Cyber hírek

  • 2001. március 15.

Belpol

A Vivendi is beszállhat a NapsterbeA Vivendi Universal azt fontolgatja, hogy beszáll a Napsterbe - értesült hétfőn a Reuters. Az öt nagy lemezkiadó közé tartozó Universal, amely tavaly nyáron került a Vivendi tulajdonába, a Sonyval közös digitális zenei vállalkozása, a Duet sikerén felbátorodva szeretne a fájlcserélő szolgáltatásba fektetni.
Jean-Marie Messier, a Vivendi Universal vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Napster azzal állította a maga oldalára őket, hogy úgy döntött, önként blokkolja a jogvédett zenéket. A Napster mögé - a német médiaóriás Bertelsmann mellett - ezzel újabb erős vállalat állhat. Az amerikai lemezkiadók szövetsége pénteken elküldte 135 ezer jogdíjköteles dalát tartalmazó listáját a Napsternek. A cégnek a március 5-i bírósági döntés szerint három napja van arra, hogy a listán szereplő számokat kitiltsa hálózatából, vagyis szerdáig meg kell oldania a szűrést. Szakértők szerint a Napster szolgáltatása jelentősen lelassulhat a szűrőktől. A cég a múlt héten 500-1000 szám szűrésével próbálkozott, a felhasználók azonban számos esetben meg tudták kerülni a filtert.

Feltörhető magyar levelezőrendszerek A PrímPosta levelezőrendszerek biztonsági hibája lehetővé tette, hogy rosszindulatú betolakodók elolvassák a felhasználók leveleit - értesült az Index. A hiba lényege, hogy a rendszer a böngésző címsorából veszi le az aktuális felhasználó adatait. A címsor birtokában így bárki el tudja olvasni az adott postafiók tartalmát, és levelet is tud küldeni róla. A címsort pedig egyszerűen meg lehet szerezni, a megtámadni kívánt címre elég egy olyan képet küldeni, amely a támadó saját webszerverén van. A webszerver naplófájljában regisztrálódik a lekérés, mely azonos a kérdéses címsorral. A Prím Online befoltozta a biztonsági rést, és azt tanácsolja felhasználóinak, hogy levelezés után mindig lépjenek ki postafiókjukból. A PrímPosta rendszerét használja az EstMail, az MTI, a Habostorta (Habmail), a Népszava és a Curier is. A Freemail levelezőrendszerében ez a biztonsági rés nem fordul elő.

Hétsoros kód A MIT két diákja hétsoros Perl-programba tömörítette a DVD-k másolásvédelmére szolgáló CSS-kódolás feltörését. A "qrpff" program korábbi változatát, a DeCSS szoftvert és forráskódját az amerikai filmszövetség (MPAA) sikeresen tiltatta le a 2600 hackermagazin oldaláról. Keith Winstein szerint a viccből készített, 526 karakterből álló Perl-kódjuk (www.cs.cmu.edu/"dst/DeCSS/Gallery/qrpff-fast.pl) nem sérti a Digital Millennium Copyright Actet, de terjedését amúgy is lehetetlen lesz megállítani.

V-chip az Xboxban V-chipet épít a Microsoft készülő játékkonzoljába, az Xboxba. A Clinton-kormányzat által kezdeményezett V-csip célja az, hogy a kiskorúakat megvédje az erőszakos vagy szexuális tartalmaktól. A bejelentéssel a Microsoft elébe ment a csipet kötelezővé tevő törvénynek, miután az ötletet újból felmelegítette a republikánus Bush-kormányzat. A tervek szerint a filmeknél alkalmazott korhatár-besorolást a számítógépes játékokra is kiterjesztenék. A konkurens játékkonzolgyártók - a Nintendo, a Sega és a Sony - nem kívánták kommentálni a Microsoft döntését. Egy nemrég napvilágot látott elemzés szerint ugyanakkor az Xbox első öt évében megközelítőleg 2 milliárd dollár veszteséget fog termelni: a Merill Lynch vezető technológiai elemzője, Henry Blodget azt állította, hogy a Microsoft minden egyes eladott Xboxon 130 dollárt fog bukni, mivel a 380 dolláros előállítási költséggel szemben 300 dollárért fogja árusítani a konzolt. Blodget szerint erre azért van szükség, hogy az Xbox versenyképes legyen a Sony Playstation 2-vel szemben.

