Kulturális hírek

  • 1998. január 15.

Belpol

Bálint Endre montázsai"Több mint hat éve nem festek, és a montázs lett primer kifejezési formám - írta 1982 szeptemberében, négy évvel halála előtt Bálint Endre, az Európai Iskola egyik alapító tagja, akinek abban az időszakban keletkezett munkáiból rendezett kiállítást a budapesti Vintage Galéria (V. ker., Magyar u.
26.). - A kiexponált fekete-fehér kontraszthatása és a csonkolt figurációk nem nyújthatnak valami nagy vigaszt a szemlélőnek, de nyugodtan kérdezhetem, hogy a >>világunk képe>képi világomnakFotószobrok Anne-Marie von Sarosdy "fotószobraiból" nyílt kiállítás a Mai Manó Fotógalériában. A magyar szülők gyermekeként 1957-ben Kölnben született, Németországban és Amerikában tanult művész elsősorban divatfotók készítéséből él, február 11-ig Budapesten megtekinthető sorozatát azonban nem a szépségipar, hanem az emberi test szépsége inspirálta. (A galéria a Nagymező u. 20., illetve a www.c3.hu/"fotomuz cím alatt található.)

Strehler utca? Nem Lugano városi tanácsának többsége, Giorgio Giudici polgármester véleményével tartva, elutasította azt a szociáldemokrata javaslatot, hogy nevezzenek el egy utcát vagy teret Giorgio Strehlerről, aki ottani házában hunyt el karácsonykor. A javaslat elvetését azzal indokolták, hogy noha az olasz színházi rendező az utóbbi években ide menekült az őt ért milánói támadások elől, nem volt a svájci város állandó lakosa - rossz nyelvek szerint azonban Strehler baloldalisága legalább ekkora szerepet játszott az elutasító döntésben.

Perpatvar Schiele körül Nagy érdeklődés kísérte, majd osztrák-amerikai viszály követte az osztrák Leopold-gyűjtemény New York-i kiállítását: a Museum of Modern Arts január 4-én zárult tárlatának anyagából két - összesen 95 millió schilling értékű - Schiele-festményt visszatartottak az amerikai hatóságok, mert két osztrák származású, Amerikában élő zsidó család pert indított miattuk. Azt állítják, a képeket 1939-ben németek rabolták el rokonaiktól. A festményeket - melyek egy osztrák magánalapítvány tulajdonában és az ügy rendeződéséig amerikai letétben (= fogságban) vannak - 1954-ben vásárolta Rudolf Leopold műgyűjtő a Belvedere képtártól, melynek képviselője azt állítja, az állami képtár törvényes úton jutott hozzájuk. A Leopold-gyűjteményt februárban Barcelonában, júniusban Tullnban, Schiele szülővárosában állítják ki.Új Színház: két/hét jelölt Várhatóan január 14-én, a lapunk megjelenése előtti napon dönt a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága arról, hogy az eddigi igazgatót, Székely Gábort vagy Márta István zeneszerzőt nevezi-e ki az Új Színház élére. A megismételt pályázatra jelentkező hét jelölt közül kettőjüket javasolta a bizottságnak - közülük is első helyen Székelyt - a pályázati anyagokat elbíráló szakmai kuratórium. A másik öt jelentkező (Alföldi Róbert, Görgey Gábor, Kalmár Tibor, Kozák András és Pécsi Ildikó) nyílt levelet intézett a bizottsághoz, hogy az valamennyiüket hallgassa meg, mielőtt döntést hozna.

Chruchill, a festő Nagy-Britannia egykori miniszterelnöke, Winston Churchill festményeinek eddigi legnagyobb kiállítása nyílt meg Londonban. Világháborús ellenfelével, Hitlerrel szemben, aki festői kudarcok után fordult a politikához, Churchill negyvenéves korában, kikapcsolódást keresve vett ecsetet a kezébe. Képei ma 200 ezer dollár fölötti áron cserélnek gazdát. A politikust, aki irodalmi munkásságáért 1953-ban Nobel-díjat kapott, s aki Painting as Pastime (Festészet mint időtöltés) címmel egy esszét is írt, épp ötven éve választotta tiszteletbeli tagjává a brit Királyi Akadémia.

A legkelendőbb függetlenek 1997 bomba év volt a Creation Records számára: a cég sztárzenekara, az Oasis (képünkön) uralta a mezőnyt. Íme 1997 legkelendőbb, független kiadású albumai Nagy-Britanniában, a New Musical Express alapján:

1. Oasis: Be Here Now

2. Skunk Anansie: Stoosh

3. Charlatans: Tellin´ Stories

4. Backstreet Boys: Backstreet´s Back

5. Oasis: (What´s The Story) Morning Glory?

6. Suede: Coming Up

7. Space: Spiders

8. Placebo: Placebo

9. Primal Scream: Vanishing Point

10: Oasis: Definitely Maybe

Page & Plant: pesti start Lapzártakor még nincs címe Jimmy Page és Robert Plant március-április körül várható új albumának (producer: Steve Albini), az viszont biztos, hogy nyári amerikai turnéjuk előtt, február 23-án Budapesten kezdik a bemelegítést, majd Prága, Varsó, Bukarest, Szófia és Isztambul következik.

Rongyos könyvek 2. Több mint két évvel ezelőtt egy körülbelül 240 művet tartalmazó listát állítottak össze és ajánlottak fel megvételre a kiadóknak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) munkatársai, hogy a náluk leggyakrabban keresett, rongyosra olvasott - és a kereskedelemben nem kapható - könyvekre felhívják a figyelmet. Azóta, részben a könyvtárosok kezdeményezésének köszönhetően, a felsoroltak közül mintegy 80 mű meg is jelent újra vagy megjelenés alatt áll. Az első listát főként a társadalomtudományok hiánykönyvei alkották; az FSZEK most ezeken túlmenően, alapvető szépirodalmi és gyermekkönyvek hiányával szeretné szembesíteni a kiadókat, ezért újabb, hasonló méretű listát állítottak össze, s január 14-re beszélgetésre hívták képviselőiket, hátha megint lesz foganatja.

Gyász 62 éves korában, síbaleset következtében elhunyt Sonny Bono: 30-40 kilométeres sebességgel egy fának rohant, és szörnyethalt. A szegény szicíliai bevándorló családban született Salvatore Bono a 60-as években akkori feleségével, Cherrel az oldalán számos slágert adott elő (legismertebb talán az I Got You Babe és a The Beat Goes On), a 70-es években közös tévéshow-juk volt, s filmekben is szerepelt. Sikeres étterem-tulajdonosként lett Palm Springs polgármestere, majd 1994-ben a Kongresszus republikánus párti tagja.

74 éves korában elhunyt Ewart G. Abner Jr., a Motown Records egykori elnöke, aki - a céget alapító Berry Gordy Jr. oldalán - 1967-től olyan sztárok karrierjét irányította, mint Marvin Gaye, Diana Ross, a Temptations, Smokey Robinson, a Four Tops, Stevie Wonder és a Jackson 5. 1978-ban egyike volt az amerikai Fekete Zene Szövetség alapítóinak.

82 éves korában elhunyt Georgij Szviridov orosz komponista. Kórusműveit és szimfonikus darabjait klasszikus orosz irodalmi alkotások nyomán írta, egyik témáját éveken át a Vremja főcímzenéjeként hallgatta nap mint nap a Szovjetunió népe - ma is ez szól a televíziós hírműsor elején. Mestere, Sosztakovics "az orosz zene büszkeségének" nevezte.

Oscar-verseny: diszkvalifikáció Két külföldi filmet diszkvalifikáltak az Oscar-díjért folyó versenyből, mert forgalmazóik megsértették az Amerikai Filmakadémia 27 oldalnyi szabálygyűjteményének azt a pontját, hogy Los Angeles-i mozipremierjük előtt nem szabad a filmeket televízióban bemutatni. A Shall We Dance? (Táncolunk?) című japán és a Marcello Mastroianni: I Remember, Yes I Remember (MM: emlékszem, igen, emlékszem) című francia filmet már amerikai vetítése előtt sugározták a gyártó országok televízióiban. Egyik alkotás sem a legjobb külföldi film kategóriájában versengett volna.

Dylan-konferencia Január 17-én egész napos konferenciát rendeznek a Stanford Egyetemen Bob Dylan munkásságáról. Előadások hangzanak majd el Dylan költészetéről, életműve politikai és vallási vonatkozásairól. A konferencia egyik szervezője, Tino Markworth doktorandusz szerint az Amerikában első ilyennek számító esemény célja, hogy Bob Dylant éppúgy elfogadtassa tudományos körökben, ahogy a beatnemzedék nagyjaival, Ginsberggel, Kerouackal is megtörtént. Maga Bob Dylan - aki legújabb albuma, a Time Out Of Mind révén három Grammy-jelölést kapott - nem lesz ott a konferencián, aznap New Yorkban koncertezik éppen Van Morrisonnal.

