Elhúzódó nyomozás az ÁNTSZ-laborok ügyében

Hunyó kerestetik

Belpol

Az ÁNTSZ-laboratóriumok eladása miatt 2010-ben indított nyomozás még a gyanúsított kihallgatásáig sem jutott el. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a csődöt elkerülendő mindenképpen magánkézbe kellett adni a társaságot.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárának feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya folytat nyomozást az ÁNTSZ-laboratóriumok 2006. évben történt értékesítésével összefüggésben hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. Az ügyben gyanúsított kihallgatására ez ideig nem került sor. A nyomozás érdekeire hivatkozással mást egyelőre nem kívánunk közölni" - közölte a Narancs megkeresésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Olvasó nép

Szeptemberben lesz két éve, hogy megkezdődött a nyomozás az Állami Népegészségügyi és Tisztiszolgálat (ÁNTSZ) 14 kémiai és 16 mikrobiológiai laboratóriuma magánosítása miatt Szócska Miklós feljelentése nyomán. Az egészségügyi államtitkár a Heti Válasz akkori cikkét olvasva fordult a nyomozókhoz. Amikor most az ügyről érdeklődtünk, a szaktárca az NNI-hez irányította lapunkat.

A magánosítás története a kilencvenes évek végén kezdődött. A 2002 tavaszán aláírt Phare-támogatási szerződés alapján hét regionális labort engedélyezett az EU - még a helyüket is meghatározták -, amiket modernizáltak is. A maradék harmincat leválasztották, és a 2004-ben alapított ÁNTSZ Laboratórium Kft.-be szervezték. A privatizáció nem titkolt célja a takarékosság volt, mivel az 1300 főt foglalkoztató laborhálózat 2005-re évi 1,2 milliárd forint veszteséget termelt. Egy 2003 őszén készült tanulmány szerint, ha valamennyi területen kiszervezik a laboratóriumokat, azzal 3,1 milliárd forint spórolható meg. A kormányzati döntéshozók ennek alapján 2004-re ennyivel kevesebbet írtak az ÁNTSZ költségvetési támogatási sorába.

Bujdosó László országos tiszti főorvos nem a totális, hanem a részleges kiszervezés mellett döntött. A szolgáltató funkciót leválasztották az ÁNTSZ-laborokról, míg a törvény által kötelezően előírt közegészségügyi és járványügyi vizsgálatok maradtak. (A magasabb bevétel érdekében a regionális ÁNTSZ-laborok az adott megyében szolgáltatóként is tovább működtek.) A privatizációt egyébként nemcsak a gazdaságtalan működés sürgette, hanem az egészségügyi minisztérium erről szóló rendelete is.

A kiszervezett laborok a 2004. decemberi jogutódlásos leválás és feladatátadás után is veszteségesen dolgoztak: első évében az ÁNTSZ Laboratórium Kft. egyenlege mínusz 500 millió forintot mutatott. Amikor pedig 2006-ra ismét 2 milliárddal csökkentették az ÁNTSZ költségvetési támogatását, a laborok a működőképességük határáig jutottak. A céget 200 millió forintért kezdték árulni, és bár öt érdeklődő is megvásárolta az 500 ezer forintos pályázati anyagot, egyiknek sem kellett. Másodszorra a Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) 160 millióra árazta le a céget, ám ez sem élénkítette a keresletet. A vevőjelölteket az is riaszthatta, hogy évente 100-200 millió forint bérleti díj fizetése is várt az új tulajdonosra. A laboroktól az önkormányzatok nem kértek bérleti díjat, amíg azok állami kézben voltak, de a privatizáció után már kellett volna fizetni, noha semmilyen konkrét megállapodás nem volt előkészítve a magánosítás utáni helyzetre. A pályázati anyag egyik megvásárlója e kérdés rendezetlenségét önmagában olyan súlyú kockázatnak tekintette, ami számára elegendő volt ahhoz, hogy lemondjon az üzletről.

A pályázati határidő meghosszabbítása után jelentkezett a 2005 decemberében alapított Euro-Labor Invest (ELI) Kft. 48 millió forintot ajánlott a laborokért, azt is azzal a feltétellel, hogy a tulajdonos magyar állam részére ne kelljen visszafizetni a cégbe pumpált 200 millió forint hitelt, és ne kelljen állni több száz fő leépítésének százmilliós költségét.

