Kulturális hírek

  • 1998. augusztus 6.

Belpol

Multiplex-sokasodásTovább terjeszkedik hazánkban a világszerte mintegy 700 mozit birtokló Village Roadshow cég, amely itteni mozipalotáit az InterCom filmforgalmazóval közösen üzemelteti: múlt héten két - egyenként 306 és 258 fős, love-seatekkel, azaz páros páholyülésekkel is ellátott - teremmel 11 termesre bővült a Duna Plazában lévő Hollywood Multiplex, amely így 2381 befogadóhelyével az ország legnagyobb filmszínházává vált. Az 1996 novemberében megnyitott Hollywood Multiplexben július 19-én adták el a hárommilliomodik mozijegyet; az 1997-es össznézőszám 1,8 millió fő volt (a budapesti össznézőszám 7,2 millió).
S miközben a konkurencia a Széna téri Mamutban hamarosan új soktermes mozit nyit, az InterCom Village hálózat októbertől a Lágymányosi-híd pesti hídfőjénél lévő Lurdy-üzletházban épülő tíztermes mozival bővül (képünkön a Tibor Hubay tervezte mozipalota belseje), 2000-ig a fővárosban még három multiplexet terveznek, egyet-egyet pedig Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden. A terjeszkedéshez szükséges optimizmust a statisztika alapozza meg: 1995-höz, az utolsó, multiplex nélküli évhez képest 1997-ben, az első teljes multiplex-évben közel 50 százalékkal nőtt a budapesti mozik látogatottsága, elsősorban az új multiplexeknek köszönhetően.

ORTT-filmtámogatások Vészesen közeledvén a jövő évi filmszemle, befejezett művek meg jószerivel sehol, az Országos Rádió és Televízió Testület 200 millió forintot ítélt meg 15 produkciónak azzal, hogy a szemlére feltétlenül el kell készülniük. A 4 és 28 millió közötti összegekkel támogatott filmeket egy meghívásos pályázat alapján választották ki, a javasoltak listáját a Magyar Mozgókép Közalapítvány állította össze. A kedvezményezettek között szerepel Enyedi Ildikó, Kamondi Zoltán, Vladimir Prifti-Klöpfler Tibor, Gödrös Frigyes, Can Togay, Pacskovszky József, Salamon András, Tarr Béla (a legnagyobb összeget az ő Werckmeister harmóniák című alkotásának szavazták meg), Pintér György, Mészáros Péter, Gábor Péter, Grunwalsky Ferenc, Tompa Gábor, valamint az első filmes Bollók Csaba és Fésős András. Nem került a kedvezményezettek közé Jancsó Miklós, Mészáros Márta, Surányi András, Szekeres Károly és (a Jadviga párnája megfilmesítésére készülő) Deák Krisztina, míg Sas Tamás, Klöpfler Tibor, Tímár Péter és Koltai Róbert új filmjeinek támogatását az MMKA ezekre vonatkozó, augusztusban esedékes döntésétől tették függővé.

Lolita: amerikai premier? Vladimir Nabokov ma már klasszikusnak számító regénye, a Lolita Adrian Lyne rendezte új filmváltozatát tavaly Európa számos országában bemutatták, az amerikai forgalmazók azonban nem vállalkoztak ugyanerre: a film gyenge kvalitására hivatkoztak, de nyilvánvalóan kényes témája (egy felnőtt férfi szenvedélye egy fiatalkorú lány iránt) miatt tartózkodtak tőle - egészen mostanáig. A Showtime kábeltévé-hálózat augusztus 2-ra ütemezett premierje után a Samuel Goldwyn filmterjesztő cég szeptember 25-én először New Yorkban és Los Angelesben, aztán más városokban is vetíteni kezdi a mozikban a Jeremy Irons és Dominique Swain főszereplésével forgatott filmet, a regény második adaptációját (Stanley Kubrick csinálta az elsőt 1962-ben). A kábeltévés bemutatás ellen tiltakozott a Nemzeti Koalíció a Gyermekek és Családok Védelméért nevű szervezet, amely attól tart, hogy a mű bátoríthatja a pedofileket. A premierhez időzítve megjelent Stephen Schiff forgatókönyve is a film megvalósulásának rögös útját leíró sztorival egyetemben.

Zsidó-keresztény konfliktus Két augusztusi zsidó témájú kulturális fesztivál kapcsán nyilatkozatháború kerekedett a Halld, Izrael nevű amerikai vallási gyülekezet és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) között. Utóbbi élesen kifogásolta, hogy hetekkel az általa szervezett, augusztus 27. és szeptember 3. közötti, nagyszabású rendezvény előtt zsidó szimbólumokkal és Sömá Jiszroél héber nyelvű kiírással ellátott, a Sportcsarnokba invitáló plakátok lepték el Budapestet, félrevezetve "a" zsidó rendezvényre érkezőket: a Halld, Izrael (ez a héber név jelentése magyarul) amerikai szervezet háromnapos különrendezvényéről van szó - ők magukat "kultúránk, örökségünk, identitásunk és hitünk alapján" zsidónak tartják ugyan, de e vallással éles ellentétben Jézust (Jesuát) tartják a megváltónak. A Mazsihisz szerint az Egyesült Államokban és a volt Szovjetunió területén működő Jézus-hívő szervezet valójában keresztény szekta (erre utal a "dicséret" keresztény kifejezés használata is), melynek célja, hogy kitérítse a zsidó híveket - márpedig a zsidó vallástól idegen a hittérítés. Kardos Péter főrabbi a Magyar Hírlapban "felháborítónak" és a "zsidó áldozatok emléke meggyalázásának" nevezte a Halld, Izrael fellépését, főleg azt, hogy a zsidóság legszentebb imájának nevével félrevezetik és megtévesztik a zsidó kulturális fesztivál iránt érdeklődőket. David Levine, az amerikai szekta alelnöke azonban azzal érvel, hogy ők csupán a "nem ortodox" zsidó vonalat képviselik, visszautasítják a zsidóságból való kirekesztést, különben is, rendezvényük Izrael állam megalakulásának ünnepéhez kapcsolódik.

Al Jarreau Az elmúlt kedden a Petőfi Csarnokban brillírozott a mai jazz egyik első számú énekes egyénisége, Al Jarreau.

Nemzeti Kulturális Alap: Jankovics Marcell Hámori József kulturális miniszter Jankovics Marcell rajzfilmrendező, művelődéstörténész személyében kinevezte a Nemzeti Kulturális Alap új elnökét, s hamarosan kijelöli az alap egyes szakkuratóriumainak azon tagjait, akik delegálásának joga a minisztert illeti meg.

Velencei Filmfesztivál Steven Spielberg második világháborús drámája, a (nálunk szeptember 17-én bemutatandó) Ryan közlegény megmentése nyitja és a német Doris Dörrie Bin Ich Schön? című komédiája zárja a szeptember 3-13. között zajló 55. Velencei Filmfesztivált, melynek szervezői megfelelő minőségű filmek hiányában alig-alig hívtak meg a versenybe Európán és Amerikán kívül készült alkotást (az argentin Fernando Solanas és az iráni Mohsen Makhmalbaf művei jelentik a kivételt). Több mint 50 világpremiert tartogatnak Velencére, összesen 80 filmet vetítenek majd, ebből 19-et a versenyprogramban, ahol a román Lucian Pintilie és a jugoszláv színekben induló Emir Kusturica új alkotásai veszik fel a küzdelmet többek között a spanyol Julio Medem, a német Tom Tykwer, a francia Eric Rohmer, a olasz Gianni Amelio, az ír Pat O´Connor és az amerikai Warren Beatty új műveivel. A zsűri elnöke Ettore Scola olasz rendező lesz, életműdíjban részesül Sophia Loren és Andrzej Wajda. Ezúttal első ízben lesz Velencében a fesztivál idején forgatókönyv- és filmvásár is, ami más nemzetközi fesztiválokon bevett szokás.

A Nitsch-orgia Augusztus 3-9. között 6 napos játék címmel művészeti akciót rendez a prinzendorfi kastély udvarán Hermann Nitsch: az épp 60 éves osztrák művész száznál is több szereplővel tervezett, evéssel, ivással, liturgikus és sramlizenével, leölt disznók kizsigerelésével, vérlocsolással, keresztre feszítéssel, vagyis Nitsch orgia-misztérium-színház elméletének gyakorlatba ültetésével teljes akciója ellen előzőleg négy állatvédő és egy egyházi szervezet jelentett be tiltakozó demonstrációt, pártolói viszont a művészet szabadságának támogatásával azonosítják Nitsch melletti kiállásukat. A nagy médiafigyelmet keltő eseményre hatvan újságírót akkreditáltak (a Balkon szeptemberben különszámot szentel neki).

Chumbawamba: Alice pihen Az augusztus 7-én a Pepsi Sziget nagyszínpadára hivatalos Chumbawamba énekesnője, Alice Nutter az utóbbi napokban többször látta az orvost, mint zenésztársait: hírügynökségi jelentések szerint Alice otthon kúrálja magát három különböző, de rövid egymásutánban bekövetkezett sérüléséből. Olaszországban történt: július 21-én, amikor csatlakozott egy két politikai fogoly elítélése elleni, durva jelenetekbe torkolló felvonuláshoz, máig nem tisztázott körülmények között fejsérülést szenvedett, kórházi ápolásra szorult; éjszaka legurult az ágyról a turnébuszban, újra beütötte a fejét, megint kórház; július 22-én meg - komolyan ezt közölte a Chumba sajtósa - akkorát tüsszögött, hogy kifordult az egyik szemgolyója, vérerek szakadtak. A szemgolyó szerencsésen helyére került, Alice azonban nem szerepelt sem 22-én Rómában, sem a 25-i brit WOMAD-koncerten.

Szentivánéji álom Zsámbékon A román Beatrice Bleont rendezésében, román és magyar színészek közreműködésével mutatta be a Zsámbéki Nyári Színház a Romtemplomnál Shakespeare Szentivánéji álom című darabját Nádasdy Ádám fordításában.

Gyász 79 éves korában elhunyt Jerome Robbins amerikai koreográfus és rendező, az utóbbi fél évszázad musical-színházának egyik meghatározó egyénisége. Koreográfiáiban könnyű kézzel ötvözte a klasszikus és a jazzbalett elemeit, ötször nyert Tony-díjat; leghíresebb munkái: West Side Story (az ebből készült film társrendezőjeként Oscar-díjat is kapott), Hegedűs a háztetőn, Peter Pan, Gypsy. Jerome Rabinowitz néven született New Yorkban, 1937-től kezdve számos Broadway-produkcióban táncolt, 1940-ben csatlakozott az akkoriban induló American Ballet Theaterhez. 1944-ben az ő ötlete nyomán írt balettzenét Fancy Free címen Leonard Bernstein, s ebből nőtt ki első közös musicaljük, az On the Town, de dolgozott Irving Berlinnel, Bob Fossével, rendezett Brechtet (Kurázsi mama) és nem zenés drámát is (Arthur Kopit: Jaj, apu, szegény apu, a szekrénybe beakasztott téged az anyu, s az én pici szívem oly szomorú).

73 éves korában elhunyt Zbigniew Herbert, századunk egyik legjelentősebb lengyel költője. Első kötete csak a lengyel sztálinizmus "olvadásának" időszakában, 1956-ban jelenhetett meg, azután viszonylag rendszeresen publikálhatott, esszéi is napvilágot láttak, színdarabot is írt. Pan Cogito című kötete (1974) után csaknem egy évtizedre elhallgatott, az 1981-ben bevezetett szükségállapot idején inkább egy párizsi emigráns kiadónál hozta ki új műveit. Esszéi Barbár a kertben, versei Az angyal kihallgatása címmel jelentek meg magyarul.

Életének 85. évében elhunyt Szántó Piroska Munkácsy- és Kossuth-díjas festő, grafikus, író, Vas István költő özvegye. Szőnyi István és Vaszary János tanítványa volt, a két világháború között a szocialista képzőművészek, illetve Szentendrén Vajda Lajos körébe tartozott, a háború után az Európai Iskolához kapcsolódott, később könyveket illusztrált, majd maga is írt. Összegyűjtött elbeszélései tavaly jelentek meg (Bálám szamara és a többiek), gyűjteményes kiállítása augusztus 19-én nyílik Kiskunfélegyházán.

Meghalt Farid Shawki egyiptomi filmszínész: csillaga az 50-es és 60-as években állt a legmagasabban, több mint 400 filmben alakított hősöket és elvetemült alakokat. Az egész arab világban népszerű művész hetvenes éveinek vége felé járt.

