Kormánypárti főpolgármester-jelöltek: Arcok ideje

  • Gavra Gábor
  • 2002. június 20.

Belpol

A dolgok jelenlegi állása szerint Budapest főpolgármesteri címéért a tisztséget tizenkét éve betöltő Demszky Gábor (SZDSZ) mellett Magyarország június 30-i hatállyal visszahívott berni nagykövete, Schmitt Pál (független, Fidesz - MPP meg a polgári sejtek támogatásával), Gy. Németh Erzsébet (MSZP), valamint Csurka István (MIÉP) száll ringbe. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy miért indít önálló jelöltet a két kormánypárt, valamint hogyan látják Demszky és Gy. Németh esélyeit az MSZP és az SZDSZ környékén.

A dolgok jelenlegi állása szerint Budapest főpolgármesteri címéért a tisztséget tizenkét éve betöltő Demszky Gábor (SZDSZ) mellett Magyarország június 30-i hatállyal visszahívott berni nagykövete, Schmitt Pál (független, Fidesz - MPP meg a polgári sejtek támogatásával), Gy. Németh Erzsébet (MSZP), valamint Csurka István (MIÉP) száll ringbe. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy miért indít önálló jelöltet a két kormánypárt, valamint hogyan látják Demszky és Gy. Németh esélyeit az MSZP és az SZDSZ környékén.Az általános vélekedés szerint az áprilisi országgyűlési választás Budapesten dőlt el az akkori kormányváltó erők javára. "Budapest a kormánypolitika ellen szavazott, és bejuttatta az SZDSZ-t az Országgyűlésbe - mondta Demszky Gábor lapunknak. "A pesti eredmények minden várakozást felülmúltak" - fogalmazott egy, már az első fordulóban győztes szocialista országgyűlési képviselő. "A késő kádári elit megvette fröccsért a pesti prolit" - összegzett sajtóhírek szerint Surján László, az MKDSZ társelnöke egy lakossági fórumon, de hasonló szellemben értekezett a két áprilisi forduló között Bayer Zsolt is. Az eredmények mindenesetre önmagukért beszélnek: áprilisban az MSZP egyéni jelöltjei harminckét fővárosi választókörzetből huszonhétben győztek, egyben a szabaddemokrata Pető Iván futott be; a szocialisták a listás szavazatok negyvennégy, a szabaddemokraták kilenc és fél százalékát söpörték be, szemben a Fidesz-MDF harmincegy százalékos eredményével. Fővárosi viszonylatban tehát az MSZP és az SZDSZ bizakodva várhatja az őszi önkormányzati választásokat, melyen, mint az utóbbi hetekben kiderült, mindketten önálló jelöltet indítanak. A kérdés, milyen eséllyel vág neki a két kormánypárti jelölt a jobboldal támogatását élvező Schmitt Pállal folytatott küzdelemnek. Annyi bizonyos: más-más okból, de mind a szocialisták, mind a szabaddemokraták

töretlen optimizmussal

készülnek a választásokra.

A fővárosi szocialistáknak eszük ágában sincs visszaléptetni Gy. Németh Erzsébetet - tudtuk meg az MSZP egyik budapesti képviselőjétől. A nagyobbik kormánypárt vezetői szerint pártjuk tagsága nemigen fogadná el, ha a pártvezetés úgy döntene: a fővárosban biztosan megnyert országgyűlési választás után nem állít önálló főpolgármester-jelöltet. A jelenlegi főpolgármestert azonban a jelek szerint ez nem különösebben izgatja. Demszky Gábor a Narancsnak úgy fogalmazott: nem tartaná helyénvalónak, ha a főpolgármesteri tisztség sorsa pártközi alkudozásokon dőlne el. Budapest jelenlegi első embere megerősítette azon korábbi nyilatkozatát, miszerint májusban arra kérte a koalíciós tárgyalásokon részt vevő szabaddemokrata delegáció tagjait, hogy a kormányalakítási tárgyalásokon ne kerüljön szóba a főpolgármester-jelöltek személye. Az önkormányzati választások ügye nem köthető szorosan az országos politika fordulataihoz, a választóknak lehetőséget kell adni, hogy valamennyi indulni szándékozó jelölt személyének és programjának ismeretében dönthessenek a város vezetőjéről - jelentette ki Demszky, aki május 29-e óta hivatalosan is az SZDSZ főpolgármester-jelöltje.

