Hivatalosan nem tudni, nem hivatalosan elképzelhető, hogy máshol megjelennek a Népszabadság cikkei

Belpol

Nem mehettek be a szerkesztőségbe dolgozni a Népszabadság újságírói vasárnap. A főszerkesztő ugyan tárgyalt a kiadó menedzsmentjével, de eredménytelenül: hétfőn nem jelenik meg a lap, a munkatársak most új gazdát keresnek a lapnak.

A szombati Kossuth téri demonstráció után vasárnap újabb akcióval folytatódott a Népszabadság melletti szolidaritás: délután kettőkor ugyanis a lap munkatársai munkába indultak és Facebookon arra buzdítottak másokat is, tartsanak velük. A Munkába megy a Népszabadság névre keresztelt akción néhány száz ember gyűlt össze a Bécsi úti szerkesztőség épülete előtt, ahol nem sokkal délután kettő után Pető Péter főszerkesztő-helyettes megpróbált bejutni az épületbe, ám a csengőt hiába nyomta kitartóan, sem őt, sem mást nem engedtek be. „Ez lenne az első olyan Népszabadság-szám, ami nem jelenik meg, leszámítva a nemzeti ünnepeket. Azért vagyunk itt, hogy mint minden vasárnap, leüljünk dolgozni és elkészítsük a hétfői számot. Ha nem jutunk be, a lap nem jelenik meg és a tárgyalásokon nem jutunk előre, akkor mással készülünk, vannak ugyanis talonban érdeklődésre számot tartó cikkeink.”

Pető Péter azért becsönget

Pető Péter azért becsönget

Fotó: Sióréti Gábor

 

Míg a munkatársak az épület előtt várakoztak, Murányi András főszerkesztő és az érdekképviseleti tagok bementek tárgyalni a Mediaworks kiadó menedzsmentjével. A tárgyalások egy része hamar meghiúsult, a Népszabadság munkatársai ugyanis szerették volna, ha a TASZ jogásza is velük tart, ezt azonban nem engedték meg nekik, mondván, a kiadó részéről sem érkezett jogász, így a másik oldal jogásza sem vehet részt a megbeszélésen. Így az érdekképviseleti tagok úgy döntöttek, ők sem mennek be. „Holnap délután 2-3 körül kaptunk egy időpontot a menedzsmenttől, akkor jöhetünk vissza a jogászunkkal a munkajogi témákról beszélni” – tájékoztatta a várakozókat Danó Anna, a lap újságírója, az üzemi tanács képviselője.

Várakozás

Várakozás

Fotó: Sióréti Gábor

 

Több mint kétórányi tárgyalás és várakozás után aztán megérkezett az épület elé Murányi András főszerkesztő is, aki közölte, hogy a megbeszélést nem tekinthetjük eredményesnek, ő ugyanis azzal a feltétellel ült le a kiadó menedzsmentjével tárgyalni, hogy két alapvető követelést teljesítsenek: azaz jelenjen meg holnap a lap és indítsák újra a lassan két napja nem működő honlapjukat. „Ezzel kapcsolatban felajánlásokat is tettünk, a menedzsment pedig akceptálta ezeket, azt kommunikálták, hogy

a tulaj egyetért

az iránnyal, amit mi felvázoltunk, de a konklúzió az lett, hogy amíg ehhez a jogi háttér nem biztosított, a kiadó nem hajlandó folytatni a lap kiadását és az online felület újraindítását. Vagyis hétfőn nem jelenhet meg a Népszabadság és

a nol.hu sem üzemel

majd.

Murányi András

Murányi András

Fotó: Sióréti Gábor

 

„Ezért most már az egyetlen dolog, amiről tárgyalni lehet a tulajdonossal és a menedzsmenttel, az a lap eladásának biztosítása. Ezzel a tulajdonos egyetértett” – jelentette be Murányi, aki holnap folytatja a tárgyalásokat a Bécsi úton és elkészíti a szándéknyilatkozatot, mely tartalmazza majd a szerkesztőség alapvetéseit és azokat az információkat és adatokat, melyek szükségesek a Népszabadság értékesítéséhez. Reményei szerint ez holnap, holnapután meg is történik, és találnak olyat, aki gazdája lenne a lapnak. „Ahhoz pedig továbbra is ragaszkodunk a kollégáimmal, hogy a munkánkat független szerkesztőségként végezhessük.”

Murányi arra nem tudott válaszolni, hogy a már elkészült cikkeik megjelennek-e addig is, amíg a lap kiadása és az online felület működése szünetel, nem hivatalosan viszont azt mondta, bármi megtörténhet, így még az is, hogy megjelennek valahol. Az újságírók a szerkesztőségi rendszerhez, az e-mailekhez és a személyes tárgyaikhoz azonban továbbra sem férnek hozzá.

Figyelmébe ajánljuk