Kulturális hírek

  • 1997. július 24.

Belpol

James BrownMinden fekete zenék nagybácsija a Petőfi Csarnokban mutatta meg, mire képes pillanatnyilag (kritikánk a 39. oldalon).Dorottya Galéria A Ház, a Kert, az Utca címmel állította ki festményeit két nemrég végzett képzőművész, Baranyay Levente és Herceg Nándor (megtekinthető július 27-ig).Antonioni új terve A Wim Wenders segítségével tavaly készített Túl a felhőkön után újabb filmet szeretne forgatni a szélütés következtében évek óta tolószékbe kényszerült, felesége szájával kommunikáló Michelangelo Antonioni: az Egy sosemvolt szerelem krónikája című, meg nem valósult filmterveket tartalmazó kötetben olvasható Két táviratot a kanadai Atom Egoyan közreműködésével készítenék el.
Amerikában forgatnának, a Zabriskie Point után ez lenne a 72 éves mester második "amerikai" filmje.

A Hármaskönyv hazatérése A Microsoft Hungary jóvoltából a Sotheby´s New York-i árverésén Magyarország 7,5 ezer dollárért megvásárolta Werbőczi István Hármaskönyvének egy példányát, amely az Országgyűlési Könyvtár gyűjteményébe került. Az 1517-ben száz vagy kétszáz példányban nyomtatott szokásjoggyűjteménynek ez a kilencedik példánya, amely hazai közgyűjteményben megtalálható.

Gyász 68 éves korában elhunyt Fülöp Viktor táncos, balettmester, Kossuth-díjas. 1943-ban lett az Operaház táncosa, 1949-től magántáncosa, 1956-tól balettmestere. Számos sikeres szerep (Diótörő, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, A bahcsiszeráji szökőkút stb.), majd érdemtelen mellőztetés után 1981-1984 között a Győri Balett vendégművészeként tért vissza (Szamuráj, Az igazság pillanata).

62 éves korában elhunyt Csalog Zsolt József Attila-díjas író, szociográfus, szociológus. Történelem-néprajz-régészet szakon diplomázva muzeológusként, majd 1970-től szociológusként dolgozott. Magnóinterjúkra épülő írói módszere iskolát teremtett a politikai, szociográfiai irodalomban. Részt vett az SZDSZ megalapításában és a Roma Sajtóközpont munkájában. Ismertebb művei: Kilenc cigány (1976), Temető ősszel (1977), Parasztregény (1978), Cigányon nem fog az átok (1988), Börtön volt a hazám (1989), M. Lajos 42 éves (1989), Doku 56. (Megemlékezésünk a 23. oldalon.)

Miami villája előtt agyonlőtték Gianni Versace olasz divattervezőt. Feltételezett gyilkosa Andrew Philipp Cunanan homoszexuális prostituált, akit egyébként több gyilkosság miatt hosszabb ideje köröznek. (Az áldozat is bevallottan meleg volt, de azt egyelőre nem tudni, kapcsolatban állt-e gyilkosával.) Versace, az utóbbi két évtized olasz divatjának egyik meghatározó alakja, a semmiből építette fel a nevét viselő birodalmat. 50 éves volt.

U2: sok $ A baljós prognózisok ellenére nagy nyereséget könyvelhet el július elején véget ért, PopMart című amerikai turnéján a U2: négy hónap alatt 49 milliót, koncertenként átlagban 2,4 millió dollárt. A zenekar európai turnéja e hét péntekén kezdődött, Rotterdamban.

Pepsi Sziget: Prodigy, mégis Oly sok telefon és telefaxni után a legfrissebb, ráadásul jó hír: lemondás ide, bizonytalankodás oda, mégis fellép a Prodigy a Pepsi Sziget ´97-en - előre váltott jegyek visszaváltását elfelejteni, de sürgősen! (És mint a múlt héten írtuk, jön David Bowie is.)

Oszmán-török kincsek Egyszerre két kiállítás enged bepillantani az oszmán-török birodalom kézművességébe Budapesten: az Iparművészeti Múzeumban Historizmus és eklektika címmel szőnyegeket mutatnak be (a legrégibb ötszáz éves; ebben a műfajban csak Isztambul veri Budapestet), a Nemzeti Múzeumban pedig a 16-19. századi oszmán-török rézművesség remekei láthatók, melyet az ICANAS, a Kelet-kutatók 35. világkongresszusa alkalmából rendeztek meg. (Mindkét tárlat augusztus 31-ig tart nyitva.)

