Kulturális hírek

  • 2000. május 25.

Belpol

Magyar betűcsalád nemzetközi katalógusbanMegjelent a FontShop International idei katalógusa: a két világhírű tipográfus, Neville Brody és Erik Spiekerman által alapított betűszoftvergyártó cég legfrissebb kínálatában megtalálható Szőnyei György grafikusművész hat variációból álló, geometrikus formákra épülő betűcsaládja, az Archian is. Az elnevezés egyrészt a függőleges-vízszintes szerkezeteket használó építészetre, másrészt a holland De Stijl mozgalom vezéregyéniségére, Piet Mondrianra utal: a betűcsalád egyik tagja, az Archian Boogie Woogie designját Mondrian legutolsó festménye, a Broadway Boogie Woogie ihlette, egy másik betű, az Archian Wilmos a De Stijl emblémáját tervező Huszár Vilmos előtt tiszteleg.
A FontShop közel 1500 betűtípust tartalmazó katalógusa leggyorsabban a www.fontfont.de címen érhető el.

Sundance-eredmények Két film, a Girlfight (egy női bokszbajnokról) és a You Can Count on Me (két testvérről, akiknek a szülei autóbalesetben meghalnak) osztozott a Sundance Filmfesztivál fődíján a Utah állambeli Park Cityben. Az előbbi rendezője, Karyn Kusama egyúttal a legjobb rendező díját, utóbbié, Kenneth Lonergan a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. A legjobb dokumentumfilmnek a Long Night´s Journey Into Day bizonyult (a dél-afrikai, apartheid-utáni Igazság és Megbékélés Bizottsága elé került eseteket mutat be), a legjobb dokumentumfilmes rendezés díját Rob Epstein és Jeffrey Friedman kapta a Paragraph 175-ért (a homoszexuálisokat ért náci attrocitásokról).

Itt mutatták be Julian Temple The Filth and the Fury című dokumentumfilmjét a Sex Pistolsról. Két minőségében is jelen volt Park Cityben Johnny Rotten (sz. Lydon), a Pistols egykori énekese, aki a filmen sírva beszél zenekari társa, Sid Vicious túladagolásáról, majd egyből mond valami csúnyát a rendezőre, hogy megríkatta a kamera előtt: egyrészt emelte a premier fényét, másrészt a VH1 tévécsatorna számára készülő, Rotten Television című show számára forgatott is.

Lengyel film: a hazai pálya előnye Lengyelországban négy éve folyamatosan nő az érdeklődés a mozi iránt: 1996-ban 21,4 millió jegyet adtak el, 1997-ben 23,7 milliót, 1998-ban 24,5 milliót, 1999-ben pedig 27 milliót. E rekordból jócskán kivette részét két hazai produkció: Jerzy Hoffman Ogniem i Mieczem (Tűzzel és vassal) című, Sienkiewicz 1884-ben megjelent történelmi regénye alapján forgatott filmjét 7,1 millióan, Andrzej Wajda Pan Tadeusz (Tadeusz úr) című, Mickiewicz 1834-ben írt elbeszélő költeménye alapján készített filmjét 5,5 millióan nézték meg. Mögöttük a Csillagok háborúja új folytatás-előzménye csupán harmadik a népszerűségi listán, ezt pedig ismét lengyel produkció, Juliusz Machulski Két killere követi 1,2 millió nézővel. Lengyel filmekre 15 millióan összesen 206 millió zlotyt költöttek. Nyugat-Európában nagy siker, ha a piac 20 százalékát sikerül a hazai produkcióknak megtartani az amerikaiakkal szemben, Lengyelországban tavaly ez az arány 60 százalék volt. Miközben a lengyel filmipar a 90-es évek elejének válsága után fokozatosan lábra kapott, a mozivásznak száma az 1990-es 1500-ről 1998-ra 800-ra csökkent. Ezzel együtt azonban megkezdődött a multiplex mozik építése: az elsőt tavaly nyitották meg Poznanban, ezt követte egy-egy 10 és 13 termes filmpalota Varsóban, ahol hamarosan felépül egy harmadik, valamivel kisebb is.

