Kulturális hírek

  • 1996. augusztus 29.

Belpol

Szigeti mérleg Ahogy a korábbi években, valószínűleg most is görget majd valamennyi veszteséget maga előtt a Sziget: lapzártakor mínusz 16 millió forintnál tart a Pepsi Sziget ´96 mérlege, de mint Gerendai Károly főszervező a Narancsnak elmondta, ennek ledolgozására most újra megfutják a megfelelő köröket azoknál a szervezeteknél, intézményeknél, alapítványoknál és cégeknél, amelyek előzetesen támogatást ígértek, de nem adtak, vagy csak kevesebbet. A támogatások összegét 30 millió forintra kalkulálták, 11,5 jött be, a reklámbevételek 40 és a jegybevételek 100 milliója körülbelül teljesült, 10 ezer heti- és 90 ezer napijegy fogyott.
A belógók száma nem volt jelentős, krimi- és baleseti szempontból jószerivel "eseménymentes" volt a hét. (A Szigetről bővebben a 24-27. oldalon.)

Nők a Bécsi Filharmonikusoknál Pontosabban, egyelőre, egyetlen nő, Sabine Meyer kapott lehetőséget arra, hogy tagja legyen az eleddig hagyományosan kizárólag férfi zenészekből álló Bécsi Filharmonikusoknak. A most 36 éves klarinétos 1982-ben már volt egyszer hasonló helyzetben, amikor a Berlini Filharmonikusok közé kerülhetett, a karnagy Karajan nyomására, a zenekari tagság ellenére. Berlinből tizenöt hónap elteltével távozott - hogy Bécsben meddig bírja, majd kiderül.

Globe: próbamenet Habár teljesen kész csak 1997-ben lesz, a múlt héten már próbamenetet tartottak a Londonban eredeti formájában, eredeti helyétől néhány száz méterre újjáépített Globe Theatre-ben, Shakespeare egykori színházában, aminek újjászületése Sam Wannamakernek, a három éve elhunyt amerikai színésznek köszönhető. A tűz ellen impregnált, nádtetős épületben annak idején háromezren, ma ezerötszázan nézhetik meg az előadásokat.

AIDS-teszt vizelettel Amerikában immár hivatalosan elfogadják azt a tesztet, amely a vizeletből kimutatja az AIDS-t okozó HIV-vírus jelenlétét. Az ily módon kapott pozitív eredményt azonban a szokásos vérvizsgálat útján is ellenőrizni kell.

Honfoglaló magyarság Augusztus 19-én a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyílt az Õseinket felhozád - A honfoglaló magyarság című kiállítás. Megtekinthető december 31-ig.

Könyves tüntetés Szeptember 6-ra tüntetést hirdettek az Állami Privatizációs Rt. épülete elé azok a könyvkiadók, amelyeknek az ÁPV Rt. jogelődje, az ÁVÜ több mint 203 - az azóta felgyülemlett kamatokkal együtt 553 - millió forinttal tartozik még 1992-93 óta, amikor a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalatot megszüntetvén, annak vagyonát elvonta, tartozásait viszont nem fizette ki a kiadóknak. Közülük azóta néhányan (például az Akadémiai, a Közgazdasági és Jogi, az Editorg) követelésüket brókercégeknek eladták, így jelenleg körülbelül ötven kiadónak tartozik a privatizációs ügynökség, amely az utóbbi négy év során a hitegetéstől a semmitmondáson keresztül a hatalmi pozícióval történő visszaélésig végigjátszotta az egész repertoárt, folyton változó illetékesei hol peren kívüli egyezségről beszéltek, hol a Művelt Nép zárómérlegének elkészülte utánra ígérték a fizetést, holott a kiadók szerint nyilvánvaló: a terjesztőnek egy fillér vagyona nem maradt. Mint a tüntetést szervező Lantos Kálmánné (Generalpress) a Narancsnak elmondta, lehet, hogy az utolsó pillanatban lefújják a demonstrációt: lapunk megjelenésének napján, csütörtökön foglalkozik az ÁPV Rt. igazgatótanácsa a kiadók ajánlatával (alaptartozás + a kamatok 80 százaléka), s erről pénteken tárgyalnak a kiadókkal.