Kiállításra, külföldre Kassel, különböző helyeken: documenta X (szept. 28-ig)

Köln, Museum Ludwig: Újrealizmus és Fluxus (aug. 17-ig); Museum Ludwig in der Halle Kalk: Jannis Kounellis (nov. 30-ig); Rautenstrauch-Joest-Museum: Afrikai művészet (júl. 27-ig), Indonéz művészet (okt. 19-ig); Wallraf-Richartz-Museum: Gourmand-művészet - Csendéletek (szept. 14-ig)

Koppenhága, Munkásmúzeum: Orosz polgárháborús plakátok (szept. 1-jéig)

Krumlov (Csehország), Egon Schiele Centrum: Kokoschka, Jirí Kolár, Josef Pilhofer (szept. 28-ig)

Lisszabon, Centro Cultural de Belém: Francis Picabia (aug. 31-ig)

London, Royal Academy of Arts: Hiroshige (szept. 28-ig); National Gallery: A Fürdőzők és Seurat + kortársai (szept. 28-ig); Tate Gallery: Ellsworth Kelly (szept. 7-ig); Saatchi Gallery: Duane Hanson (júl. 27-ig); Victoria & Albert Museum: A brit divat 50 éve (júl. 27-ig); National Gallery: Témák és variációk: Alvás (szept. 14-ig); Hayward Gallery: Tatsuo Miyajima (aug. 17-ig)

Madrid, Centro de Arte Reina Sofia: Lipchitz (szept. 2-ig), MADI (okt. 27-ig); Fundación Thyssen-Bornemisza: Georg Grosz (szept. 14-ig); Fundación La Caixa: Madrid-Barcelona 1930-1936 (júl. 27-ig)

Marseille, Musée des Beaux-Arts: Rodin (júl. 27-ig)

Martigny, Fondation Gianadda: Joan Miró (nov. 11-ig)

Milánó, Palazzo Reale: Sandro Chia, Gianfranco Ferroni, Piero Manzoni, Giuseppe Spagnulo (szept. 14-ig)

Moszkva, Tretyakov Képtár: II. Katalin és Moszkva (szept. 30-ig); Puskin Múzeum: Schlieman aranykincsei Trójából (dec. 31-ig); Magángyűjtemények Múzeuma: A 60-as és 70-es évek szovjet művészete (aug. 15-ig)

München, Kunsthalle der Hypo Kulturstiftung: Markus Lüpertz (szept. 14-ig); Stadtmuseum: Amikor Miki egér Németországba jött (aug. 18-ig)

Nápoly, Maschio Angiovino: American Graffiti (szept. 15-ig); Museo Nazionale de Capodimonte: Anselm Kiefer (szept. 28-ig)

New York, Guggenheim Museum: Rajzok az Albertinából (aug. 24-ig); Metropolitan Museum: Cartier 1900-1939 (aug. 3-ig), Alfred Stieglitz portréi Georgia O´Keefe-ről (okt. 5-ig); Museum Of Modern Art: Modern csendéletek; Az 1890-es évek párizsi művészete; Szovjet design; Cindy Sherman (szept. 2-ig); Whitney Museum: Frank Lloyd Wright (szept. 14-ig), Keith Haring (szept. 21-ig), Az amerikai művészet európai perspektívából: a Tate Gallery (okt. 5-ig)

Párizs, Centre Pompidou: A század építészmérnökei (szept. 29-ig), Léger (szept. 20-ig); Musée des Arts d´Afrique et d´Océanie: Nigéria művészete (aug. 18-ig); Jeau de Pomme: César (okt. 19-ig); Institut de Monde Arabe: Szudán (aug. 31-ig), Jordánia (okt. 5-ig); Maison Européenne de la Photographie: Cartier-Bresson (aug. 31-ig); Musée Maillol: Basquiat (szept. 29-ig); Fondation Cartier: Szerelem (nov.-ig)

Potsdam, Filmmuseum: F. W. Murnau (szept. 14-ig)

Prága, Hradzsin, Wallenstein Palota, Belvedere: Művészet és kultúra II. Rudolf udvarában (szept. 7-ig); Kinsky Palota: Ars Erotica (aug. 10-ig); Képviselőház: A prágai szecesszió (okt. 19-ig)

(A-tól J-ig a múlt héten, R-től a jövő héten.)

Factory: függetlenül Ismét független cégként működik a manchesteri Factory Records, amely a 70-es évek végén, a brit indie-mozgalom egyik vezető műhelyeként színre lépve olyan zenekarok lemezeit adta ki, mint a Joy Division, a New Order, a Happy Mondays vagy a James, aztán 1994-ben csak úgy menekülhetett meg a teljes csődtől, hogy a London Recordson keresztül bevonult a PolyGram esernyője alá. Ez a szerződés azonban nemrég lejárt, s Tony Wilson, a Factory alapítója újrakezdte az egészet, kicsiben, egyetlen zenekar, a Space Monkeys új albumába helyezvén minden reményét (miközben a Factory impozáns katalógusa a Londonnál maradt).

