Ezrek tüntettek Orbánék megfélemlítő politikája ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 15., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Igazi fesztiválhangulat volt a Szabadság téren. Gulyás Márton választási mozgalmat hirdetett, a tüntetők megint az Oktogonra vonultak.

Az eddig leghangosabb Orbán-ellenes tüntetésre készültek a szervezők szombaton, a Szabadság téri demonstráció végül zajos is lett, de elsősorban a rengeteg zenétől. A tüntetőket igazán az összesen 500 óra közmunkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergely tüzelte fel, de szerencsére ők nagyon. Varga legjobb mondata ez volt: "Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből", Gulyás pedig egy választási mozgalmat hirdetett, amellyel azt akarja elérni, hogy az év végéig kierőszakoljanak egy olyan választási rendszert, amelyben nem indul utcahossznyi előnnyel a Fidesz.

A Szabadság téren 10 után vége lett a bulitüntetésnek, onnan a többség elindult a Kossuth térre, majd át az Oktogonra. Végül sokan a Deák téren kötöttek ki.

23.30: A buli még minden bizonnyal órákig tart majd még az Oktogonnál, bár úgy tűnik, a csoport kettévált, mert sokan elindultak a Deák térre. Közben mi mára befejezzük élő tudósításunkat, kitartást a demonstrálóknak, szép álmokat az ágyba igyekvőknek.

23.20: Nagyjából ezren lehetnek az Oktogonnál, kicsit fáradtak a tüntetők, egyelőre nincs semmi különös, páran el akartak indulni a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz, de ebből nem lett semmi.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

22.50: Már elfoglalták az Oktogont. Zúg a "Bajszos szar" és az "Orbán takarodj!".

22.30: A tüntetők egy része a parlamenthez ment, de onnan már tovább is indultak. A cél megint az Oktogon.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

22.05: A zenét lekapcsolták, az ott lévők több csoportja azon tanakodik, hogy mit csináljanak. Ebből minden bizonnyal még vonulás lesz.

21.50: A hivatalos tüntetésnek mindjárt vége, nem úgy tűnik, hogy az a néhány ezer ember, aki a téren van, haza akarna menni.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

21.30: A MigSzol-aktivista, Hegedűs Barbara beszéde után nagyjából félig van a Szabadság tér.

21.08: Miközben Gyulás Márton nyilatkozott, néhány kopasz megjelent, elkezdtek zsidózni, majd azt harsogták: "Ria, ria, Hungária!", nekiálltak sorosozni is. Épp veszekednek a tüntetőkkel, azt kérdezik: "Székelyekért, magyar államért mikor álltok ki?", és azt mondja az egyikőjük, ha nem lenne Orbán, akkor anarchia lenne az országban.

20.50: Gulyás Mártonék beszéde után ismét koncert. Közben besötétedett, és elkezdtek elszállingózni az emberek.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

20.40: Még mindig Gulyás Márton: "Egy közös országban nem a saját klientúránkat stafírozzuk ki úgy, hogy azt hazudjuk közben, így épül a felső középosztály. A közös ország azt jelenti, hogy semmit rólunk nélkülünk. Nem hagyjuk az árokparton azt, akit odataszított a rezsim" – sorolja az aktivista. Majd folytatja: a közös ország az, ahol nincs különbség roma és nem roma között, és ahol a közös dolgainkat közösen intézzük. A Fidesz országa nem ilyen Gulyás szerint. De ahhoz, hogy leváltsák Orbánékat, politikai intézményeket kell létrehozni, el kell kezdeni professzionálisan politizálni. A közös országhoz közös, és nem fideszes intézmények kellenek.

Gulyás szerint ahhoz, hogy változzon a helyzet, szervezkedni kell, de először azt kell elérni, hogy arányos és egyenlő esélyekkel szálljanak harcba a politikai pártok a következő évi választások során.

Végül meghirdetett egy választási mozgalmat, amelynek az év végéig el kellene érnie, hogy arányos választási rendszer jöjjön létre az országban, amelyben mindenki a képességei, a javaslatai és a valós társadalmi támogatottsága alapján mérkőzhet meg.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

20.25: Gulyás Márton a Ripost és az Origo pénteki gusztustalan lejárató cikkéről beszél először. "Arra voltak kíváncsiak, hogy ugyan buzeráns vagyok-e. Szerintem fontos, hogy erre a kérdésre válaszoljak. Nagyra becsült kormánypropagandisták, itt vagyok a színpadon, gyertek!" Most épp várja, hogy a Ripost, az Origo vagy a 888 valamelyik munkatársa oda mer-e menni. "Én a ti szemetekben buzeráns vagyok, mint ahogy a ti szemetekben mindenki buzeráns, aki a kormányt buzerálni merészelni, mert ti így tekintetek a kritikára" – mondta, miután nem jelentkezett egy se a kormánypropagandisták közül senki.

