Ittasan, családjával az autóban karambolozott még nagykövetként Szalay-Bobrovniczky Vince

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Belpol

A baleset 8 éve történt, Szalay-Bobrovniczky azóta is a kormányban dolgozik. 

Ittasan karambolozott szolgálati autójával Bécsben nyolc évvel ezelőtt Szalay-Bobrovinczky Vince akkori bécsi magyar nagykövet - írja a Telex.

A lap azt írja, Szalay-Bobrovniczky - akinek testvére Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Habony Árpád üzlettársa és bajtársa, sógornője pedig a jelenlegi kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra - 2013. április 26-án este a családjával hazafelé tartott a nagykövetség szolgálati Mercedesével, amikor egy egyenes, egyirányú utcában, a Vorlaufstraße 5.-nél befékezett előtte egy Volkswagen taxi. A nagykövet nekihajtott az autónak, amely az ütközés következtében belecsúszott egy éppen kifelé parkoló A-osztályú Mercedesbe.

A helyszínre érkező rendőrök Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek, a szonda 0,84 mg/l-t mutatott, emellett a lap birtokába került rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is”.

A nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük tartózkodott a járműben, ahol a rendőrség szerint nem szereltek fel biztonsági eszközöket a gyerekeknek. Szalay-Bobrovniczkyék sérülés nélkül kiszálltak, a másik két autóban azonban ketten könnyebben megsérültek: a taxi utasa, valamint a másik Mercedes sofőrje, egyiküket kórházba is szállították, ahonnan rövid időn belül hazaengedték.

Ausztriában kevés mennyiségű alkohol után ugyan szabad autót vezetni, Szalay-Bobrovniczkyval a rendőrök a jegyzőkönyv szerint viszont azt közölték, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel megakadályozzák, hogy újra beindítsa a járművet. A szolgálati Mercedest végül tűzoltók pakolták félre a forgalomból, majd a nagykövetség egyik munkatársa vitte el a helyszínről.

A nagykövet a helyszínen bemutatta a Európai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Szövetségi Minisztérium vörös legitimációs kártyáját, az előzetes légalkoholszint-mérést követően pedig elutasította az önkéntes alapú, kalibrált eszközzel történő hivatalos légalkoholszint-mérést. 

Szalay-Bobrovniczky a Telexnek azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek, holott a helyszínen nem volt hajlandó megfújni a kalibrált szondát, a diplomáciai mentességről pedig nem is mondhat le egy diplomata, az immunitást csak a küldő ország / nemzetközi szervezet oldhatja fel.

Szalay-Bobrovniczky az ittasságára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy „biztos voltam abban, hogy csak az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztottam alkoholt; vélhetően azért, mert ebben az időszakban egy vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedtem, amelyről orvosi igazolással is rendelkezem, az alkoholszonda magasabb értéket mutatott a megengedettnél”.

A lap azt írja, Szalay-Bobrovniczky ezután elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit, holott nagykövetként kötelessége lett volna mindenről tájékoztatni a feletteseit. A 2013. április 30-án készült hivatalos feljegyzésében ugyanakkor a nagykövet egy egyszerű közlekedési balesetként vázolta a történteket, és csak annyit jelentett, hogy balesete volt a szolgálati autóval, a másik két érintett járműben pedig egy-egy ember könnyebben megsérült, ők azonban nem tettek feljelentést; majd pedig kérte a keletkezett kár teljes körű casco biztosításra történő rendezését. Azt kihagyta, hogy ittas volt, de azt állította, hogy hivatalos fogadáson vett részt. 

Az osztrák államügyészség hivatalból nyomozást indított, mert a balesetnek voltak könnyebb sérültjei, de végül két hónappal a baleset után lezárta az ügyet a bécsi diplomáciai egyezményre hivatkozva, Szalay-Bobrovniczkyt pedig informálisan behívták az osztrák Külügyminisztériumba. 

Az akkori magyar külügyminiszter, Martonyi János nem nyilatkozott a lapnak, a Külügyminisztérium pedig csak annyit közölt, hogy tudtak róla, hogy "Szalay-Bobrovniczky Vince közlekedési balesetet okozott és két személy könnyebben megsérült. Erről a külképviselet – ahogy minden rendkívüli esetről – jelentést küldött. Az esetet az osztrák hatóság vizsgálta, a nagykövet ellen eljárást nem indított, bár ő lemondott diplomáciai mentességéről. Az osztrák fél a személyi sérülés miatt indított vizsgálatot, eljárás azonban nem indult, a magyar Külügyminisztériumot nem keresték meg.”

Szalay-Bobrovniczky a lapnak azt állította, hogy a magyar Külügyminisztériumot szóban és írásban is azonnal tájékoztatta, és hogy "a belső vizsgálat pedig szintén megállapította a jogellenesség és a személyes felelősség hiányát”.  

A lap ennek ellenére úgy tudja, a külügy többször is megpróbálta megtudni Szalay-Bobrovniczkytől, hogy pontosan mi is történt vele azon a péntek estén - a külügy hivatalos kérdésére válaszul írásban azt állította, hogy a külügyi előírásoknak megfelelően tájékoztatta a minisztériumot. Szalay-Bobrovniczky azt is kijelentette, hogy a biztosító a szolgálati Mercedest megjavíttatta, valamint „a keletkezett kárt a casco biztosítás terhére minden károsulttal rendezte”.

A külügy később azonban bekérte a baleset rendőrségi iratait is, valamint a baleset következtében az autó műszaki állapotában történt változásokkal és javításokkal kapcsolatos dokumentumokat, de a lap úgy tudja, a felterjesztésre kért iratok hivatalosan sosem érkeztek meg a minisztériumba. 

Szalay-Bobrovniczky négyéves bécsi kiküldetése után a Navracsics Tibor vezetésével felálló Külgazdasági és Külügyminisztériumban lett az amerikai és európai kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, majd Szijjártó Péter alatt lefokozták Szalay-Bobrovniczkyt uniós ügyekért felelős főosztályvezetőnek. Ezután európai ügyekért felelős helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen, ahol a lap szerint „komoly életvezetési problémák” voltak a politikussal, és Lázár János nem nézte jó szemmel a „zavaros” ügyeit. Szalay-Bobrovniczky ekkor a lap információi szerint Bécsben kapcsolatot tartott Heinz-Christian Strache későbbi FPÖ-s alkancellárral, az ibiziai videóban szintén felbukkanó Johann Gudenusszal, és azzal a Heinrich Pecinával is, aki 2014-től a Népszabadság tulajdonosa volt, majd bezárta a lapot. 

2015-ben végül távozott a Miniszterelnökségről, majd 2016 szeptember végén kinevezték helsinki nagykövetnek, ahonnan Szijjártó kevesebb, mint két év után visszahívta. Szalay-Bobrovniczky ekkor ismételten helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen, ahol a tárca civil- és társadalmi kapcsolataiért felel.

Figyelmébe ajánljuk