Kulturális hírek

  • 1997. szeptember 11.

Belpol

Meghalt Solti GyörgyRöviddel 85. születésnapja előtt a dél-franciaországi Antibes-ben elhunyt Solti György (Georg Solti) karmester.
Gyerekkorában, zongoristaként lépett először közönség elé, a Zeneakadémián Bartók, Kodály, Dohnányi és Weiner tanítványa, a 30-as évek végén Toscanini asszisztense volt Salzburgban. Csaknem tíz éven át dirigálta a budapesti Operaház zenekarát. A világháborút Svájcban vészelte át, utána Münchenben és Frankfurtban, rövid ideig Budapesten, majd a 60-as évektől, hosszú időn át, Londonban dolgozott - tevékenységét a Sir cím odaítélésével ismerte el a királynő -, aztán Chicago következett. Több mint 250 lemezt készített, számos nemzetközi díjat nyert. 1995 óta többször vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekart, turnéztak is együtt, jövő márciusban a Tavaszi Fesztiválon adtak volna hangversenyt Solti és mesterei címmel Weiner, Bartók és Kodály műveiből - az azonos című lemezzel tervezett tisztelegni 85. születésnapja előtt a Decca, amely épp 50 éve szerződtette.

Music TV: videódíjak Összesen tíz kategóriában jelölték videózenei díjra a Jamiroquait az MTV immár 14. alkalommal megrendezett nagy gálaműsora előtt, s az angol zenekar ebből hármat haza is vihetett a Virtual Insanity révén (legjobb klip, speciális effektusok, operatőri munka), az est fő nyertese mégis Beck volt, aki ötször mondhatott köszönetet a Devil´s Haircut (vágás, legjobb férfivideó) és a The New Pollution (rendezés, koreográfia, művészi rendezés) klipjeinek jóvoltából. A legjobb női videó díját Jewel kapta (You Were Meant For Me), a legjobb rapvideóét a néhai Notorious B.I.G. (Hypnotize), a legjobb alternatív klip a Sublime-nak sikerült (What I Got), a legjobb videóújonc Fiona Apple lett (Sleep to Dream), a nép kedvence a Prodigy (Breathe), LL Cool J pedig afféle életmű-elismerésben részesült. A díjátadók egyike, Elton John - aki Lady Di gyászszertartásán is énekelt - bejelentette, a ceremónia sugárzásának bevételéből az MTV 100 ezer dollárt átutal a Diana hercegnő emlékalap számlájára.

Wu-Tang: bajok a klánnal Nem bírta végig a Wu-Tang Clan a Rage Against The Machine-nel és az Atari Teenage Riottal közös, augusztus 9-én kezdődött amerikai turnét: a rapkollektíva (nemrég megjelent, Wu-Tang Forever című dupla albumuk az USA-ban már 1,5 millió fölötti példányszámnál tart - kritika a múlt heti MaNcsban) kilenc előadással a vége előtt kiszállt a szeptember 21-ig tartó turnéból. Hivatalos magyarázat helyett no comment jellegű válaszokkal hárították el a sajtót, de azért egyet s mást tudni lehet. Például azt, hogy noha Zack De la Rocha, a Rage és RZA, a Wu vezéregyénisége együtt mutatkozott a Rolling Stone magazin címlapján, a klán tagjai közül néhányan sérelmezték, hogy nem ők a turné főszereplői, pedig több lemezt adnak el, mint a Rage. A sértettség tükröződhet abban, hogy a zenekar kilenc tagja közül nem mindenki volt ott mindegyik koncerten. A Rage Against The Machine által kiadott közlemény szerint a Clan "belső feszültségekre" hivatkozva mondta le szeptember 4-én a további szerepléseket. A turné két helyszínén is nyomoz velük kapcsolatban a rendőrség: Chicagóban azért, mert a Clan összes zenész tagja az öltözőben állítólag megvert és megrugdosott egy 24 éves fiatalembert, aki egyébként saját lemezcégük, a Loud Records egyik, promócióval foglalkozó alkalmazottja, Indianapolisban pedig azért, mert ottani fellépésük során arra biztatták a közönséget, jöjjenek előre, a színpadhoz, s a tömegben, a Rage Against The Machine műsora kezdetén, meghalt egy 17 éves fiú.

