Félmillióra büntette Karácsony Gergelyt az NVB

Belpol

A főpolgármesternek a vissza nem vitt népszavazási aláírásgyűjtő ívek miatt kell fizetnie.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) félmillió forintot meghaladó bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, amiért több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A főpolgármester tavaly magánszemélyként kezdeményezett népszavazást a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék ügyében. A január 21-én leadott aláírásgyűjtő ívek alapján az NVB ellenőrzés után március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás. A jogszabály szerint azonban a népszavazás kezdeményezőjének valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatnia az NVI-hez, a vissza nem vitt ívek miatt az NVB-nek pedig bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot.

Az NVB szerdai ülésén megállapította, a Fudan ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből 326 ív nem érkezett vissza, ezért Karácsony Gergelynek 260 800 forint bírságot kell fizetnie, míg az álláskeresési járadék ügyében 322 ívet nem juttatott vissza a főpolgármester, így további 257 600 forint bírságot szabtak ki rá.

Az NVB határozatai nem jogerősek, öt napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Bár az NVB hét, Országgyűlés által választott tagja mellett a frakcióval rendelkező pártok is küldhetnek megbízottat a testületbe, egyelőre csak a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP jelentette be megbízottját, akik múlt héten le is tették esküjüket, így szerdán velük kiegészülve tartották meg az ülését.

A főpolgármester népszavazási kérdései a múlt héten kerültek a parlament igazságügyi bizottsága elé, ahol az a döntés született: az Országgyűlés hozzon határozatot a két referendum kiírásáról 

(Címlapképünkön: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után. Fotó: MTI)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk