Ki mit nem tud az összeférhetetlenségről? – Talány a Corvinuson

Belpol

Képtelen eldönteni a minisztérium és a könyvvizsgálói kamara, hogy utóbbi elnöke dolgozhat-e szabályosan a Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági főigazgatójaként. A törvény szerint ugyanis az elnöki tisztséggel párhuzamosan nem lehet munkaviszonyt létesíteni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem tud arról, hogy illetékes lenne az ügyben, miközben a kamara összeférhetetlenségét vizsgáló bizottsága éppen Balog Zoltán miniszter megerősítő nyilatkozatát várja egy olyan kérelemhez, amit Lukács János elnök nem adott be.

„A felvételi bizottság egy folyamatban lévő kamarai eljárásról – nem nyilvános adatokról és információkról lévén szó – akkor sem adhat ki harmadik személynek felvilágosítást, ha az érintett kamarai tag könyvvizsgáló történetesen a kamara elnöke” – közölte a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) a magyarnarancs.hu megkeresésére. Az MKK felvételi bizottságától azt szerettük volna megtudni, hogyan döntött, azaz a kamara elnöke, Lukács János a Budapesti Corvinus Egyetemen létesített gazdasági főigazgatói munkaviszonya összeférhetetlen-e elnöki tisztségével.

false

 

Fotó: Magyar Könyvvizsgálói Kamara

Mint korábban megírtuk, Lukács János januártól gazdasági főigazgatói állást vállalt a Corvinuson, ám ezzel párhuzamosan könyvvizsgálói munkáját is végzi – márpedig e két munkakör a kamarai törvény szerint összeférhetetlen. Lukács megbízása, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szignált, eredetileg három hónapra szól, a pályázat útján kinevezett új főigazgató érkezéséig. A három hónap hamarosan letelik, az év elejére ígért pályázatot viszont nem írta ki az Emmi; március 5-én azt mondták a magyarnarancs.hu-nak, hamarosan sor kerül erre, de lapzártánkig mégsem történt meg. A kiírást követően leghamarabb júniusban foglalhatja el helyét a kinevezett főigazgató, így Lukács összeférhetetlen megbízása összességében fél évre is megmaradhat.

Lukács összeférhetetlenségét a kamara felvételi bizottsága március 18-i ülésén tárgyalta volna. Hogy erre sor került vagy sem, nem sikerült megtudni sem a bizottságtól, sem Lukácstól. Annyi derült ki, hogy a bizottság levelet küldött a kamarai elnöknek, amelyben új kérelem beadására ösztönözte. A kamarai törvény ebben említett bekezdése felmentést biztosít az összeférhetetlenség alól, ha ezt a kérelmező, a munkaadóval – jelesül Balog Zoltán miniszterrel – egyetértésben, kellő alappal indokolja. Lukács tisztában is van ezzel, erre a lehetőségre éppen maga hivatkozott február 27-én a nelünk küldött levelében. Kérelmet vagy nyilatkozatot azonban sem ő, sem a miniszter nem adott be, ami alapján a felvételi bizottság meghozhatta volna döntését.

A bizottság tehát a miniszteri nyilatkozat csatolását várja, miközben az Emmi úgy véli, ő nem illetékes az ügyben. Megkérdeztük a minisztériumot, küldtek-e kérelmet a kamarának Lukács mentességi ügyében, illetve Lukács kérte-e a minisztert, hogy segítsen. „A gazdasági vezetői feladatok átmeneti ellátására kijelölt személytől ilyen jellegű megkeresés nem érkezett az oktatásért felelős tárcához, mert ebben a kérdésben az oktatásért felelős minisztériumnak nem volt illetékessége (…) az összeférhetetlenség tekintetében nem történt intézkedés az oktatásért felelős tárca részéről, mert ebben a kérdésben az oktatásért felelős minisztériumnak nem volt illetékessége” – áll a tárca válaszlevelében.

A felvételi bizottság legközelebb április 8-án tartja ülését.

Figyelmébe ajánljuk