Kész a „civileltakarító” törvény, ötpárti egyeztetés lesz róla

  • narancs.hu
  • 2017. március 14.

Belpol

Kósa Lajos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elkészült a rettegett jogszabálytervezet.

Ötpárti konzultációt kezdeményez a Fidesz a külföldről támogatott szervezeteket érintő törvénytervezetről – írja az MTI Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető közlésére hivatkozva. Kósa azt mondta, a kormánypárti képviselők az Igazságügyi Minisztériummal egyeztetve hozták össze a tervezetet.

A konkrét tervekről egyelőre keveset tudunk, a kormány tavaszi törvényalkotási programjában az szerepelt, hogy vagyonnyilatkozat-tételre kötelezhetik a civil szervezetek vezetőjét. Az elmúlt hónapok fideszes megszólalásaiból továbbá arra következtethetünk, hogy a külföldről (is) forráshoz jutó civileknek valamiféle pluszregisztrációs kötelezettséget írnának elő, de az sem kizárt, hogy a putyini és izraeli példákhoz hasonlóan a magyar NGO-knak is minden nyilvános megszólalásukban jelezniük kellene a külföldi támogatás tényét. A legmeredekebb ötlet szerint egyenesen magukra kellene venniük a kormány „külföldi ügynökszervezet” bélyegét.

A HVG hó elején arról írt, azért csúszik a civil törvény, mert a kormány olyan határértéket akar szabni a külföldi támogatásnak, ami biztosítja, hogy csak a velük szemben is kritikus civilek kerüljenek a célkeresztbe.

Figyelmébe ajánljuk