Ezer napja van szökésben egy volt békéscsabai fideszes képviselő

Eredeti felhalmozás

Belpol

Ötfelvonásos tárgyalássorozat után és többéves, részben letöltött fegyházbüntetés elől szökött meg egy volt békéscsabai fideszes képviselő és a felesége. A pár hamis vagy nem a dobozokon jelzett hatóanyagú potencia­növelő szereket értékesített, brutális mennyiségben.

A sokat látott NAV-nyomozóknak is kikerekedett a szemük, amikor titkos nyomozás és lehallgatássorozat után 2012. április 4-én lecsaptak az elosztó központként működő békéscsabai belvárosi lakásra. Az ingatlanban ki nem csomagolt vagy átcsomagolás előtt álló tabletták dobozainak tízezreit tárolták. A lakásról, főleg az ott talált áruról azonban hirtelen senki nem akart tudni semmit – sem Vrbovszki Viktor, sem a felesége, sem a lakást bérlő házaspár, akik történetesen Vrbovszki nejének a szülei voltak, sem a szállítók, sem azok a további közreműködők, akik később a vádlottak padjára kerültek. 2008 és 2012 között a békéscsabai központtal dolgozó csapat hetven (!) országba szállított hamis gyógyszereket. Tucatnyi Békés megyei és dél-alföldi postán keresztül folytatták az üzletet, a hivatalokban sok esetben megrökönyödést váltott ki, hogy milyen gyakorisággal és mekkora mennyiségben érkezik áru a postafiókok bérlőihez. Más kérdés, hogy gyanújukról egyetlen alkalommal sem értesítették a hatóságokat. A postai vezetők és alkalmazottak csak a nyomozati szakban és a bíróság előtt mondták el, milyen furcsaságokat tapasztaltak. A jelzések aligha tőlük érkeztek a NAV-hoz.

A nyomozás később megállapította, hogy a hamis gyógyszereket forgalmazó bűnbanda több éven keresztül napi egy-másfél millió forintos haszonra tehetett szert. (Lásd: Viagrás Viktor és a milliárdok, Magyarnarancs.hu, 2016. február 27.) A bírósági tárgyaláson az is kiderült, hogy a nyomozók nem tudták sem térben, sem időben teljesen behatárolni a kiterjedt beszerzési, értékesítési és kapcsolati hálóval rendelkező bűncselekmény-sorozat minden mozzanatát és szereplőjét, azaz minden bizonnyal csak a történtek egy részét tárták fel. A büntetőperekkel, ítéletek hatályon kívül helyezésével és megismételt tárgyalásokkal tűzdelt eljárás annak ellenére sem ért véget máig, hogy a rajtaütés lassan tizenkét évvel ezelőtt történt, és az első tárgyalási napot is egy évtizede tartották. Sőt Vrbovszki Viktort, a békéscsabai közgyűlés egykori fideszes önkormányzati képviselőjét és bizottsági elnökét, valamint feleségét, Vrbovszkiné B. Nagy Anitát immár két és fél éve, 2021 nyara óta keresi a rendőrség, mert nem kezdték meg a kiszabott börtönbüntetést. A Police.hu oldalon a leg­keresettebb bűnözők között találni őket.

A magánnyomozó, Jeti és Doki

Vrbovszki Viktor 2008-ban még aktív fideszes békéscsabai önkormányzati képviselőként hozta tető alá a közvetlen hozzátartozóiból, közeli ismerőseiből álló bűnszervezetet: feleségével, annak jómódú szüleivel, egy volt magánnyomozóval és egy a békési megyeszékhelyen működő híradástechnikai bolt tulajdonosával állt össze. Vélelmezhetően ennél többen is lehettek, ám végül csak őket vádolták meg. A nyomozók a lefoglalt számítógépeken és laptokokon részleges címjegyzékekre, feljegyzésekre és gondosan vezetett Excel táblázatokra bukkantak. Több helyütt beceneveket találtak; ezek közé tartozott Jeti, aki jókora termetéről és jellegzetes járásáról volt ismert Békéscsabán, így nem volt nehéz beazonosítani az említett híradástechnikai üzlet vezetőjét. A Doki néven említett urológust viszont nem találták meg, noha többek szerint ebben az esetben sem kellett volna nagy fantázia a megfejtéshez.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk