Kulturális hírek

  • 2000. szeptember 14.

Belpol

KOMMUNiKÁCI"S PROJEKT, PÁRBESZÉDAz osztrák Hans Knoll által 1989-ben alapított budapesti Knoll Galéria Kommunikációs projekt címmel folytatja a néhány éve Nyitott műtermek címmel elindított kezdeményezését. A cél, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kortárs képzőművészet képviselőit és a velük hivatásból vagy privát érdeklődésből foglalkozókat.
Beszélgetéseket szerveznek az épp aktuális kiállításokhoz kapcsolódva (szeptember 30-án a Ludwig Múzeumban Szépfalvi Ágnes és Nemes Csaba kiállításáról, akiknek a műtermét október 28-án lehet fölkeresni, október 7-én pedig a Knoll Galériában a Leningrádból Izraelbe emigrált, Bécsben élő Alexander Brenerrel és a szintén Bécsben dolgozó Barbara Schurzcal). Kirándulásokat szerveznek nemzetközi művészeti vásárokra (Kunst Wien: október 21.; Art Cologne: november 4-5.), és további műterem-látogatásokat is terveznek. Bővebb információ: szeptember 23-án 15 órakor a galériában (Bp. VI. ker., Liszt F. tér 10.; telefon: 267-3842; knollgaleria [at] elender [dot] hu).

Párbeszéd címmel kiállítássorozat kezdődött a Deák Erika Galériában (Bp. VI. ker., Jókai tér 1.): mindig két-két művész alkotásai kommunikálnak egymással. November 4-ig Szűcs Attila és Iski Kocsis Tibor munkái láthatók, utánuk Antoni Muntadas-Esterházy Marcell, Braun András-Follárd Barbara, Kósa János-Kovách Gergely, végül Nagy Kriszta-Kupcsik Adrián következik (illusztrációnk ez utóbbi festménye).

Szintén két művész, a képünkön látható Erdélyi Gábor és Nagy Gábor György festményei elegyednek párbeszédbe a V. A. M.-R. S. galériában (Bp. V. ker., Váci u. 62-64.) október 16-ig [dot] [at] felcím:MEIXNER ISKOLA: FEJLEMÉNYEK Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a rákospalotai Meixner iskolával kapcsolatos beadványok nyomán folytatott vizsgálata során megállapította: az intézmény jogszerűen működik (lásd szeptember 7-i cikkünket). Ezt azonban továbbra is vitatja Grespik László fővárosi közigazgatási megbízott, aki legutóbbi televíziós szereplése alkalmával kenyérrel dobta meg az őt faggató (= kővel megdobó) riportereket. Grespik hivatalában egyébként átfogó belügyminisztériumi ellenőrzés kezdődött, feltehetőleg a külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozó, vitatott jogszerűségű intézkedése miatt.

NEW YORK-I DIVATHÉT Minden korábbinál kozmopolitább a tavaszt megelőlegező 7. New York-i Divathét, az őszi divatszezon első nagy kivonulása (sorra jön majd London, Milánó és Párizs). A szeptember 22-ig tartó eseményen a divatnagyhatalmak képviselői mellett többek között brazil, portugál, török, japán és kínai tervezők is bemutatkoznak, s ezúttal debütálnak az afrikaiak: négy dél-afrikai és egy nigériai tervező ad ízelítőt az Africa Designs show keretében az ottani modern divatból, természetesen afrikai modellekkel.

PÁRIZS, TECHNO Szombaton immár harmadszor tartották meg a berlini mintát követő Techno Parade 2000-t a francia fővárosban, ahol az Eiffel-toronytól a Porte de la Muette-ig gördültek a zenekamionok. Ám hogy mégse legyen minden ugyanúgy, mint a németeknél, a szervező Technopol Rendez-Vous Electronique néven létrehozott egy szervezetet is, amely kiállítások, koncertek, filmvetítések és nyilvános viták révén törekszik az elektronikus kultúra terjesztésére. Az utcai parádét megelőző tíz napban több mint 200 eseményt és 100 partit celebráltak, mindezt nonprofit alapon, a francia kormányzat és sajtó támogatásával. A Pompidou Centre nonstop DJ-műsoroknak adott otthont, itt ünnepelte tízéves születésnapját a hip-hop egyik alapkiadója, a Ninja Tune (fellépett a Coldcut és a kanadai Kid Koala), itt mutatták be Fritz Lang 1926-os Metropolis című filmjének Jeff Mills által digitálisan feljavított és technozenével ellátott, vadonatúj kópiáját. Laurent Garnier francia DJ-sztár két estén át szórakoztatta az Élysée Montmartre közönségét.