A nyomozás minden bizonnyal választ ad rá, hogy az eladó jól tette-e, hogy belement ebbe. Bujdosó László volt tiszti főorvos a Magyar Rádiónak nyilatkozva azt vélelmezte: lehet, hogy valaki súgott a vevőnek, hogy az ÁNTSZ mindenképpen túl akar adni a veszteséges laborokon. Szerinte abban a helyzetben nem tehettek mást, mint hogy eladták az egyetlen jelentkezőnek, még ha az jóval kevesebbet fizetett is érte, mint amennyire eredetileg számítottak. Bujdosó később az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetének élére került, ahonnan 2010 augusztusában menesztette a frissen kinevezett Pallér Judit országos tiszti főorvos.

Csak vitte

A cégbíróságon fellelhető mérlegadatok szerint ésszerű lépésnek tűnt megszabadulni a cégtől: 2005-ben 366 millió forint vesztesége volt az 1,8 milliárd forint bevétel és a 266 millió forint rendkívüli bevétel ellenére is. Ez egyébként nem meglepő: a bérköltség 1,3 milliárdot tett ki, és 737 millió forintot az anyagi jellegű ráfordítás. A privatizált laborcég 2006-ban csupán 40 millióval csökkentette veszteségét (326 millióra), a bérköltség változatlanul 1,3 milliárd volt. A számokból kiderül, hogy a privatizációt megelőzően az államnak évi 266 millió, illetve 367 millió forintot kellett betennie a társaságba, hogy fennmaradjon. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a pályázók évi 100-200 millió forint korábban nem jelentkező bérleti díjjal is számolhattak, akkor a vevőjelöltekre 366-567 millió forintnyi lyuk betömése várt.

A társaság a privatizációt követően az elbocsátások és több átvett labor bezárása eredményeként kezdett magára találni és nyereséges lenni. 2007 végére kitermelte a vételárát, 84 millió forint adózott eredményt ért el. Az Euro-Labor Invest Kft. 2008-ban a ciprusi Konrath Global Corporation tulajdonába került, majd 2009-ben 1,5 milliárd forintért Nyíri Viktor ingatlanbefektető és Péterfy Ferenc vegyészmérnök vásárolta meg. A laborokat működtető társaság törzstőkéjét 2010-ben a Nyíri Viktor érdekeltségébe tartozó NV Vagyonkezelő Kft., illetve a Péterfy Ferenc tulajdonában lévő Diagnosticum Zrt. nyolcvanmillió forintról egymilliárd-tízmillióra emelte. Péterfy Ferenc a Narancsnak a befektetésükről azt mondta, a korábbi tulajdonosok egy masszívan veszteséges cégből egy nyereséges vállalkozást formáltak, amihez radikális költségcsökkentésre és bevételnövelésre volt szükség. "A tenderfelhívásban megadott ár irreálisan magas ár volt. Az akkori cégadatok alapján a vállalkozás értéktelen volt. A cég jövőjét megfordító radikális változások végrehajtásához sem anyagi, sem személyi feltételek nem álltak rendelkezésemre" - válaszolta azon kérdésünkre, miért nem 2005-ben vásárolta meg a laborokat. Szerinte a laborcég 2005-ös és 2008-as állapota össze sem vethető.

Az NNI hűtlen kezelés gyanúja akkor igazolódhat, ha sikerül bizonyítani, hogy jóval az értéke alatt privatizálták a céget. A cég több százmillió forintos veszteségéből erre nemigen lehet következtetni. A cégnek ingatlanvagyona nem volt, eszközparkja jelentős fejlesztésre szorult. A könyvvizsgáló 100 millió forintra értékelte az eszközállományt, de a piaci értéke inkább a nullát közelítette, amit a pályázat iránti érdektelenség is jelzett. Az ÁNTSZ akkori vezetésének a cég felszámolása vagy eladása között kellett választania. A hálózat felszámolása azt eredményezhette volna, hogy nem tudják ellátni a közegészségügyi, járványügyi, környezet-egészségügyi laborvizsgálati igényeket. Ebből országos botrány lett volna, amit az ÁNTSZ vezetése nem vállalt, és a KVI jóváhagyásával inkább eladták a laborokat.