Már beszámoltunk róla, hogy márciusban Andrzej Wajda életmű-Oscart kap. Ezzel párhuzamosan még egy kedvező hír érkezett Amerikából: március végén megjelenik videón a néhai Krzysztof Kieslowski Tízparancsolat című filmsorozata. A tízéves késést az okozta, hogy mostanáig - a Facets Multimedia fellépéséig - nem akadt forgalmazó, aki megfizette volna a jogtulajdonos által kért árat. Az elmúlt időkben a Tízparancsolat telt házakat vonzott Amerikában, valahányszor fesztiválokon vagy múzeumi vetítéseken bemutatták.

Whitbread-díj: presztízsvita Mindössze egyetlen szavazaton múlt, hogy az egyik legrangosabb brit irodalmi elismerés, az idei Whitbread-díj odaítélésekor Seamus Heaney Nobel-díjas ír költő munkája, a Beowulf című, 6. századbeli germán eposz fordítása megelőzte J. K. (Joanne) Rowling meseregényfolyamának (MaNcs, január 13.) új kötetét, a Harry Potter and the Prisoner of Azkabant. A 23 ezer fonttal járó díj körül botrány tört ki, amikor a zsűri tagjává jelölték Jerry Hall amerikai fotómodellt, Mick Jagger feleségét, egy másik zsűritag, Anthony Holden pedig lemondással fenyegetőzött arra az esetre, ha a Harry Potter nyerne: briliáns gyermekkönyv-írónak tartja Rowlingot, de könyveit semmiképp sem nevezné felnőtteknek való irodalmi mesterműnek, még ha világszerte összesen 27 millió példányban keltek is el. Heaney egyébként másodszor nyerte el a díjat.Morze

A 16 éves Kapros Anikó egyéniben és az ausztrál Wheelerrel együtt párosban is megnyerte Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokság junior versenyét.

Oroszországban megkezdődtek a Szovjetunió bukása utáni első, átfogó enciklopédia munkálatai: az Oroszország ezeréves történetét feldolgozó mű főszerkesztője Alekszandr Prohorov, a fizikai Nobel-díj 1964-es kitüntetettje.

Az Alternatív Pedagógiai Műhely februárban továbbképző kurzusokat indít tanároknak. Témakörök: alternatív pedagógiai módszerek, magánélettan, hatékony tanulásszervezési módszerek, művészet. Jelentkezés Menczel Évánál: 212-1303.

Évi 4,5 milliárd dollár kárt okoznak a kalóz CD-k és az interneten keresztül jogdíjfizetés nélkül terjesztett zenék a lemezcégeknek - jelentette be az IFPI, a nemzetközi hanglemezipari szövetség képviselője Cannes-ban, a lemezipar nemzetközi vásárán, a MIDEM-en, ahol külön "szégyenstandot" állítottak a feketepiac termékeinek. A legtöbb illegális lemezt Ukrajnában, Hongkongban, Lengyelországban és Délkelet-Ázsiában gyártják. Az IFPI figyelmeztette az Európai Unióba igyekvő országokat, hogy a kalózok elleni szigorúbb fellépés nélkül nem sok jót remélhetnek.

Olaszország után világszerte elindítja legújabb reklámkampányát a Benetton: Oliviero Toscani ezúttal a halálbüntetést állította az akció középpontjába, amikor halálra ítélt amerikai bűnözőket helyezett el a plakátokon. Toscani a Reutersnek adott interjújában sorozatgyilkosnak nevezte Texas államot, ahol számos kivégzést hajtottak végre az elnökjelöltségre pályázó George W. Bush kormányzósága idején. A halálbüntetést ellenző Olaszországban egyébként idén minden alkalommal 48 órára kivilágítják a Colosseumot, valahányszor a világ bármely országában felfüggesztenek vagy börtönbüntetésre enyhítenek egy halálos ítéletet.

Mick Jagger védjegybejegyzést kért az Európai Unióban saját nevére, több mint húsz termékre (kölni, dezodor, körömlakk, lábbeli stb.), nehogy - mint szóvivője közölte - mások húzzanak hasznot ily módon az ő nevéből.

A 17. századi olasz festészet remekeit mutatják majd be a Szépművészet Múzeum másfél évi rekonstrukció után, eredeti állapotában megújított Barokk csarnokában. Várhatóan az év végére elkészül az épület Városliget felőli szárnya, a barokk tömb is.

Figyelmébe ajánljuk