Hasonlóan látja a helyzetet Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, a párt főpolgármester-jelöltje. Szerinte a Budapestet nyolc éve koalícióban irányító két párt várospolitikája "markánsan, bár nem kibékíthetetlenül különbözik egymástól", ezért mindenképpen célszerű a programok és az azokat képviselő személyek megmérettetése a választók előtt. Gy. Németh lapunknak kifejtette: bár az MSZP elsődleges célja a szavazatmaximálás, s ily módon a főpolgármesteri poszt és a közgyűlési abszolút többség megszerzése, utóbbi teljesülése esetén is felajánlják az együttműködést a szabaddemokratáknak. A szocialista főpolgármester-jelölt 1998-as "elődje", Katona Béla visszaléptetéséről úgy véli: akkor egy váratlan tavaszi vereségbe beleszaladt MSZP vonta vissza a még kormánypártként állított jelöltjét azért, hogy a fővárosban megakadályozza a jobboldal előretörését. "Kétszer ugyanabba a folyóba nem lépünk bele" - idézte Gy. Németh Kovács László pártelnököt (és némileg szabadon Hérakleitoszt), hozzátéve: az MSZP helyzete, főképp áprilisi elsöprő budapesti győzelme nemcsak lehetővé, de szükségessé is teszi a saját jelölt indítását.

Míg a szocialisták tavaszi eredményeikre építenek, a jelenlegi főpolgármester optimizmusának alapja egy márciusban készült közvélemény-kutatás, amely

Demszky meggyőző fölényét

mutatta ki egy-egy szocialista (Kovács László) és jobboldali (Pokorni Zoltán) "nagyágyúval" szemben. Az SZDSZ-ből származó információink szerint a tizenkét éve Budapest élén álló Demszky (nagyjából az 1990-es, első megválasztásakor mérttel megegyező) népszerűsége miatt pártelnöki posztjáról történt tavaly júliusi lemondása után sem merült föl komolyan, hogy pártja ne őt indítsa az idei önkormányzati választáson. Böhm András, a fővárosi közgyűlés szabaddemokrata frakcióvezetője szerint Demszky és az SZDSZ esélyeit növelheti, hogy a fővárosi önkormányzat azon kevés magyarországi helyhatóság egyike, ahol a városvezetés ellenfeleinek "tizenkét év megfeszített munkájával sem sikerült korrupció nyomára bukkanniuk", illetve ha a város gazdálkodásában valamilyen rendellenesség volt tapasztalható, maga Demszky kezdeményezte annak kivizsgálását.

Az SZDSZ abban reménykedik, hogy Budapesten megismételheti az 1998-as önkormányzati választáson elért eredményét. A liberálisok négy éve országos támogatottságukat messze meghaladó eredményt értek el a fővárosban, ami nemcsak Demszky győzelmében mutatkozott meg, hanem a fővárosi közgyűlés összetételében is, ahol a most vége felé közeledő választási ciklusban az SZDSZ az MSZP-éhez és a jobboldali pártszövetségéhez hasonló nagyságú frakcióval rendelkezik. Mind szocialista, mind szabaddemokrata körökben teljes az egyetértés abban, hogy 1998-ban az SZDSZ Demszky Gábor személyének köszönhetően érte el tavasszal megszerzett területi listás szavazatai több mint háromszorosát (!) az önkormányzati választáson. "Demszky támogatottságának köszönhetően Budapesten hárompólusú maradt a politikai mező" - mondta lapunknak Böhm András.

A főpolgármester-jelölt személyének fontosságával a jelek szerint az MSZP is tisztában van. Miközben vezetői elismerik a jelenlegi főpolgármester elmúlt négy- éves, az Orbán-kormánnyal szemben tanúsított "helytállásának" szerepét a jobboldal budapesti vereségében, éppen Demszky 1998-as példájából okulva döntöttek a jelöltállítás mellett. "Az ütőképes főpolgármester-jelölt eldöntheti a közgyűlés összetételét is" - fogalmazott egyik szocialista forrásunk. 1998-ban Katona Béla viszszalépése segített ugyan megakadályozni a jobboldal fővárosi győzelmét, ám a szocialisták egy része úgy véli: e döntés visszavetette a párt fővárosi listás eredményét. Az MSZP bízik tavaszi sikerének megismétlésében, ám Gy. Németh Erzsébet érdeklődésünkre elmondta: nem készíttettek még felmérést a főpolgármester-jelöltek támogatottságáról. "Ez most, az indulók mezőnyének kialakulásakor nem lett volna korrekt" - mondta a szocialista jelölt, ám rövidesen szerinte is elérkezik az esélyfelmérés ideje.

