Gyurcsány még most sem érti, miért nem szeretik
Gyurcsány Ferenccel még 2008-ban

Gyurcsány még most sem érti, miért nem szeretik

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. május 30.

Belpol

Botka: Gyurcsány akadályozza Orbán leváltását. Gyurcsány: Botka diktál, nem tárgyal. Újabb menet a Botka–Gyurcsány-párharcban.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere már miniszterelnök-jelölti kampánya elején kijelentette, hogy a Fidesz legyőzéséhez szükség van az ellenzéki összefogásra, ám ezúttal azon politikusok nélkül, akik miatt a Fidesz 2010-ben országgyűlési kétharmadot szerzett. Botka azóta is hangoztatja, hogy nem kér Gyurcsányból, amit persze a volt miniszterelnök sem hagy szó nélkül. Szombaton az MSZP kongresszusán 96 százalékkal Botkát választották a párt miniszterelnök-jelöltjének, ő pedig rögtön kijelentette: az egész ellenzéki összefogás jelöltje szeretne lenni. Kedden Gyurcsány, a Demokratikus Koalíció elnöke fel is hívta Botkát.

Botka a beszélgetés után azt mondta az MTI-nek, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc személye gátja a kormányváltásnak. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje közölte: nem változott álláspontja abban, hogy a kormányváltás alapfeltétele a közös program, a közös lista, a közös egyéni jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt. Úgy fogalmazott: olyan szövetséget kell létrehozni a kormányváltást akaró demokratákkal, amely a legnagyobb esélyt teremti az Orbán-kormány leváltására. „Őszintén ki kell mondanom: Gyurcsány Ferenc személye gátja a kormányváltásnak. A fenti feltételek mentén nyitott vagyok minden demokratikus szervezettel tárgyalni” – mondta Botka, majd hozzátette: ezt a meggyőződését megosztotta Gyurcsánnyal is a telefonban.

Gyurcsány másképp látja a helyzetet, szerinte Botka elutasította az ellenzéki összefogásra irányuló tárgyalási ajánlatot. A DK elnöke azt mondta, ő kezdeményezte a beszélgetést. „Azt javasoltam neki, hogy a felbukkanása óta eltelt 5 hónapot lezárva végre kezdjünk tárgyalásokat, hogy miként tudunk együttműködni 2018-ban az Orbán-kormány leváltásában. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a tárgyalási ajánlatot elutasította. Azt mondta, hogy tárgyalni csak akkor érdemes, ha a DK elfogadja az ő nyilvánosan bejelentett négy, a demokratikus ellenzéki pártoknak címzett feltételét.”
Ezen feltételek között az is szerepel, hogy Gyurcsány ne legyen tagja az összefogásnak, így érthető, hogy Gyurcsány szerint ez nem tárgyalás, hanem diktátum. Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Botka László az elmúlt fél évben többször tárgyalt Orbán Viktorral, mint az ellenzék bármelyik pártjának vezetőjével. Hozzátette: a DK nem fogja elfogadni, ha valaki hódítani, nem pedig partnerek között megállapodni akar. A DK fenntartja álláspontját, de a győzelem stratégiáját nem egyoldalúan, hanem közösen kell meghatározni. A DK továbbra is nyitott a tárgyalásokra – olvasható a pártelnök közleményében.

Figyelmébe ajánljuk