LENNON GYILKOSA SZABADUL? Ha a feltételes szabadlábra helyezésről döntő testület októberben úgy határoz, év végén esetleg elhagyhatja a börtönt a most 45 éves Mark Chapman, aki 1980 decemberében New Yorkban agyonlőtte John Lennont. A mintarabként számon tartott Chapman újjászületett keresztény lévén zárt láncú tévén keresztül, a cellájából prédikál fogolytársainak, vallási tárgyú írásait a feleségével közös kiadója publikálja. Tíz évvel ezelőtt az "ártatlanság korának vége"-ként emlegette tettét, s egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy ő vetett véget annak. Lennon október 9-én lenne 60 éves. Ebből az alkalomból az EMI pluszfelvételekkel megtoldva adja ki újra két szólólemezét, a Lennon/Plastic Ono Bandet és a Double Fantasyt. Szintén októberben jelenik meg a Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr által jegyzett hivatalos Beatles-életrajz, a The Beatles Anthology.

Morze

KURTÁG LUZERNBEN A Nemzetközi Zenei Hetek idején négy héten át a svájci Luzern vendége volt Kurtág György zeneszerző. A 74 éves komponista korai és friss, vokális és instrumentális, kamara- és nagyzenekari darabjai sorra felcsendültek a műveiből összeállított retrospektív sorozatban.

KULTÚRPONT Megkezdte működését a KultúrPont Iroda, mely a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Európai Bizottság közös szerveként koordinálja az EU Kultúra 2000 elnevezésű akcióprogramját. Ez felöleli a kultúra összes területét, célja a közös európai kulturális identitás tudatosítása, a kulturális mobilitás elősegítése. Az iroda szolgáltatásai ingyenesek. Regisztráció és bővebb információ: 1072 Bp., Nagydiófa u. 10-12., telefon: 322-0088; info [at] kulturpont [dot] hu; www.kulturpont.hu.

GYÁSZ Londoni lakásában holtan találták Paula Yatest. Az angol televíziós műsorvezetőnő, Bob Geldof ír rockénekes felesége a 80-as években futott be a The Tube című zenei programjával a Channel 4 csatornán, majd a The Big Breakfast című reggeli interjúival. Geldoftól három gyermeke született, 18 év után, 1995-ben váltak el, miután Paula beleszeretett Michael Hutchence-be, az ausztrál INXS énekesébe, akitől szintén gyereket szült. Hutchence 1997-ben Sydneyben felkötötte magát. Paula Yates 40 éves volt.

NEW YORK-I MACSKAVÉG 18 év és 7485 előadás után befejezte Broadway-sorozatát a Cats, minden idők legtovább műsoron tartott produkciója. Andrew Lloyd Webber musicalje összesen több mint 400 millió dollár bevételt hozott New Yorkban, ahol állítólag több mint 10 millió nézője volt. Londonban továbbra is játsszák, s világszerte legalább 30 országban mintegy 50 millióan látták.

TITANIC A napokban válik véglegessé a program, de az már bizonyos, hogy október 5-15. között, a Kossuth 4 mozi, a Toldi és az Örökmozgó ad helyet a VIII. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválnak. Műsoron lesz többek között Guy Ritchie, Mike Figgis, Nagisa Oshima, a Coen fivérek és Sophia Coppolla új filmje.

BOGLÁRR"L Szeptember 25-én az Artpool Művészetkutató Központban tart előadást a KB 30 éve történt - Kápolnatárlatok Balatonbogláron című kiállítás kapcsán Galántai György, Sasvári Edit, Beke László és Szőke Annamária.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.