20.20: Óriási üdvrivalgás fogadja Gulyás Mártont és Varga Gergelyt. Utóbbi szól előbb: "Köszönjük, hogy ott voltatok, mert nélkületek Marci és én most előzetesben lennénk." Amikor több ezer ember azt skandálta, hogy engedjék ki őket, akkor érezte, hogy mégis van szolidaritás az emberekben – hangsúlyozta, majd kiemelte: egészen elképesztő, hogy a kormány még a sorozatos tüntetések hatására sem enged. "Itt állunk azért a 4,5 millió emberért, akik nyomorognak ebben az országban, mert elment mellettük a hatalom. Túl hosszú lenne felsorolni ennek a rendszernek a bűneit". Varga szerint megtörték az illúziót és a habonyi átkot, miszerint ebben az országban még demokrácia van. "Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből" – nagyon kellett már a Vargáéhoz hasonló beszéd.

20.10: Lehet hogy ebből megint vonulás lesz, így még jól jöhet a TASZ által pénteken készített remek kis összefoglaló, amelyből egyebek közt kiderül, hogy milyen szabályok érvényesek akkor, amikor egy bejelentett tüntetés véget ér, de a tömeg még menne tovább. "A befejezett tüntetés után a résztvevők spontán folytatódó demonstrációja ugyanolyan alkotmányos védelmet élvez, mint a bejelentett tüntetés" – derül ki az írásból.

Arra is rávilágítanak a jogvédők, ha valaki például festékkel leönt egy épületet, az bizony rongálást valósíthat meg, amit bíróságon lehet vitatni, viszont megint csak azt kockáztatjuk, hogy ott rögtön őrizetbe vesznek.

Megadtak egy mobilszámot is, ahol jogi segítséget kaphat az, aki tiltakozik vagy tiltakozna, vagy akit tiltakozása miatt hátrány ér, ez a szám a következő: +36 30 7223356.

19.57: A szpíker bemondta, hogy mindjárt megérkezik Gulyás Márton – ő délután még Röszkén tüntetett – és Varga Gergő, az ő beszédük lehet a következő.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

19.45: Épp Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke beszél, megemlíti: Gulyás Mártont bezzeg elkapják, lecsukják, de a családon belüli erőszak elkövetőit, a nőket bántalmazókat nem.

19.20: Csoda történt! Az MTI is kint van az eseményen. Ezt írták néhány perce: "A demonstráció kezdetén a szervező Nem maradunk csendben Facebook-csoport nevében felszólaló Lukács Áron arról beszélt, hogy Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntetnek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. "Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják meg hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel" - fogalmazott a szervező. (...) A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat."

19.15: Végre egy szónok, Borsos Luca: "Nem maradok csendben, mert nem akarok. Nincs az a döntés, rendelet, ami velem ennyi szart megetet". Mondott még néhány versbe szedett mondatot, de elég rövid beszéd volt, közben a színpad előtt egy provokátor próbál belekötni a tüntetőkbe. Be is mondják: kérnek mindenkit, hogy maradjon békés a tüntetés. Megint zene.

19.00: „Hasta la vista, Mr. Prime Minista" – A ligetvédő Gregory G Ras dalban küldi el melegebb éghajlatra a miniszterelnököt. Ezt nyomja:

18.50: Nem tűnik rossznak az alapkoncepció, miszerint a beszédek között bulizzanak az emberek, de mintha túl sok lenne a zene, érezni lehet, hogy sokan elsősorban nem táncolni, hanem fütyülni, Orbánt szidni és tüntetni jöttek.

18.40: Zene, tánc, buli és melegítés a következő szónokra. Egyre sűrűbben állnak a téren, és még mindig jönnek.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

18.25: "Mit adtak nekünk a brüsszeliek?" – egy kis utalás a Brian életére: "Helytartó Lajos" sorolja, mi jött az EU-tól. A lista nagyon hosszú, kaptunk ivóvíz-hálózatot, csatornafejlesztéseket, metrót, utakat, a felcsúti kisvasutat stb. Jön a következő zenei betét, egy kis idő, amíg beállnak.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

18.15: Koncerttel kezdődött a tüntetés, hogy "Orbán meg a haverjai is meghallják". Még mindig folyamatosan érkeznek az emberek. Szabó Simon színész szerint "több mint egymillióan vannak a téren", de nem elég hangosak, ezért arra kéri a tüntetőket, hogy hallassák a hangjukat. Ezután kiabálás, fütyülés, hangoskodás.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

18.00: Kezdésre majdnem megtelt a tér. Bemelegítésként egy korábbi Orbán-beszéd hangzott el, amikor még a miniszterelnök azt hangoztatta, hogy Magyarország egy nyugatos ország, és hogy az oroszoknak már egyszer ajtót mutattunk, ne engedjük, hogy visszamásszanak az ablakon.

