Kulturális hírek

  • 2000. július 20.

Belpol

ONLINE LICIT LENINREA becslés szerint 30-50 ezer dollárra mehet föl az ára a képünkön látható 3,3 méter magas bronz Lenin-szobornak, mely a bársonyos forradalomig a Karlovy Vary közelében lévő cseh kisváros, Sokolov lakóit gyönyörködtette, s most - miután ledöntötték, és egy amerikai régiségkereskedő 1990-ben megvásárolta - a Sotheby´s internetes árverésre bocsátotta. A Relich nevű, kevéssé ismert szobrászművész alkotta emlékműre a www.sothebys.com címen lehet licitálni a The Political Sale keretében, több száz politikához, politikushoz (Garibaldi, Napóleon, Ghandi, John F.
Kennedy, Martin Luther King, Roosevelt, Churchill, Reagan, Gorbacsov stb.) kötődő tétel (fotók, karikatúrák, festmények, szobrok, tárgyak) társaságában. Egy Churchill által a lányának dedikált könyvet 25-35 ezer dollárra becsülnek, Churchill étkészletét 9-12, sétapálcáját 2-3 ezerre, az 1998-as északír békeszerződés minden tárgyaló fél, köztük Clinton és Blair által aláírt példányát 6-7,5 ezerre, Lenin festett portréját 3-5 ezerre.

LÁTVÁNYOSSÁG A COLOSSEUMBAN A renovációs munkálatok végeztével, amúgy 1500 év óta első alkalommal látványos rendezvény színhelye a római Colosseum: Szophoklész Oidipusz királyának a görög nemzeti színház művészei általi előadásával kezdetét vette egy tizenkilenc napos fesztivál. A nappal turisták által látogatott, i. e. 80-ban, Titusz császár alatt épült amfiteátrum eddig esténként üresen állt, ma fényárban úszik. A fénykorában 70 ezres aréna nézőterén most mindössze hétszázan foglalhatnak helyet - igaz, pont ott, ahol a császár és udvartartása. A 1,5 milliárd lírás (mintegy 715 ezer dolláros) beruházással épült faszínpad a 29 ezer nm-es küzdőtér egyhetedét foglalja el. Egyes kritikusok elitizmussal vádolták a szervezőket, amiért görög tragédiával nyitottak, Giovanna Melandri kulturális miniszter azonban megvédte őket, mondván, Szophoklész "kultúránk és civilizációnk" egyik alapértéke. Egyébként két másik darabja, az Antigoné és az Oidipusz Kolónoszban is szerepel a műsorban.

MARATONI FAUST Hannoverben, ötszáz ünneplő néző előtt lezajlott a világkiállítás egyik legnagyobb szabású kulturális eseménye, Goethe 1773-ban elkezdett és 58 évvel később befejezett, teljes Faustjának 21 óra hosszú, Peter Stein rendezte előadása. A színháztörténet során első ízben vitte színre hivatásos társulat a Faust I-t és a Faust II-t - az utóbbit maga Goethe előadhatatlannak tartotta. A címszerepet mindkét részben a 31 éves Christian Nickel alakította, aki az idős Faustként Bruno Ganz helyére ugrott be, miután Ganz egy próbán a létráról leesvén összetörte magát. Mephisto szerepén Johann Adam Oest és Robert Hunger-Bühler osztozott, Gretchent Dorothee Hartinger játszotta. "Nem tartozik a becsvágyaim közé, hogy a Faustot interpretáljam - nyilatkozta a képünkön látható rendező. - Lépésről lépésre fel akarom fogni és elő akarom adni. Az interpretáció a néző feladata." Az expón a teljes előadást hétszer két napon át, a hat részre osztott változatot négyszer mutatják be (minden jegy elkelt), utána Berlin, majd Bécs következik.

