Egy friss kormányrendelet értelmében nem kell kiadni az operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 20.

Belpol

Erről azzal párhuzamosan döntöttek, hogy a HVG jelenleg ezen dokumentumok nyilvánosságra hozataláért küzd a bíróságon. 

Az ukrajnai háború miatt veszélyhelyzetre hivatkozva titkosította visszamenőleges hatályú rendeletében a kormány a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit. Mindezt azzal párhuzamosan, hogy a HVG által indított perben bírósági eljárás van folyamatban az adatok nyilvánosságra hozataláért – számolt be a lap

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent és 23 órakor már hatályba is lépő, folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet idején létrehozott operatív törzs határkörébe tartozó döntések előkészítését szolgáló adatok nem nyilvánosak. 

A HVG szerint október 18-án lesz a következő tárgyalás a még nyáron indított perben, ami arra irányult, hogy az operatív törzs üléseiről készült jegyzőkönyveket adják ki, miután a szervezet az ezt megelőző közérdekű adatigénylésüket megtagadta. Ezt a folyamatot szeretné a lap szerint a kormány megakadályozni a friss rendeletével. 

A kormány a május végén kihirdetett háborús veszélyhelyzet adta felhatalmazásra hivatkozva változtatott a szabályokon, miközben a háborúnak (és a háborús veszélyhelyzetnek) nincs köze a perben érintett, 2020. január 31. és 2021. november 25. közötti, a koronavírus-járvány ideje alatt tartott 159 ülés jegyzőkönyveihez. A változtatás miatt az operatív törzsnek arra sem kell hivatkoznia, hogy a HVG által kikért adatokat miért nem adja ki, csak elég a friss kormányhatározatra mutatni, mely alapján ezek az adatok nem nyilvánosak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.