Rómában eltemették Tazio Secchiaroli fotóriportert, aki Fellini Édes életének Paparazzójaként megteremtette a sztárok elkapott pillanataira vadászó lesipuskás fotós figuráját. 73 éves volt. Az Édes élet forgatása után az addig utcán dolgozó Secchiaroli már felkérésre is fotózta Fellinit és Marcello Mastroiannit, sőt Sophia Lorent is. Tazio Secchiaroli fotóiból az év végén kiállítást rendeznek Modenában.

Henry Moore: 100 Július 30-án ünnepelték a XX. századi szobrászat egyik legjelentősebb képviselője születésének századik évfordulóját: az 1986-ban elhunyt Henry Moore emlékére kisebb kiállítás látható szeptember 30-ig a londoni British Museumban s egy jóval nagyobb Perry Greenben, a Henry Moore Alapítvány által gondozott "tanyán", ahol majd ősszel nyílik kiállítás a gyűjtemény kincseiből. Addig is, szeptember 13-ig a leedsi City Museumban megcsodálhatók a Moore által gyűjtött afrikai szobrok, szeptember 6-ig pedig a bristoli City Museum and Art Gallery kiállítása, amely Henry Moore perspektívába helyezését ígéri.

Cyberia

Digitalizálandó halhatatlanok Az Internetto tudósítása szerint a Magyar Irodalom Háza (MIH) hamarosan ajánlati felhívást tesz közzé a Digitális Irodalmi Akadémia irodalmi szövegeinek digitalizálására. A Közbeszerzési Értesítőben megjelenő felhívás szerint a pályázat nyertesének 39 író, költő életművét - átlagosan 200 szerzői ív terjedelemben - kell digitalizálni ez év októberétől 2000 végéig. Az első művek 1999. január 1-jétől jelennének meg a hálózaton.

Átszervezett Playboy-weboldalak Az online Playboy megújuló koncepciója szerint a havonta 65,5 millió oldallekérést számoló kiadvány a jövőben "a fiatal férfiak kezdőoldala" kíván lenni. A megszokott fényképek, novellák és interjúk mellett mostantól a Reuters hírei és humoros írások is találhatók benne.

Mónus Áron feljelent A VIII. kerületi Rendőrkapitányság a Matáv Biztonságfelügyeleti osztályától kéri annak az előfizetőnek az adatait, aki január 21-én rágalmazó e-mailt küldött a Mein Kampf fordításáról ismert Mónus Áronnak. Az Internetto értesülése szerint Mónus feljelentése nyomán a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) rendelte el az e-mail küldőjének kiderítését. Székely István, a kapitányság gazdaságvédelmi alosztályának munkatársa elmondta, a "V. Gyula" aláírású, egysoros e-mailt kinyomtatva mellékelte feljelentéséhez Mónus. Mivel a levél feladó mezőjében matávnetes e-mail-cím van, ezért fordul a rendőrség a telefontársasághoz, melynek a Büntetőeljárási törvény szerint 30 napon belül kell megadnia az előfizető adatait. Noha Mónus Hódmezővásárhelyen tette feljelentését, a PKKB azért fordult a VIII. kerületi kapitánysághoz, mert a Matáv említett osztálya itt található. A kapitányság eddigi gyakorlatában ez az első eset, hogy e-mailt küldő személyazonosságát kell megállapítania.

Online oktatás Kaliforniában 1600 online kurzus közül választhatnak a diákok a Kaliforniai Virtuális Egyetem katalógusából, ami az állam 95 egyetemének távoktatási programját fogja össze. A hálózat féléves működése során 9000 tagot regisztrált, de ennél jóval többen vannak azok, akik online előadásokat hallgatnak. Kalifornia állam egyébként létrehozta a Virtuális Egyetemi Alapítványt, amely az állam nagyobb egyetemi rendszereit és számos csúcstechnológiai vállalatát foglalja magába. "Egy nagyobb népcsoport számára kívánjuk elérhetővé tenni a minőségi oktatást" - idézte Pete Wilson kormányfőt a TechWeb nyomán az Edupage.

Galaxis bámulásra 200 000 fényévnyi távolságból fotózott galaxis képeit tette ki a netre a Space Telescope Science Institute (http://www.stsci.edu). A Hubble-teleszkóp képein a Kis-Magellán-köd születő bolygói láthatók napunk fényénél 300 000-szer erősebben sugárzó gázzal körülvéve.

Figyelmébe ajánljuk