás nélkül másolhatók a DVD-videolemezek. A 4,7 gigabyte-os DVD-lemez moziminőségű digitális képanyag tárolására képes, ezért igen erős titkosítás (a CSS algoritmus) akadályozza a másolását - a norvég hackerek azonban rájöttek, hogy az egyik, kereskedelmi forgalomban kapható DVD-lejátszó, a XingDVD nem titkosított dekóder-kulcsot tartalmaz a Xing Technologies programozóinak figyelmetlensége miatt. A kulcs felhasználásával olyan programot írtak, amellyel bármely DVD-videolemez dekódolt tartalma a számítógépre menthető, és egy DVD-író berendezés segítségével tetszőleges számú másolat készíthető róla. Mindehhez nem kell más, csak egy kellően nagy tárkapacitással és DVD-meghajtóval rendelkező PC, valamint az interneten most már sokfelé hozzáférhető DeCSS nevű másolóprogram - vagyis a DVD-formában hozzáférhető filmek ugyanolyan könnyen sokszorosíthatók, mint az audio-CD-k az MP3 technológia segítségével. A nagy hollywoodi stúdiókat tömörítő érdekvédelmi egyesület, az MPAA (Motion Picture Association of America) a hír nyomán pánikszerű tisztogatásba kezdett a DVD-vel foglalkozó internetes oldalakon, és sokan tartanak attól, hogy ez a fejlemény visszariasztja a jogtulajdonosokat attól, hogy további filmeket tegyenek elérhetővé DVD-videolemezen. Külön érdekesség, hogy a névtelenségbe burkolózó norvégok azért készítették a másolóprogramot, mert az általuk preferált Linux platformra egyetlen gyártó sem bocsátott ki DVD-lejátszó programot.

Biztonságos zene a Microsofttól A Microsoft és az MP3-lejátszókat is gyártó Diamond Multimedia leányvállalata, a RioPort online zenei portál szerződést kötött a Windows Media Device Manager (WMDM) nevű, jogtiszta internetes zeneforgalmazásra alkalmas szoftver elterjesztésére. A szerzői jogi szempontból "biztonságos" programot be fogják építeni a Rio márkanevű MP3-lejátszókba, és több online tartalomszolgáltató - például az MTV Networks - is népszerűsíteni fogja. A Microsoft korábban hasonló szerződéseket kötött más hardvergyártókkal, köztük a Toshibával, a Thomsonnal, a Samsunggal, az LG Electronicsszal és a Cirrus Logickal a WMDM elterjesztése céljából. Eközben gőzerővel zajlik a szerzői jogokat sértő MP3-lelőhelyek felszámolása az interneten: egy pennsylvaniai egyetemen 71 diákot kizártak az egyetemi hálózatról, miután MP3-fájlokat találtak a weboldalaikon. A diákok akkor szerezhetik vissza internet-hozzáférésüket, ha részt vesznek egy szerzői jogi vitafórumon.

Törvény az online kereskedelemről A Carnation Consulting értesülése szerint az EU brüsszeli központjában a múlt héten négyszáz internetes kereskedelmi vállalat képviselője tiltakozott egy fogyasztóvédelmi törvény miatt, amely kimondja, hogy a vásárlók saját országuk törvényei szerint perelhetik be a kereskedőt, attól függetlenül, hogy hol található a telephelye. A kérdéses törvény még az ötvenes években keletkezett, de az EU törvényhozói most az internetes gazdaságra is ki akarják terjeszteni, hogy eloszlassák a vásárlóknak az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos félelmeit és bizonytalanságát.

Egyesületet alapított a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesületet alapított az öt éve működő, jelenleg több mint 3000 dokumentum (elsősorban könyvek) internetes elérhetőségét biztosító Magyar Elektronikus Könyvtár (http:// www.mek.iif.hu). A Magyar Elektronikus Könyvtárért Közhasznú Egyesület célja a magyar és az egyetemes kultúra és tudomány alkotásainak digitális formában történő gyűjtése és nyilvános terjesztése az interneten, magyar és idegen nyelven egyaránt. Az egyesület támogatni kívánja az elektronikus publikálást, és kész együttműködni más hasonló kezdeményezésekkel, illetve kulturális intézményekkel, szervezetekkel. Az egyesületnek magán- és jogi személy egyaránt tagja lehet, az alakuló ülésen közel ötvenen vettek részt, többek között könyvtárak, kiadók, számítástechnikai cégek képviselői is.

Morze

Új hírközlési törvény Az Index értesülése szerint november 16-án kerül a kormány elé az egységes hírközlési törvény tervezete, amely a jelenleg érvényben lévő posta-, távközlési és frekvencia- törvényt egységesíti. A törvény nem fogja szabályozni az internetes tartalomszolgáltatást, de a domináns szereplők korlátozásával esélyegyenlőséget kíván biztosítani az internetes piac szereplőinek, és fontos szempontja a fogyasztók védelme is.

Európai Nasdaq A francia Vivendi befektetőcsoport, a japán Softbank Corp. és a Rupert Murdoch-féle ausztrál News Corp. új összeurópai értékpapírpiac létrehozását jelentette be. Az új tőzsde 2000 negyedik negyedévében indul, és az amerikai Nasdaq mintájára elektronikusan, az interneten keresztül lesz elérhető a befektetők számára.

Hollandia felkészült A holland vízügyi államtitkár szerint az ország tengerszint alatt fekvő területeit már nem fenyegeti a kétezredik év problémája: kétéves munkával elkészült a gátak, zsilipek, vízpumpák ezreit irányító számítógépes rendszer ezredfordulós átállítása.

A Cisco a legértékesebb A hálózati eszközöket gyártó Cisco Systems megelőzte a korábbi listavezető Intelt a Szilícium-völgy legértékesebb vállalatainak rangsorában. A Stanford Egyetem két számítástechnika-professzora által 1984-ben alapított cég piaci értéke a részvényárak folyamatos emelkedésével elérte a 278,3 milliárd dollárt.

Az AMD lenyomja az Intelt Az Advanced Micro Devices még idén piacra dobja 750 MHz órajelű Athlon mikroprocesszorát, elhódítva ezzel a jelenleg leggyorsabb Intel processzortól a koronát. A tervek szerint a 750 MHz-es Athlont csak a jövő év elején adták volna ki, de az AMD egyre agresszívabb piacpolitikát folytat vetélytársa megelőzése érdekében.

Hőre dráguló kóla A Coca-Cola fejlesztés alatt álló új automatája a hőmérséklet függvényében állapítja meg az üdítőital pillanatnyi árát. Nagy melegben ugyanis nagyobb a kereslet a frissítő iránt, ami ily módon forintosítható - bár a Pepsi sietett bejelenteni, hogy ez a koncepció inkább a vevő kizsákmányolását, mintsem kiszolgálását jelentené.

Figyelmébe ajánljuk