Nem ez az első ilyen ügye egyébként az ÁPV Rt.-nek: jogelődje 1994 májusában a Zeneműkiadó Vállalat privatizációs bevételéből ígért 75 - majd ezt lecsökkentve 50 - millió forintot a Magyar Kortárszenei (Köz)Alapítvány létesítésére, de ebből sem lett semmi.

Locarno: díjak Claire Denis Nénette et Boni című filmje nyerte a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot, főszereplői, Valeria Bruni Tedeschi és Grégorie Colin pedig a legjobb alakítás díjait.

Schiff Salzburgban Sikeres szólókoncertet adott a Mozarteumban, a Salzburgi Ünnepi Játékok alkalmából Schiff András. Bach Goldberg variációit játszotta, egy kritika szerint Salzburg korábbi kiemelkedő szólistáihoz - mint például Anda Géza - méltó színvonalon.

Cage-CD-csomag 1991 júniusában, jó egy évvel halála előtt John Cage magnóra mondta 1965-1982 közötti feljegyzéseit, aforizmáit, megfigyeléseit, emlékeit: most egy nyolc CD-t tartalmazó dobozban megjelentette a felvételt a Wergo nevű kiadó, Diary: How To Improve The World (You Will Only Make Matters Worse) (Napló: hogyan tegyük jobbá a világot - úgyis csak rontani fogsz a dolgokon) címmel. És ez csak egy része a zeneszerző, illetve az általa is fémjelzett New York-i Iskola képviselőinek klasszikussá nemesedésére utaló lemezdömpingnek: a Wergo további néhány Cage-lemeze (Concert for Piano and Orchestra; Atlas Eclipticalis; Etudes Australes) mellett egy másik cég, a Hat Art most egyszerre tett elérhetővé egy Morton Feldmann-sorozatot (For Philip Guston; For Christian Wolff; For Samuel Beckett; For John Cage), illetve Cage, Feldmann, Wolff és Earle Brown műveivel a The New York School című válogatást.

Bobbyk könnygázzal A londoni parlament jóváhagyta, hogy a hagyományosan fegyvertelen brit közrendőrök a jövőben önvédelmi eszközként könnygázsprayt hordhassanak maguknál.

David Byrne kiállítása North Adams városában, a Massachusetts Museum of Contemporary Art egykori textilüzemből átalakított épületében október 20-ig látható David Byrne, az egykori Talking Heads vezetőjének első önálló képzőművészeti kiállítása. A Desire (Vágy) tulajdonképpen egyetlen nagy installáció, kivilágított hirdetőtáblákkal, szlogenekkel. A néző belépéskor walkmant - egészen pontosan: acoustiguide-ot - kap a kezébe, amin Byrne külön ez alkalomra készített kompozíciója szól, háttérzene, az installációt kiegészítő szövegek - arról egyelőre nem szól a krónika, hogy a kazetta önállóan is megjelenne.

Gyász 77 éves korában elhunyt Emmanuel Tettey "E. T." Mensah, akit a legnépszerűbb ghánai zenei stílus, a highlife királyaként tiszteltek. Zenészcsaládban született, orgonán és szaxofonon tanulván a 30-as években kezdte pályáját, zenekara, a Tempos az 50-es években a legkedveltebbek egyike volt Nyugat-Afrikában, régi felvételeit a 80-as években újra kiadta a londoni RetroAfric.

Meghalt Rio Reiser (polgári nevén Ralph Möbius), aki a 70-es években, a magát agitpop együttesnek nevező, nyugat-berlini Ton/Steine/Scherben élén olyan akcionista dalokat énekelt, mint például a Macht Kaputt, was euch Kaputtmacht (Tegyétek tönkre, ami titeket tönkretesz). A 80-as években szólókarriert folytatott. 46 éves volt.