Filmfesztivál: Toronto, Montreal Gyöngyössy Bence műve, a Cigánytörvény a legjobb első film díját nyerte a Montreali Filmfesztiválon.

A kanadai Atom Egoyan (nálunk bemutatott két filmjéről lásd a múlt heti Biciklitolvaj-mellékletet) Cannes-ban díjazott The Sweet Hereafter című alkotásával nyílt meg a 22. Torontói Filmfesztivál, ahol idei szokás szerint Szász János képviseli a magyar filmművészetet A Witman fiúkkal. Torontóban nincs verseny, van viszont tizenkét szekció, ebből egyet a balkán, egyet az afrikai mozinak szentelnek. A kínálat óriási, több mint 50 ország közel 300 filmje próbál figyelmet ébreszteni - köztük például Samuel L. Jackson színész-produceri debütálása (Eve´s Bayou), Robert Duvall első rendezése (The Apostle), a 27 éves Trey Parker komédiája egy mélyen vallásos férfiról, aki a pornóiparban végzi (Orgazmo), egy-egy új Agnieszka Holland (Washington Square), Spike Lee (4 Little Girls), Hal Hartley (Henry Fool), Wayne Wang (Chinese Box), Jean-Jacques Annaud (Seven Years In Tibet - Heinrich Harrer osztrák hegymászó és a dalai láma kapcsolatáról).

Műkincslopás Antwerpenben Az Antwerpeni Szépművészeti Múzeumból ellopták Vincent Van Gogh Krumpliszedők című olajfestményét és Adolf Monticelli Emberek a parkban című képét. A tolvajok épp Edgar Degas egyik művét vágták ki a keretéből, amikor megszólalt a riasztóberendezés, és elmenekültek. Monticelli képét 54-108 ezer dollárra, Van Goghét 800 ezer dollárra becsülik - utóbbiról egészen biztosan kizárt, hogy nyílt forgalomba lehessen hozni.

Velencei Filmfesztivál: eredmények Japán sikert hozott az 54. Velencei Filmfesztivál, Takeshi Kitano filmje, a Hana-Bi (Tűzijáték) nyerte az Arany Oroszlánt, a versenyen kívül bemutatott egyik magyar produkció, Petényi Katalin és Kabay Barna In memoriam Gyöngyössy Imre című filmje a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját kapta. (Képünkön a legjobb férfialakítást nyújtó Wesley Snipes Nastassja Kinski oldalán az amerikai Mike Figgis One Night Stand című filmjében - bővebben Velencéről a 29. oldalon.)

John, Paul, George és... Pete és Yoko A Sotheby´s árverésre bocsátja John Lennon 1965-ből származó levelét, melyet első feleségének, Cynthiának küldött Amerikából: arról ír benne, milyen bűntudata van azok miatt az idők miatt, amelyeket újságolvasással és egyéb hülyeségekkel töltött ahelyett, hogy kétéves kisfiával, Juliannel foglalkozott volna. A levél névtelenségbe burkolózó eladója (állítólag nem Cynthia) szeptember 17-én becslések szerint akár 27 ezer fonttal is gazdagodhat. Paul McCartney Standing Stone címmel szimfóniát komponált az EMI felkérésére, a cég alapításának 100. évfordulóját ünneplendő. A mű nem csak lemezen jelenik majd meg: október 14-én a Londoni Szimfonikusok előadják a londoni Royal Albert Hallban, majd bemutatják a New York-i Carnegie Hallban is.

George Harrison és Ravi Shankar közös albumot készített Chants Of India címmel: tradicionális indiai dalokat rögzítettek, a védákból vett szövegrészletekkel, a nyugati fülek számára is befogadhatónak szánt hangszereléssel.

Pete Best, a Beatles Ringo Starr előtti dobosa Kanadában turnézik zenekarával, a Pete Best Banddel: az 55 éves dobos vezette banda (benne, szintén dobon, testvére, Roag és jórészt a Beatles feloszlása, 1970 után született fiatal zenészek) kis klubokban szerepel, és természetesen nem hagyhatja el a színpadot anélkül, hogy elő ne vezetne néhány régi Beatles-slágert.

Yoko Ono egy játékfilmről tárgyal a Columbia Picturesszel: a hírek szerint arról szólna, hogy az ő Lennon oldalán történő felbukkanása a közhiedelemmel ellentétben nem gyorsította meg a Beatles felbomlási folyamatát, ellenkezőleg, békítőleg próbált fellépni John és Paul között.

Gyász 72 éves korában meghalt Zsurzs Éva televíziós rendező. Nevéhez olyan sikerfilmek fűződnek, mint az Abigél, A fekete város vagy az Otelló Gyulaházán.

Kalapok, modellek, Párizs Két, akár összefüggőnek is nevezhető kiállítással indította őszi szezonját a budapesti Francia Intézet: Napkori Edit a maga kreálta kalapokat mutatja be szeptember 24-ig, mellettük Regős Gábor Párizsban készült divatfotói láthatók.

Cyberia

Diana-gyász a hálón Az angol királyi ház hivatalos oldalán (http://www.royal.gov.uk) is rengetegen fejezték ki részvétüket Diana hercegnőért.

Sulinet-pályázat: óvás A Világgazdaság értesülése szerint a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a Sulinet-program Internet-szolgáltatói pályázatának egyik vesztese, a GTS Magyarország Kft., mert a nyertes Elender nem nevezte meg alvállalkozójaként a Matáv Rt.-t, noha - mivel a Matáv ISDN-vonalait veszik igénybe - a Matáv 15 százaléknál nagyobb részesedéssel venne részt az üzletben, ily módon alvállalkozónak tekintendő, márpedig egy korábbi gazdasági versenyhivatali döntés értelmében a Matáv három évig nem vehet részt koncesszióköteles pályázaton. (A témáról lásd két héttel ezelőtti cikkünket.)

Tartalomszolgáltatást tervez a Matáv Az Internetto értesülése szerint szeptember elején a Matáv stratégiai tervezőprojektet indított a cég tartalomszolgáltató tevékenységének előkészítésére. A projekt vezetője Hegedűs Sándor, a Matáv Távközlési Dokumentációs Központjának igazgatóhelyettese, külső szakértőként fontos szerepet kap benne a Magyar Narancs korábbi munkatársai közül György Péter, Nádori Péter, Pohly Ferenc és Simó György, illetve Szakadát István, az egy éve megszűnt ABCD multimédia magazin főszerkesztője. E projekttől függetlenül már április óta működik a Matáv webszerkesztő csoportja Kelemen Gábor vezetésével, helyettese Tölgyes László. Õk készítették a Pepsi Sziget kiadványát a http://www.matav.net címen. Kelemen elmondta, hogy a .net domain továbbra is a Matáv által szponzorált vagy promóciónak tekintett tevékenységek helye lesz, a http://www.matav.hu pedig megmarad a cég hivatalos webhelyének.

Adómentes Internet Massachusettsben Massachusetts állam kormányzóhelyettese, Paul Cellucci bejelentette: jóváhagyta, hogy helyezzék hatályon kívül az Internet-tranzakciókra vonatkozó állami forgalmi adót. A múlt héten aláírt jogszabály 1990-ig visszamenőleg érvényteleníti az Internet-szolgáltatásokat sújtó állami adókat.

Gyorsuló webszerver A jelenlegieknél akár tízszer gyorsabb webszerver építését tűzi ki célul a Netscape Communications és a Silicon Graphics, amely közel 250 millió dollárt szán e fejlesztésre. Az első gépek az év végére vagy 1998 elejére várhatók.

Szekta-korrekció Múlt heti lapszámunkba tévesen került be egy "ismételt" szektaöngyilkosságról szóló információ. Az igazság az, hogy ilyesmi nem történt, technikai hiba folytán került kezünkbe - s újként a lapba - a tavaszi hír.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.