Bár a fővárost nyolc éve koalícióban irányító pártok általunk megkérdezett képviselői egyetértettek abban, hogy a jobboldal főpolgármester-jelöltjének győzelme viszszalépést jelentene Budapest fejlődésében, Schmitt Pál esélyeinek megítélésében a jelek szerint élesen különbözik a két kormánypárti jelölt álláspontja: Gy. Németh Erzsébet szerint fennáll ugyan a veszély, hogy a kormánypárti szavazatok megoszlásának köszönhetően Budapestnek a következő négy évben jobboldali főpolgármestere lesz, ám ezt egyelőre nem tartja túl komolynak. "A budapestiek nem bízhatnak egy olyan jelöltben, akit a Fidesz-MDF támogat, hiszen az előző kormányzati ciklus megmutatta, hogyan gondolkodnak ezek a pártok erről a városról" - indokolta álláspontját a Narancsnak a szocialista jelölt. Demszky Gábor ezzel szemben Schmitt Pált tekinti fő ellenfelének, és szerinte a választás közeledtével a szocialista vezérkarnak érdemes lesz mérlegelnie, hogy "a demokratikus nemzeti erők jelöltjei közül" ki lehet képes Schmitt legyőzésére. Gy. Németh Erzsébet ugyanakkor kijelentette: ha nyerni akar, mindkét ellenfelét maga mögé kell utasítania, ezért nem állított fel köztük "fontossági sorrendet". Egyelőre mindkét kormánypárti jelölt kizárta, hogy közvetlenül a választás előtt visszalépjen a másik, esélyesebb aspiráns javára, ám a két párthoz közel álló forrásokból úgy tudjuk, egyik politikai erő sem szívesen vállalná a felelősséget egy jobboldali jelölt esetleges győzelméért. "Célszerű lenne, ha a két pártvezetés közvetlenül a választás előtt mérlegelné az esélyeket, és az akkor kisebb támogatottsággal rendelkező jelölt visszalépne" - fogalmazott szocialista forrásunk.

Együtt, működésben

Demszky Gábor szerint a kormányváltás kiváló alkalom arra, hogy az ország és a főváros vezetése, amely szavai szerint most egyaránt a "demokratikus nemzeti, vagy ha úgy tetszik, a demokratikus polgári erők kezében van", együttműködjön az Orbán-kormány által Budapest köré vont "leningrádi blokád" idején elmaradt fejlesztések végrehajtásában. "Ugyanazokért a célokért küzdök tovább, mint az elmúlt négy évben, ám jóval kedvezőbb körülmények között. Az új ciklusban learathatjuk a liberális városvezetés rendszerváltás óta végzett következetes munkájának gyümölcsét" - nyilatkozta lapunknak a főpolgármester, aki szerint az MSZP felső vezetése partner lehet a kormány és a főváros együttműködésében, ami egyben az önálló liberális politikai erő fennmaradásának kulcsa is. "Az SZDSZ jövője Budapesten dől el" - fogalmazott Demszky, aki úgy látja: az MSZP jelenlegi vezetése a koalíciós partner felőrlése helyett a közös kormányzás sikerében érdekelt.

Gy. Németh Erzsébet is bízik az új kormány és a főváros sikeres együttműködésében, és szintén úgy véli: Budapest jóval kedvezőbb helyzetben vághat neki a következő választási ciklusnak, mint az 1998-2002-esnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szocialisták, miközben továbbra is jó viszonyra és együttműködésre törekszenek az SZDSZ-szel, idén ősszel mindenképpen szeretnék a maguk javára billenteni a fővárosi koalíción belüli erőviszonyokat. Ehhez pedig a közgyűlés összetételének megváltoztatásán vagy a főpolgármesteri poszt megszerzésén keresztül vezet az út. "A főpolgármester hovatartozása miatt Budapest vezetése jelenleg szabaddemokrata dominanciájú" - fogalmazott Gy. Németh Erzsébet. Az MSZP és az SZDSZ elképzelései elsősorban a városgazdálkodási kérdésekben térnek el egymástól, ez az a terület, amelyen az "emberközpontú, élhető főváros" jelszavával fellépő szocialisták a leginkább változtatni szeretnének. Főpolgármester-jelöltjük szerint a jelenleg elsősorban pénzügyi szemléletű és beruházás-központú városgazdálkodásban az eddigieknél jobban kellene érvényesíteni a finanszírozott szakterületek, a jóléti rendszerek, a közbiztonság, illetve a környezetvédelem szempontjait.

Böhm András szerint a városgazdálkodás terén valóban komoly nézetkülönbségek feszülnek a két párt között. A mostani városgazdálkodás szálka az MSZP budapesti vezetőinek szemében, akik Böhm szerint "egy kicsit unhatják már a koalíciót", és szeretnék saját elképzeléseik szerint alakítani a jelenleg (értesülésünk szerint szocialista körökben nem különösebben népszerű) Atkári János főpolgármester-helyettes által irányított területet.

"Az MSZP és az SZDSZ megegyezésre ítéltetett" - mondta egy vezető szocialista politikus. Fővárosi szinten az összeborulásra valószínűleg csak az önkormányzati választás után kerül sor; addig is mindkét párt a főpolgármesteri tisztség megszerzésére és a listás szavazatok maximalizálására törekszik, bár a kerületekben támogatják mind a közös polgármesterjelöltek, mind a közös egyéni képviselőjelöltek indulását. A választási kampányban az MSZP és az SZDSZ a másikhoz képest elfoglalt pozíciója javítására törekszik, ám információink szerint törekedni fognak az egymással szembeni kampányolás élének tompítására, hogy továbbra is fennálljon a koalíciós városirányítás lehetősége.

Gavra Gábor

Figyelmébe ajánljuk