Fekete Filmek Fesztiválja A Once Upon A Time When We Were Colored (Volt egyszer egy kor, amikor színesek voltunk) nyerte az Acapulco Black Film Festivalt. A legjobb alakításért járó díjat Ossie Davis (Get On The Bus), illetve Queen Latifah (Set It Off - A nagy dobás) kapta, utóbbiért rendezői díjjal jutalmazták F. Gary Grayt.

Díjak Karlovy Varyban Janisch Attila Hosszú alkony című filmje (képünkön a főszereplő, Törőcsik Mari) a Nemzetközi Filmklub Szövetség Don Quijote-díját, Almási Tamás Szívügyem című dokumentumfilmje a zsűri különdíját nyerte Karlovy Varyban, a 32. nemzetközi filmfesztiválon. A fődíjat, a Kristályglóbuszt, a belga Alain Berliner Ma vie en rose (Életem rózsaszínben) című belga-francia-brit filmje nyerte, egy kisfiúról szól, aki szeret lánynak öltözni. A legjobb rendezés díját a kanadai Martine Dugowson kapta Kínai portrék című alkotásáért, Milos Forman pedig életművéért részesült elismerésben.

Cyberia

Irány a Mars Annak, akit még nem fertőzött meg a Mars-mánia, néhány cím, amerre érdemes elindulni:

http://www.jpl.nasa.gov/mpfmir

http://www.abcnew.com/sections/scitech/marsorbust/mars_index.html

http://www.cnn.com/TECH/9707/10/mars.pathfinder/index.html

http://www.nssdc.gsfc.nasa.gov/photo_gallery/photogallery-mars.html

http://www.seds.org/spaceviews/pathfinder

http://www.lpl.arizona.edu/imp/imp.html

http://mgs-www.jpl.nasa.gov

http://quest.arc.nasa.gov/mars

Gates: Nr. 1 Harmadik éve megszakítás nélkül Bill Gates, a Microsoft alapítója áll a Forbes Magazine által közzétett lista élén, az üzletemberek között, vagyona 36,4 milliárd dollár (tavaly 18 millióval gyarapodott). Cégalapító társa, Paul Allen - aki a munkában már nem vesz részt, de érdekeltségét megtartotta - 14,1 milliárddal áll a lista hatodik helyén. Gatesnél csak Brunei szultánja gazdagabb (38 milliárd), de ő az uralkodói kategóriában versenyez - hogy ez nem lesz örökké így, azt jól sejteti, hogy rövid időre, amikor bejelentették, hogy cége rekordnyereséggel zárta az elmúlt negyedévet, minek nyomán ideiglenesen 150 dollár fölé emelkedtek a Microsoft részvényei, Gates vagyona meghaladta a szultánét.

Clinton és a cenzúra Bill Clinton az ACLU polgárjogi szövetséget is meghívta a Fehér Házba arra a találkozóra, amelynek témája az Internet cenzúrázása volt. Az amerikai elnök a technológia segítségével oldaná meg a problémát (minden weboldalt megcímkézne a készítője aszerint, hogy tartalmaz-e szexet, erőszakot stb.), az ACLU viszont azt javasolja, hogy az összes oldal PICS (Platform for Internet Content Selection) kóddal történő címkézése helyett a különböző vallási stb. csoportok készítsenek saját feketelistát és "szúróprogramot" a nem kívánatos anyagok kiszűrésére.

CNN A spanyol kormány felszólította a CNN-t, vegye le hálózati kiadványáról az ETA baszk terrorszervezet kiadványára mutató linket. A CNN ezt nem tette meg, viszont fölajánlotta, linkeket helyez el a spanyol kormány által javasolt kiadványokra is.

Ingyenes sportkiadványt indít a hálózaton a CNN a Sports Illustrated című (papír)magazinnal összefogva: a CNNSI a http://www.cnnsi.com címen száll versenybe a hasonló jellegű, de fizetős ESPNET SportZone-nal és CBS SportLine-nal.

Magyarul az IE 4.0-ban Az Internetto értesülése szerint négy hazai tartalomszolgáltatóval, az Elenderrel, az Eurowebbel, a Fornaxszal és magával az Internetto számítógépes hírlevéllel kötött együttműködési szerződést a Microsoft Hungary: a négyek logóját beépítik az úgynevezett Channel barba, s így a push (precízen: intelligens pull) technológia segítségével az Explorer minden bejelentkezéskor letölti a kiválasztott csatornák legfrissebb tartalmát. A magyar Internet Explorert őszre ígérik.

Figyelmébe ajánljuk