Drámai a helyzet az oktatásban

  • narancs.hu
  • 2018. július 9.

Belpol

Több mint kétezer pedagógus hiányzik a tanévkezdéshez.

A 24.hu ismét megpróbálta feltérképezni, hogy mi a helyzet az oktatásban tapasztalható munkaerőhiánnyal. A számok drámaibb képet festenek, mint tanév közepén. A közigálláson július elején több mint 600 oldalnyi közalkalmazotti álláshirdetés található, közel 2400 aktív betöltetlen pozícióval tanítók és tanárok számára.

Hogy mennyire komoly a probléma azt jelzi az is, hogy van olyan település ahova fél év alatt nem sikerült magyar-ének szakos tanárt találni. Több településen is van olyan intézmény, ahol "bármilyen szakos" tanárt keresnek, és több mint 460 esetben azt írják, hogy a betöltendő tanári posztnál csak a szakpár egyik felét határozták meg, (kémia-bármi, matek-bármi, stb.). Csak a jászladányi iskolában 11 tanár és tanító hiányzik a tanévkezdéshez, Hernádvécsen 14 fő.

Július elejétől látja el feladatát Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, aki szerint az oktatásban minden rendben van.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?