17.45: Több ezer ember van már a Szabadság téren, amely azért még egyáltalán nincs tele. Ha nem látnánk a transzparenseket, azt hihetnénk, hogy egy belvárosi fesztivál kellős közepére csöppentünk.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

Szombat este ismét tüntetnek Orbán Viktor és kormánya önkénye és megfélemlítő politikája ellen. A Szabadság térre szervezett demonstrációt a Nem maradunk csendben csoport szervezi, a Facebook-eseményükre közel 19 ezren regisztráltak nem sokkal a kezdés előtti időpontig, közülük majdnem 8 ezren jelezték, hogy ott lesznek, 11 ezren pedig azt jelölték be, hogy érdeklődnek, ami nagyjából annyit jelent: ismét ezrek tüntetnek majd a kezdéskor.

Minden bizonnyal nem egy szokványos demonstráció előtt áll Budapest,  ahogy a szervezők írják: „A beszédek mellett ezúttal a zenén, a táncon, és a hangos véleménynyilvánításon lesz a hangsúly. (..) A zene összehoz, a zene felszabadít. Táncolj, tüntess és kiabálj a szabadságodért!

Szónokok és fellépők: Szónokok és fellépők:

Antoni Rita, Borsos Luca, Gulyás Márton és Varga Gergő, Hegedűs Barbara, Szabó Simon, Hujber Áron (1/3 Fossiles de l'Atlas), Komár Béla (Telefunken), Gregory G Ras (Komáromy Gergely), Kramer Veronika és Szipszer Szabolcs (Bulbs) ,Kürthy Andras (HuskyJoe), Kürti Kristof (DJ Suhaid), Mushu Israel Balazs Pandi (DJ Rabbi Williams), Vereczkey Ákos (Akos V), Újvári-Pintér György (!Szkafander)

A hivatalosan hat órakor kezdődő, de minden bizonnyal egy kicsit csúszó tüntetést folyamatosan frissülő cikkünkben nyomon követjük. A Szabadság téri programok hivatalosan 10 órakor érnek véget, de minden bizonnyal a tiltakozók jelentős része ismét vonulni fog Budapest utcáin.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 15., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25 reuters
  reuters
  2017. április 17., hétfő 00:06
  talán mellékszál, de nem kellene a jobbikra rászállni, mikor - ma már - a fidesz lenyúlta a jobbik összes szélsőséges témáját
  vagyis a fidesz rosszabb, mint a jobbik
 2. 24 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 17., hétfő 00:01
  Keresd a tamblis blogján, ott dicsekedett vele (slejmshow.tumblr.com) Vagy egy éves történet, esetleg még régebbi. Használd az archivot, hátha.
 3. 23 rworse
  rworse
  2017. április 16., 23:54
  Cyrano, 22

  Ezt a Gulyás-féle kéz(nem)fogós tematikát szívesen átolvasnám, de nem találok mérvadó információkat.
 4. 22 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 16., 23:44
  rworse: az említett két fórumtag folyvást felemlegette saját dicső múltját, ill. ötvenedszer írta le ugyanazt.
  Gyuricával nem is próbáltam vitázni, róla azt gondoltam, hogy kezeltetni kellene.
  Grrr egyre elviselhetetlenebb migránsozása is folyamatos ismétlés volt.

  Ja, nekem is van: én is folyamatosan ismételni fogom: nem lehet demokratikus politikusnak tekinteni, aki büszke arra, hogy Hillerrel nem fog kezet, jobbikossal igen. Nekem a jobbikkal bármiféle bratyizás, barátkozás, mosolygás azt jelenti, hogy az illető kiírta magát a normálisak sorából (Schiffer). Ezért nem nézek soha (egyik adón sem) Kálmán Olgát, amióta mosolyogva bájolgott Vonával. Nálam ez a vízválasztó.

  Akkor abban megállapodhatunk, hogy mindenkinek vannak gügüi, és ragaszkodik hozzá.

  Yoyót az egyik leghiggadtabb fórumozónak tartom, azért lepett meg annyira a méltatlan vád.

  Lehet megkövezésem iránt intézkedni.

 5. 21 rworse
  rworse
  2017. április 16., 22:59
  Cyrano, 20
  "Látod, még ebben sem tudunk közös nevezőre jutni.
  Mert én nem gyűjtögetem az "összes többit", pedig én is vitáztam sokakkal, de nekem minden téma egy új vita, nem göngyölgetem."