Mágnesvasút Kínában Kína megkezdte a világ első, nagyközönség számára tervezett, nem kísérleti mágneses lebegtetésű vasútjának építését - értesült a Jövőnéző. A nagy sebességű vasút 400 kilométer per órás sebességgel repíti majd 600 utasát Sanghaj üzleti negyedéből a város egyik repülőteréig. A tervezést és kivitelezést a német Siemens és a ThyssenKrupp, valamint kínai cégek végzik majd: a németek a szerelvényeket és az állomásokat, a kínaiak pedig a mágneses pályát építik meg. A mágneses lebegtetésű (MAGLEV) vasút koncepciója 1900-ig nyúlik vissza, amikor is Robert Goddard és Emile Bachelet felvetették a súrlódásmentes pálya ötletét. A mágneses lebegtetésnek az a lényege, hogy a jármű az elektromágneseknek köszönhetően valamivel a pálya fölött lebeg, és ez nagy sebességű, ám rendkívül sima, rezgés- és döccenésmentes haladást tesz lehetővé. A kínai mágneses vasút a tervek szerint 2003-ban kezdheti meg működését.

Forma-1-szponzor a Vodafone A Vodafone Group bejelentette, hogy egy éven keresztül szponzorálja a Benetton Forma-1-es csapatát. A cég globális márkaépítésének részeként a csapat idei versenyautóit jól láthatóan a Vodafone logó díszíti majd. A márkajelzés az utóbbi két évben viselt D2 Mannesmann logó helyére kerül, és D2 Vodafone-ként jelenik meg. Idén a Benetton-csapat, amely korábban két világbajnoki és egy konstruktőri címet is elnyert, Giancarlo Fisichellával és a brit Jenson Buttonnal áll rajthoz a Forma-1 tizenhét futamában.

Kódol az Antenna Hungária Az Antenna Hungária hamarosan újabb műsorokat, így a például az M 1, M 2, Duna TV, TV 2, RTL Klub, ATV és Budapest TV adását is kódolni fogja. A szolgáltatás elődjén, a AM-mikrón közvetített műsorokat 132 ezer regisztrált háztartásban nézték, a kódolt AntennaMikróra eddig nyolcvanezer szerződést kötöttek.

Legénységváltás A Föld körül keringő Nemzetközi Ûrállomáson szombaton megkezdődött az állandó személyzet első váltása. Jurij Uszacsov elfoglalta honfitársa, Jurij Gidzenko helyét, ő lesz a Nemzetközi Ûrállomás második állandó személyzetének parancsnoka, amelynek tagja lesz a szintén a Discoveryvel érkezett amerikai Susan Helms és James Voss is. Ez a csapat körülbelül öt hónapot tölt majd az űrbázison.

PucérFeleség-vírus Elképzelhető hogy az Európában és Amerikában gyorsan terjedő NakedWife (pucér feleség) vírus egy amerikai katonai számítógépről származik. Az e-mailben terjedő Outlook-vírus a vírusirtó cégek szerint legalább 68 szervezetet és nagyvállalatot megfertőzött, kezdetben főleg amerikai katonai rendszereket érintve. A JibJab néven is ismert trójai vírus a levélhez csatolt NakedWife.exe fáljban található.

Új Gameboy A Nintendo bemutatta Gameboy Advance játékgépét, amely március 21-én kerül boltokba Japánban. A Gameboy Advance LCD-kijelzője 32 ezer szín megjelenítésére képes, 32 bites processzora van, monitorra köthető, és a nyáron megjelenő Nintendo GameCube konzolhoz is csatlakoztatható lesz. A premierre 25 játék jelenik meg az új Gameboyhoz, de a korábbi verziókhoz készült játékokat is kezelni fogja.

SMS a busztól Nottingham város lakói nemsokára SMS-en kapnak értesítést arról, ha a busz, amire várnak, késni fog. Az utasoknak csak el kell küldeniük mobiljukról egy számra az adott megálló kódját, és nemsokára SMS-ben értesülhetnek a becsült várakozási időről. A műholdas kapcsolaton alapuló hálózat teljes kiépítése kb. 1,5 millió fontba kerül.

Figyelmébe ajánljuk