Ismerősök

A nyomozás egy másik szála tisztázhatja, volt-e összeférhetetlenség a laborcég eladásakor. Az Euro-Labor Kft.-be rögtön a laborok átvétele után, még jóval Nyíri és Péterfy előtt, 2006. februárban beszállt Deák Gábor, a felszámolás alatt lévő Hospinvest Zrt. tulajdonos-elnöke. Az ÁNTSZ Laboratórium Kft. 2007-2009-ben a Hospinvest Megyeri úti székhelyére volt bejegyezve. Az Euro-Labor Kft.-ben 2008. július-szeptember között tulajdonhoz jutott Heves István, az ÁNTSZ projektmenedzsere, akit a laborprivatizáció előkészítésével bíztak meg. A privatizációt jegyző ügyvéd, Nemes Dénes irodája azonos címen volt található, mint az ELI. Deák Hevessel együtt távozott, amikor Nyíri és Péterfy megvették a társaságot. Deák és Heves egyébként nem voltak ismeretlenek egymás számára: tulajdonosok voltak a 2002-2006 között létező Ispotály Egészségügyi Befektető és Szolgáltató Kft.-ben, amelyben Nemesnek is volt üzletrésze, de Szabó Tamásnak, az Antall-kormány privatizációs miniszterének is, aki a magánosításhoz ugyancsak adott tanácsokat az ÁNTSZ-nek. Kérdés tehát, hogy e kapcsolati hálónak valójában mekkora jelentősége volt az üzletkötésben.

Olajtól a csirkéig

A ciprusi Konráth Global Corporationben (KGC) 2008-2011-ben a hasonló nevű Konráth Befektetési (KB) Zrt. vállalt tulajdonosi szerepet, amelyet 1995-ben Yukos Petróleum Magyarország Rt. néven földgáz és kőolaj kitermelésére alapítottak. A ma már Sirius Befektetési és Tanácsadó Zrt. néven működő KB első vezérigazgatója Góczi István volt, akiről a közelmúltban a 100 millió dollár tartozást maga mögött hagyó, felszámolás alatt lévő Emfesz Kft. vezéreként lehetett hallani. A Siriusba 2008 őszén egy-egy hónap erejéig az ÁNTSZ Laboratórium Kft. és az Euro-Labor Kft. is tulajdonosként lépett be, őket követte a KGC, majd 2011-től a hús- és baromfihús-készítmények gyártására létrehozott Voden Befektetési Kft. Utóbbi maradványai a karibi Saint Kitts és Nevis államban bejegyzett Panthera Investment Co. érdekeltségei lettek.

Bor & labor

Péterfy Ferenc diagnosztikai cége nincs híján a fideszes kapcsolatoknak. 2008 júliusában a Diagnosticum a fideszes vidéki önkormányzatok kórházi közbeszerzésein 5 milliárd forint értékű megrendeléshez jutott alig több mint egy év alatt. Cégében nem kisebb név tűnt fel igazgatósági tagként 1998-99-ben, mint Orbán Viktor közeli bizalmasa, Kékessy Dezső, az első Orbán-kormány párizsi nagykövete. Őt lánya, Catherine Kékessy követte a testületben 2010. májusig. A Kékessy család az Orbán család szőlészeti vállalkozásában is szerepet kapott, a Szárhegy-Dűlő Sárazsadány Tokajhegyalja Kft.-ben 1997. május és 2005. január között volt tulajdonos Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó, aki az állami támogatású pályázatok felhasználását feltáró ÉS-riportsorozat után vált meg tulajdonától. A Szárhegy-Dűlőben 2004-2007 között felügyelőbizottsági tag volt Kékessy lánya és fia is. A borászati társaság ma sem került ki a Kékessy-érdekeltségek sorából, Kékessy Dezső 2011. februárban szállt ki a cégből, fiára hagyományozva a többségi üzletrészt. A kisebbségi tulajdonos az Orbán-kormány által 1998-ban a Postabank első emberévé kinevezett Madarász László, aki szintén 1997-ben lett az egyik gazda. Madarász tagja a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának, a második Orbán-kormány a Malév, illetve a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába helyezte.

A tulajdonosok

Péterfy Ferenc 1964-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát, 1984-ben az EGIS Gyógyszergyár műszaki igazgatója lett, majd az MTA immunológiai bizottságának titkára, 1993-ban az első hazai laboratóriumi diagnosztikai magáncég, a Diagnosticum Zrt. alapítója. A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság 2000-ben Somogyi Mihály-emlékéremben részesítette.

Nyíri Viktor 2010-ben 9 milliárd forintra becsült vagyonával a 60. helyre került a leggazdagabb magyarok listáján. (...) Nyíri az egészségügyben is aktív befektető: labordiagnosztikai cége mellett a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus-teszteket fejlesztő Genoid Molekulárbiológiai Kft. is hozzá és a Diagnosticum Zrt.-hez tartozik.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?