ROSKILDE, REND´RSÉGI VERZI" A dán parlamentnek átadott - 280 interjú alapján összeállított - jelentés szerint a rendőrség morálisan felelősnek tartja a június 30-án, a roskildei fesztiválon kilenc fiatalember halálával járó tragédiáért a Pearl Jam tagjait, merthogy az amerikai zenészek úgymond erőszakos magatartásra ösztönözték rajongóikat. Kelly Curtis menedzser nyilatkozatban utasította ezt vissza: az izgalmas előadásairól ismert Pearl Jam tízéves pályája során soha nem biztatta erőszakra híveit. Uffe Kornerup rendőrparancsnok szerint azonban olyan zenét játszanak, amely megvadítja, felizgatja a közönséget. A koncerten 50 ezren voltak, a színpad előtt sokan szörföltek a magasba tartott karok erejében bízva, ám többen a sáros, csúszós földre zuhantak, mások beléjük botlottak, rájuk estek, s az alulra kerültek nem jutottak levegőhöz. A zenekar nyilatkozata szerint ők nem bátorítják a crowd-surfinget. A parancsnok szerint az is hiba volt - bár ez nem a zenekar sara -, hogy a baleset híre csak negyedórás késéssel jutott a zenészek tudomására, s Eddie Vedder énekes csak ekkor állította le a koncertet, és kérte a tömeget, hogy húzódjon hátrébb.

Morze

PRAEMIUM IMPERIALE A Japan Art Association tizenkettedszer osztotta ki a művészeti Nobel-díjnak nevezett, 230 ezer svájci frankkal dotált elismerést. A nyertesek: Hans Werner Henze német zeneszerző, Niki de Saint Phalle francia szobrász, Richard Rogers brit építész, Ellsworth Kelly amerikai festő és Stephen Sondheim amerikai musicalkomponista. A 80 ezer svájci frankkal járó ifjúsági ösztöndíjat az északír Ulster Youth Orchestra kapta.

TÍZ "RA BACH Július 28-án, a zeneszerző halálának 250. évfordulóján mintegy tízórányi közvetítést vesz át a Magyar Televízió a lipcsei Euroarts Broadcasting Center 24 órás koncertadásából, melyet 40 országban 100 millióan láthatnak. A fellépők között van a Keller Vonósnégyes is.

X-AKTÁK: ÚJ FőSZEREPL´ A sorozattól fokozatosan visszavonuló David Duchovny helyett az újonnan forgatandó epizódok egy részében már Robert Patrick lesz Gillian Anderson partnere. A 40 éves színész játszott a Terminator 2: Judgement Day című filmben.

BARBRA BÚCSÚZIK Előbb augusztus 17-én egy sztárokkal telezsúfolt pénzgyűjtő hakni Los Angelesben Al Gore demokrata elnökjelölt javára, majd négy szólókoncert: szeptember 20-21-én, szintén LA-ben, 27-28-án pedig New Yorkban, s ezzel búcsút int közönségének Barbra Streisand. Az 58 éves, Oscar- és Grammy-díjas, 42 aranylemezzel büszkélkedő énekes-színésznő, aki újabban filmrendezőként és producerként is tevékenykedik, már legutóbbi, szilveszteri, Las Vegas-i fellépését is búcsúnak szánta ugyan, de ez most állítólag tényleg végleges.

GYÁSZ 78 éves korában elhunyt Neuma Goncalves, akit Brazíliában a szamba First Ladyjének tiszteltek: neki köszönhetően vált az egyik legnépszerűbb szambaiskolává az édesapja által 1928-ban alapított Mangueira a hasonló nevű Rio de Janeiró-i nyomornegyedben.

103 éves korában elhunyt a világ legidősebbnek tartott írója, a brazil Barbosa Lima, akinek 70 kötete mellett több mint 5000 írása jelent meg lapokban, főleg a Jornal do Brasilban.

R"MAI KORI LELET Egy római kori kenyérsütő kemencére és egy csontfeldolgozó műhely maradványaira bukkantak tanásás közben az ELTE "kori Régészeti Tanszékének hallgatói Komárom szőnyi városrészében, az egykori Brigetio területén.

Figyelmébe ajánljuk