Millecentenárium Augusztus 20. alkalmából kitüntetéseket adott át Göncz Árpád köztársasági elnök. Simándi József operaénekes a köztársasági érdemrend középkeresztjét kapta (csillaggal, polgári tagozat), köztársasági babérkoszorút viselhet ezután Parti Nagy Lajos és rendszeres szerzőnk, Tandori Dezső, a kiváló művész címét Bak Imre festőművész, Béres Ilona színművész, Lendvay Kamilló zeneszerző, ifj. Nagy Zoltán táncművész és Szomjas György filmrendező. (A kitüntetettek teljes névsora a napi sajtóban olvasható.)

Tina Turner A nyári nagy koncertek többségéhez hasonlóan Tina Turner show-jára sem özönlött a közönség: a Multimedia - amely a korábban megszokottól eltérően több szolgáltatással (gyermekmegőrző, kedvezményes vasúti jegy, hosszabb elővétel) egy "kulturált, európai koncertszervezői modell" próbaüzemének is szánta a rendezvényt - 40 ezer fizető nézővel kalkulált, ehelyett körülbelül 26,5 ezren váltottak jegyet a Népstadionba, mintegy négyezren léphettek be különböző szakmai jegyekkel, de a Multimedia képviselője szerint így is "kifutunk nullára".

Cyberia

Internet-konferencia Szeptember 1-jéig tart Budapesten, a CEU központjában a Közép- és Kelet-Európai Hálózati Egyesület tanácskozása, melynek célja: hozzájárulni ahhoz, hogy minél több Internet-oktatót képezzenek a térség országaiban. A Soros Alapítvány, illetve a NATO polgári tudományos fejlesztési pénzeinek jóvoltából 23 ország szakemberei ingyen vehetnek részt a konferencián.

Karpov a világ ellen Miközben Anatolij Karpov (sötét), a Nemzetközi Sakkszövetség világbajnoka a Telecom Finland jóvoltából az Interneten keresztül sakkozott az egész világgal (világos) - az eredmény: a világ a 32. lépés után feladta; a játszma a http://www.tele.fi/karpov címen folyt; a hálózaton érkezett ellenlépés-ötletek közül tízpercenként gép választotta ki a leggyakrabban javasoltat -, bejelentették: Garri Kaszparov, a másik sakkvilágbajnok jövő év májusában ismét kiáll a világ legjobb sakkszámítógépe, Deep Blue ellen, amit idén, páros mérkőzésen már legyőzött.

Domain-ügy: halasztás Az iNteRNeTTo értesülése szerint a magyar Internet-szolgáltatók harmadik találkozója is eredménytelenül végződött: továbbra is megoldatlan a Kiss Gábor lemondása óta gazdátlan domain-név regisztrációs problémája (már mintegy 160 kérelem vár elintézésre). Most ott tartanak, hogy mindenki írásban tesz javaslatot a bejegyzés tarifájára, s innen folytatják az egyeztetést.

Navigator 3.0 Hivatalosan útjára bocsátották a Netscape böngésző programjának legújabb változatát, a Navigator 3.0-t, amely mellé külön információs rendszer jár, a Netscape Inbox Direct, több mint húsz tartalomszolgáltató (New York Times, HotWired stb.) ingyenes információival. Az egyéni igények szerint összeállított hírcsomag kényelmesebb szolgáltatást nyújt a felhasználónak, mint a konkurens Microsoft hasonló programja.

Közben tovább éleződik a Netscape és a Microsoft küzdelme: az amerikai igazságügyi minisztériumnak írott legutóbbi Netscape-levél az 1994-es, kormánnyal kötött trösztellenes egyezmény felrúgásával vádolja a Microsoftot, amely állítólag minden olyan PC-gyártónak, amely előre telepített Windows 95 operációs rendszerrel szállítja gépeit, 3 dollár árengedményt adott, amennyiben az vállalta, hogy az Internet Explorer mellé nem tesz fel más böngésző programot, például a Netscape Navigatort.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.