  Ó, dehogynem, van, amit (értsd, akit) te is göngyölgetsz. Mert nem csak a téma van, hanem a témához a rá jellemző módon hozzászóló ember is - bizonyos határokon túl már alapvető jellemzőjévé válik adott mondatnak, hogy ki mondja. Halmozódik. Emlékezz például a "szépemlékű" néhai grrr-re vagy Gyuricza Úrra, egy idő után a te hozzájuk intézett tirádáidban is benne volt a sok-sok korábbi működésmódjukból való kiindulás. Te se csak az adott friss témára reagáltál például őnáluk, hanem mindarra is, amit addig működtek az adott személyek. Halmozódik.
  De per pillanat nem is nekünk kell közös nevezőre jutni, mert nem én sokalltam be Rumátától, hanem yoyo. Én csak yoyo feltételezett(!) érzéseit ecseteltem, nem a sajátomat. Én ugyanúgy szóltam Rumátához, mint bármikor máskor. Mint egy "robot". Yoyo meg mint egy ember.


 6. 20 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 16., 18:28
  rworse:

  Látod, még ebben sem tudunk közös nevezőre jutni.
  Mert én nem gyűjtögetem az "összes többit", pedig én is vitáztam sokakkal, de nekem minden téma egy új vita, nem göngyölgetem.
  Sőt. Vitáztam már úgy, hogy a végén vérig sértődhettem volna, de egy új vitánál nem mozgatott a reváns lehetősége.

  És én csak ehhez a kommenthez szóltam, mert yoyo csak itt volt igazságtalan - és jól érzed, a végén.
 7. 19 Cyrano
  Cyrano
  2017. április 16., 18:22
  yoyo: Gulyás tegnapi beszédének fogadtatása rém vegyes volt.
  Legalább annyian akadtak ki tőle, mint ahányan üdvözölték.

  Nem hiszem, hogy a Rumata nálam jobban rühelli Gulyást (a kézfogás ügy óta.) De én is csak azt fogom elmondani, hogy nálam miért lépi át az elfogadhatóság küszöbét, aki a jobbikkal haverkodik, de a nemi identitására, haja, szeme színére, ízlésére/telenségére, evési szokásaira stb, hivatkozni nem fogok. És biztos vagyok abban, hogy Rumata sem.
 8. 18 yoyo
  yoyo
  2017. április 16., 18:10
  rworse, igen, a "még buzizni is fogsz" arrogáns megjegyzés volt a részemről, nem gondolom, hogy Rumata buzizna, csak hogy minden érvet kész bedobni Gulyás Márton ellen.
 9. 17 rworse
  rworse
  2017. április 16., 17:02
  Cyrano, 15

  "nem a múltról beszélünk"

  De igen, hiszen yoyo adott reakciójában nem ezen topik Rumata hozzászólása volt a mérvadó, hanem az összes Rumata hozzászólás a Narancsonline-on.

  Ettől függetlenül valószínűsítem (bár nem akarok a nevében beszélni), hogy persze, ha komolyan vennénk, akkor egyelőre yoyo se érezné indokoltnak önmaga számára a "Szerintem a végén még buzizni is fogsz." kitételt, amit (szerintem okkal) megkritizáltál. Én is azt gondolom, hogy igazad van, Rumata ehhez a mondathoz nem adott alapot a korábbi itteni tevékenységével, feltételezem, hogy yoyo afféle "elegem van már a hülyeségeidből, Rumata" felhanggal akart egy keresetlenebb mondatot intézni az érintetthez, jelezvén, hogy tele van a hócipője. Gondolom (bár nem akarok a nevében beszélni), yoyo is bánja valamelyest, hogy túl erős kijelentésre ragadtatta magát, afféle övön aluli ütésként.  yoyo

  Gondolom, úgymond "lehiggadván", egyetértesz Cyrano azon figyelemfelhívásával, hogy ez a "Szerintem a végén még buzizni is fogsz." kitétel egy kissé övön aluli volt Rumatara, aki ehhez nem szolgáltatott okot.
 10. 16 yoyo
  yoyo
  2017. április 16., 15:06
  Cyrano, Rumatával nem az a bajom, hogy más álláspontot képvisel, hanem hogy figyelmen kívül hagyja a valóság tényeit. Vagy mert nem tájékozódik, vagy mert tendenciózusan torzít vagy hagy figyemen kívül bizonyos elemeket.

  Szerintem Rumata számára elég csattanós válasz kellett legyen Gulyásék tegnap esti beszédének fogadtatása. A békés tüntetők ezrei ahelyett, hogy kifütyülték volna a két randalírozó garázdát, hatalmas szeretettel és nagy támogatással fogadták őket.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra