Kulturális hírek

  • 1997. június 26.

Belpol

A Zene Ünnepe Magyar Narancs, IX. évf.
26. szám, 1997. június 26.
Zenével telt meg az elmúlt hétvégén a Margitsziget, ahol a címben jelzett összeuro-ünnep legnagyobb színpadán olyan világzenei világsztárok léptek fel, mint az olasz Mau Mau (őket egy csak nagyon jól értesültek által tudott koncertre az amúgy nem működő Tilosba is levitte a műsort szervező Tilos az Á - Malacka Bt.), a marokkói Master Musicians of Jajouka (ők dalba foglalták felfedezőjüket, Brian Jonest), a finn Varttina (értük még az esővel is dacolt a nép), hogy a Muzsikásról már ne is beszéljünk. Képünkön a karibi talpalávalót szolgáltató, amúgy Franciaországból érkezett DéDé Saint-Prix egyik tagja.

Gyász 77 éves korában meghalt Amos Tutuola angol nyelven alkotó nigériai joruba író. 32 éves korában megjelent első regényével (The Palm-Wine Drunkard And His Palm-Wine Tapster In The Dead´s Town - A pálmaborissza és az ő halott pálmabor-csaplárosa a holtak városában) tette ismertté a nevét Európában. 1954-es regénye, a My Life In The Bush Of Ghosts (Életem a szellemek bozótjában) a 80-as évek elején David Byrne és Brian Eno közös lemezének címeként tűnt fel.

85 éves korában németországi emigrációban elhunyt Lev Kopelev orosz író, irodalomtörténész. Harcolt a honvédő háborúban, koncepciós perben elítélték, a börtönből 1954-ben szabadult, ezután Goethéről és Brechtről írott tanulmányai, illetve Böll műveinek orosz fordítása révén a német irodalom legjelentősebb orosz közvetítői közé számított. Hranyity vencso (Örökre megőrzendő) című önéletrajza a 70-es évek közepén csak Nyugaton jelenhetett meg, "másként gondolkozó" értelmiségiként 1980-ban kiutazhatott, rá egy évre megfosztották szovjet állampolgárságától. Az oroszok Németország-képéről, illetve a németek Oroszország-képéről szóló tanulmányát már nem fejezhette be.

Prodigy Július 1-jén Bécsben szerepel a Rage Against The Machine és a Fantastischen Vier társaságában a Prodigy, de még él a remény, hogy esetleg augusztus 16-án a Pepsi Szigeten is. A mostani turné apropóját képező friss album, a The Fat Of The Land Amerikában belefutott az üzleti szféra öncenzúrájába: Madonna cége, a Maverick, mely a teljes művészi szabadság ígéretével szerződtette a zenekart, két szám címében kicsillagoztatta a "csúnya" szavakat (bár ezek messze vannak attól, amit obszcénnak szokás nevezni). A Smack My Bitch Upból így Smack My B**** Up, a Funky Shitből pedig Funky S*** lett a borítón - a kiadó attól tartott, hogy a forgalom szempontjából cseppet sem elhanyagolható Wal-Mart hálózat különben nem árusítaná a lemezt (elrettentő példaként a Nirvana In Utero albumát hozták fel, melyet a Wal-Mart a Rape Me című szám miatt feketelistára tett, s ezért az Waif Me-vé lett kénytelen szelídülni). A Smack My Bitch Up egyébként egy Ultramagnetic MCs-, a Funky Shit pedig egy Beastie Boys-szám sample-jára készült.

Sheryl Crow: Siófok Sok viszontagság után Siófokra, a Coca-Cola-strandra helyezték át Sheryl Crow június 25-re a Petőfi Csarnokba hirdetett koncertjét. Az előre váltott jegyeket a koncert napján, 16-18 óra között, a PeCsában visszaváltják, illetve egy kuponra cserélik, ez érvényes a buszra, ami Siófokra, majd onnan visszaszállítja az érdeklődőket. Aki nem akar a Balatonra utazni, az - kizárólag a Mérleg utcai jegyváltó helyen - visszakaphatja a pénzét. Siófokon előzenekar nélkül lép fel az amerikai énekesnő. David Byrne, akit azután ajánlott ügynöke Budapestre, hogy a Sheryl Crow elé tervezett ausztrál Midnight Oil minden európai fellépésétől visszalépett, lemondta európai körútjának első hetét, így Budapestet is. A fővárosban Byrne-pótlékként hirdetett Quimby és Kispál "technikai okokból" nem fér fel a kis siófoki színpadra, tájékoztatta a Narancsot Hegedűs László (Multimedia), cáfolva értesülésünket, hogy Kispálék a maguk turnéját szponzoráló Pepsi-kapcsolat miatt nem játszanak a Coca-színpadon, egyúttal arra biztatva olvasóinkat, özönöljenek Alice Cooperre és az Earth Wind & Fire-re a PeCsába.

TGU A Zene Ünnepe margitszigeti koncertjeinek talán legnagyobb sztárja a Transglobal Underground volt, Natacha Atlasszal. Képünkön a londoni zenekar kongása; az elektronikát kezelő társával készült interjúnk két hét múlva.

World Music, június Az európai rádiók világzenei szerkesztőinek kénye s kedve szerinti legfrissebb lista, a tíz között kubai dominancia + a magyarországi bolgár Parov Nikola brit kiadású albuma:

1. Afro Cuban All Stars: A toda Cuba le gusta (Kuba)

2. Natacha Atlas: Halim (Nagy-Britannia)

3. Dissidenten: Instinctive Traveller (Németország)

4. Bayete & Jabu Khanyile: Africa Unite (Dél-Afrika)

5. Jesus Alemany + A. Rodriguez: Cubanismo! (Kuba)

6. Nikola Parov: Kilim (Magyarország)

7. Ali Hassan Kuban: Nubian Magic (Egyiptom)

8. Vieja Trova Santiaguera: Hotel Asturias (Kuba)

9. Mahmoud Ahmed: Soul of Addis (Etiópia)

10. Cesaria Evora: Cabo Verde (Cape Vert)

Meghalt Bankó András A hír tömör: "Bankó András újságíró, a táncházmozgalom szakértője hosszan tartó, súlyos betegség után 37 éves korában, június 19-én elhunyt." Benne van a lényeg, de egyébként semmi. Nincsenek benne a lágymányosi-kelenföldi kamaszévek, a fülében fészket rakó, népzenei ihletésű Illés-motívumok, az FMH-beli Muzsikás-táncházakon átizzadt ingek, az erdélyi utak. Nincs benne a tanítói-népművelői diploma, nincs benne az a szisztematikus szorgalom, mellyel a népzenébe ásta magát, s amellyel írásain keresztül másokkal is próbálta megismertetni, megkedveltetni azt. Nincs benne a gimnazistaként viselt Kossuth-címer, nincs benne a bekarikázott de (a demokratikus ellenzék jelvénye), mely oly magától értetődően feküdt báránybőr bekecsén - egy tiszta urbánus népi a 80-as években. Nincs benne az a hit, amivel a folknak helyet követelt a POLIfonban (az 1985/86-ban öt szám után, engedély híján kimúlasztott zenei lapban), hogy aztán írásai követeljenek helyet maguknak a Magyar Nemzetben, " Ifjúságban, " Narancsban, legutóbb az Új Magyarországban. Nincs benne a Muzsikás évtizedek című könyv az 1994-ben húszéves jubileumát ünneplő zenekarról és a táncházmozgalomról, nincs benne a folkMAGazin, aminek főmunkatársa volt, sem a Michel Montanaro okszitán folkzenészről írott könyv, ami már csak posztumusz lehet. Nincs benne Dunaegyháza, ahova 1990-ben költözött, nincs benne Ági és a három gyerek - s nincs benne a rá emlékező narancsosok lelkifurdalása a késve fizetett apró honoráriumokért meg az elmaradt köszönet, hogy kitalálta a rövidítést: MaNcs.

Svájci bicska: 100 "Kösz, hogy megmutattad a Svájci Katonai Bicskádat" - vezette be a zenetörténetbe Let X = X című számában Laurie Anderson a klasszikus formatervezés eme alaptermékét, mely a napokban múlt százéves: Carl Elsener svájci késes 1897. június 12-én szabadalmaztatta hatpengés "hasznos zsebszerszám"-ként. Édesanyjáról (Victoria) és az acél rozsdamentesítéséről (inoxidáció) nevezte el cégét (Victorinox), melynek az alapító jelenleg 75 éves unokája által vezetett ibachi gyárában naponta 34 ezer svájci címeres bicskát készítenek. Az alaptípus egy-egy kis és nagy késpengét, konzerv- és üvegnyitót, dugóhúzót, valamint egy varrásra is alkalmas, kilyukasztott árt rejt magában, más típusokon nagyítóüveg, fűrész, vonalzó, halpikkelylehúzó, olló vagy különböző fogók is előfordulhatnak, a csúcs Swiss Champ névre hallgat, 33 funkciós.

Sinéad O´Connor: "Félek" Lemondta jeruzsálemi fellépését Sinéad O´Connor, miután zsidó szélsőségesek halálosan megfenyegették. Az ír énekesnő koncertje lett volna a fő attrakciója az Együtt élni Jeruzsálemben - Két nép két fővárosa elnevezésű akcióhétnek, melyet az Európai Unió finanszírozott, a város 1967-es megszállásának 30. évfordulóját ünneplő hivatalos rendezvényeket ellensúlyozandó. A város polgármestere üdvözölte Sinéad O´Connor visszalépését.

Velencei Biennálé Múlt heti számunkban már hírt adtunk a 47. Velencei Képzőművészeti Biennálé megnyitásáról, s hogy a zsűri díjait a Hollandiában élő szerb Marina Abramovic és a német Gerhard Richter kapta. De nem csak őket érte elismerés: az Arany Oroszlánt a kanadai Agnes Martin és az olasz Emilio Vedova, a legszebb pavilon díját a Fabrice Hybert szobrait bemutató Franciaország nyerte, a 40 éven aluli művészek díját pedig Douglas Gordon, Pipilotti Rist és Rachel Whiteread. Az orosz nemzeti pavilont Makszim Kantov festményei töltik meg (eredetileg a Komar-Melamid kettőssel osztozott volna, őket azonban Germano Celant művészeti igazgató meghívta a maga válogatta Jövő, múlt, jelen című központi tárlat hatvan művésze közé), az amerikai pavilonban Robert Colescott művei láthatók (ő az első fekete, aki itt egyszemélyes kiállításhoz jutott), az ausztrál pavilonon pedig három aboriginal (őslakos) fekete nő, Emily Kame Kingwarreye, Yvonne Koolmatrie és Judy Watson osztozik. A Biennáléhoz kapcsolódik a Zenobio Intézetben rendezett, Modernitás és emlékezet című kiállítás, ahol az iszlám világból érkezett művészek mutatkoznak be, illetve a Querini Stampalia palotában látható Sarajevo 2000: itt azokat az alkotásokat állították ki, melyek a város ostroma idején kezdeményezett akció során eddig összegyűltek egy leendő kortárs művészeti múzeum megteremtése végett.

Hongkong: visszaszámlálás Tíz évvel Bernardo Bertolucci filmje után és napokkal Hongkong Kínának történő visszaadása előtt mutatták be Hongkongban a The Last Emperor (Az utolsó császár) című balettet. Wayne Eagling, a Holland Nemzeti Balett brit művészeti vezetőjének koreográfiája szorosan követi a film cselekményét, Pu Ji, az utolsó császár szerepét Fei Leung táncolta.

Hongkongban rendezték meg a Midem ázsiai hanglemezipari szakvásárát. Ez alkalommal hangzott el Giouw Jui-Chian, az IFPI (a 74 ország 1300 lemezkiadójának érdekeit képviselő nemzetközi szövetség) regionális igazgatójának optimista nyilatkozata arról, hogy Hongkong virágzó, évi 185 millió dolláros lemezipara jól fogja venni a politikai váltást. A hongkongi cégek erősen készülnek az anyaországi piac meghódítására: viszik oda a tőkét, a marketingmódszereket, kantoni mellett mind több mandarin nyelvű kiadványt készítenek, és szerződtetik az ottani sztárokat - nehezebb sors legfeljebb azokra a hongkongi zenészekre vár, akik eddig szabadon énekelhettek politikus töltetű számokat.

New Yorkban az alkalomhoz illő fotókiállítást rendezett az Ázsia Társaság: a Picturing Hong Kong: Photography 1855-1910 augusztus 17-ig látható a Hong Kong Art Centerben. Aztán vége.

Cyberia

Dino-vér Első alkalommal sikerült véralkotórészeket visszanyerni egy körülbelül 65 millió évvel ezelőtt elpusztult Tyrannosaurus Rex csontvázából, amelyet a montanai Hells Creeknél úgy őrzött meg a természet, hogy a csontok nem ásványosodtak el. Minderről Mary Schweitzer, a Montanai Állami Egyetem paleontológusa számolt be a The Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban.

Német Internet-törvény A német parlament alsóháza megszavazta az információs és kommunikációs szolgáltatások törvényét, amely szerint az Internet-szolgáltató csak akkor felelős ügyfele kiadványának tartalmáért, "ha tudomása van a kérdéses anyagról, és technikailag lehetséges és ésszerű" az anyag hozzáférhetőségének korlátozása. A parlament ellenzéki többségű felsőháza július 4-én szavaz a törvényről, amely egyes ellenzéki politikusok szerint "lerombolja az embereknek az új technológiákba vetett bizalmát".

Privát Hongkong A http://www.pbs.org/hongkong címen tucatnyi hongkongi polgár folyamatosan íródó naplójából követheti nyomon a nagyvilág, hogyan élik meg a Kínához való visszacsatolódás napjait.

Millennium Bug A Millennium Bogárnak elnevezett hiba, amely a dolgok mai állása szerint 2000 január 1-jén megbolondulással fenyegeti az informatikai rendszerek egy részét, a londoni Lloyd´s biztosító szerint csak az USA-ban ezer milliárd dollár, másfelé még 300 milliárd dollár körüli kártérítési követelést fog maga után vonni. Ez azonban - hacsak addig el nem hárítják - nem feltétlenül a biztosítóknál jelentkezik majd, a cégek várhatóan egymást is perelni fogják.

Hackerek, Microsoft Hackerek "denial of service" (szolgálatmegtagadó) akciója két napra elérhetetlenné tette a Microsoft naponta egymillió embert kiszolgáló hálózati kiadványát, ráadásul pont esedékes karbantartásának idején. A rendszerben lévő szoftverhibára egyébként a támadás megindítása után a hackerek e-mailben hívták fel a cég figyelmét.

Üvegszál a Föld körül Elkészült a világ leghosszabb üvegszál-kábelhálózatának teljes tenger alatti része. A FLAG (Fiber Link Around the Globe - Föld körüli üvegszálkapcsolat) Nagy-Britanniát és Japánt köti majd össze Korea, Kína, (Hongkongon át) Malaysia, Thaiföld, India, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Olaszország és Spanyolország érintésével. A 28 ezer kilométer hosszú - helyenként 1200 méteres mélységben futó - vezetékből már csak egy 220 kilométeres földfelszíni szakasz hiányzik, az év végére a teljes rendszer működni fog.

Figyelmébe ajánljuk