Grammy-jelöltek Kilencvenhat kategóriában 460 Grammy-jelöltet neveztek meg a National Academy of Recording Arts & Sciences (NARAS) szavazati joggal rendelkező tagjai az 1996. október 1-1997. szeptember 30. közötti időszak lemezterméséből. A legtöbb jelöléssel Babyface (Kenneth Edmonds) büszkélkedhet: a zeneszerző, producer és előadó nyolc kategóriában várhatja, hogy február 25-én a New York-i Radio City Music Hallban az ő nevével folytassák a The winner is... kezdetű mondatot. Hét jelölést kapott Paula Cole és Puff Daddy (Sean Combs). Az év albuma kategóriában a következők nyerhetnek: Bob Dylan: Time Out of Mind, Paul McCartney: Flaming Pie, Babyface: The Day, Paula Cole: This Fire, Radiohead: OK Computer, az év Grammy-díjas alternatív albuma pedig ezek közül kerülhet ki: David Bowie: Earthling, Chemical Brothers: Dig Your Own Hole, Björk: Homogenic, Prodigy: The Fat of the Land és megint Radiohead: OK Computer.

Cyberia

100 Ft egy éjszaka Február 1-jétől a Matáv szolgáltatási területén az éjszakai időzónában egy helyi hívás maximum ára nettó 100 Ft lesz, függetlenül a hívás hosszától - jelentette be Straub Elek vezérigazgató válaszul az iNteRNeTTo, a Magyar Narancs, a HIX, a Magyar Elektronikus Könyvtár, a Uniworld Virtuális Egyetem, a Nemzeti Kulturális Alap, a Neumann János Digitális Könyvtár és a HVG Online képviselőinek az iNteRNeTTo különkiadásában is közölt nyílt levelére, melyben az kérték, a cég különböztesse meg a hangtelefónia és a modemes Internet-elérés tarifarendszerét. (Lásd még: 26-27. oldal.)

Francia támogatás kisvállalatoknak Christian Pierret ipari miniszter bejelentette: Franciaország idén 50 millió frankkal kívánja támogatni a kis és közepes cégeket abban, hogy fokozottabb mértékben használják ki az Internet nyújtotta lehetőségeket, mert jelenleg e téren jócskán le vannak maradva a hasonló méretű brit és német cégek mögött.

Az AOL perel és terjeszkedik Miután a bíróság az America Online (AOL) számára kedvező döntést hozott az Over the Air Equipment Inc. ellen, amely kénytelen volt felhagyni azzal, hogy nagy mennyiségű spammel (kéretlen elektronikus reklámlevelek tömkelegével) árassza el az AOL előfizetőit, a világ legnagyobb online szolgáltatója hasonló pert indított három másik, szintén spammel foglalkozó cég (az IMS, a Gulf Coast Marketing és a TSF Marketing and TSF Industries) ellen.

Az AOL és a német médiaóriás, a Bertelsmann közös európai online szolgáltató cége jelentős hálózatfejlesztést tervez idén: el akarják érni, hogy Németország területén bárhol a helyi telefonhívás áráért lehessen rákapcsolódni a vonalra. Az AOL Bertelsmann jelenleg 400 ezer előfizetővel rendelkezik Németországban és ugyanennyivel Európa többi részén.

Bűnbocsánat online Desmond Tutu dél-afrikai érsek Igazságtételi és Megbékélési Bizottsága létrehozott egy weblapot (http://www.truth.org.za), melyen dél-afrikai fehérek teszik közzé az apartheid-időkre visszatekintő vallomásaikat, és kérnek bocsánatot akkori bánásmódjuk miatt fekete szolgálóiktól - adta hírül a brit Guardian nyomán az Edupage információtechnológiai hírösszefoglaló.

Kínai kontroll Hongkongra nem vonatkoznak azok a decemberben hozott, idén hatályba lépett kínai szabályok, amelyek huszonöt cikkelyben rögzítik, mi mindent nem szabad a kínai Internet-használóknak - nyugtatta meg a hongkongiakat Anthony Wong, a terület telekommunikációs szolgálatának vezetője. Mostantól kezdve Kínában pontosan meg nem határozott büntetőjogi felelősségre vonás és akár 15 ezer jüanig (1800 dollárig) terjedő pénzbírság fenyegeti azt, aki a hálózaton olyasmire vetemedik, mint "az ország megosztása" (értelemszerűen a tibeti vagy a Xinjiang tartományban eleven muzulmán szeparatizmus támogatása által), államtitkok kiszivárogtatása, Kína számára "ártalmas" információk, illetve pornográf és erőszakos anyagok terjesztése, valamint különböző számítógépes bűncselekmények ("betörés", vírusterjesztés). Egy tavaly októberi adat szerint közel 50 ezer közületi és 250 ezer magántulajdonban lévő számítógép csatlakozik Kínában az Internethez.

Figyelmébe ajánljuk