Lázár vs. szólásszabadság – Fix egyes?

Belpol

Félmillió forintos kártérítést fizet a délmagyar.hu hírportál, amiért két kommentelője megsértette Lázár János emberi méltóságát. Az ügyben jogerős ítélet nem, csak megállapodás született, de az általános bírói gyakorlat sem a szólásszabadság pártján áll.

„Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nemhiába használt lézerblokkolót, és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott.” Ez volt az egyik hozzászólás, amely miatt Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár polgári peres eljárást indított a délmagyar.hu kiadója, a Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft. ellen (korábbi véleménycikkünk erről itt olvasható). A portál még tavaly ősszel számolt be a Lázárt szállító autó balesetéről, melyben egy 36 éves szentesi nő életét vesztette. A cikkhez érkező mintegy 400 komment közül kettőt sérelmezett a politikus, ezekről most a délmagyar.hu is elismerte, hogy sértették Lázár emberi méltóságát. A kommentektől elhatárolódó közlemény mellett a délmagyar.hu félmilliós kártérítést is fizet, bár nem Lázár Jánosnak, hanem az elhunyt családjának. A perben született egyezséget július 2-án hagyta jóvá a Győri Törvényszék.

Lázár János

Lázár János

Fotó: MTI – Ujvári Sándor

„Jogi álláspontunk szerint a kiadó nem felelős az általa működtetett kommentfelületeken megjelenő felhasználói tartalmakért, a hazai bírósági gyakorlat jogerős ítéleteiben azonban ezt az álláspontot következetesen elutasítja” – mondta megkeresésünkre Panek Sándor, a délmagyar.hu központi online főszerkesztője. A lap úgy ítélte meg, hogy az egyezség még mindig kevesebbet árt a nyilvánosságnak, mintha újabb ítélet marasztalt volna el egy portált az olvasói tartalmak miatt. A Társaság a Szabadságjogokért véleménye szerint ez a megegyezés semmiképp sem mozdítja előre a sajtószabadság ügyét. Azt Hegyi Szabolcs, a TASZ programvezetője is megerősítette a Narancsnak, hogy az elektronikus kereskedelemről szóló törvény helyes értelmezése szerint a délmagyar.hu nem tartozik felelősséggel a kommentekért, hiszen ebben az esetben pusztán közvetítő szolgáltatónak tekinthető, nagyjából úgy, mint egy keresőprogram a találatok tekintetében. „A bíróság azonban általában megállapítja a felelősséget, az olvasói levelek analógiáját használja, pedig a moderálatlan komment nyilván nem szerkesztett tartalom” – mondta lapunknak Hegyi.

A TASZ szerint nem ez az egyetlen problematikus pont, melyre Lázár ügye rávilágít. Kifogásolják azt is, hogy a magyar jogrendben ugyanazon sérelemért akár három eljárást is lehet indítani: a polgári per mellett büntetőfeljelentésre és bizonyos esetekben akár a Médiahatóság eljárásának kezdeményezésére is lehetőség van. „Az a tény, hogy a Btk. tartalmazza a rágalmazás és becsületsértés tényállásait, önmagában indokolatlan. Ilyen esetekben a polgári per bőven elég lenne a jogérvényesítésre, ha volt egyáltalán jogsértés” – véli Hegyi Szabolcs. Lázár János egyébként rágalmazás miatt tett feljelentést a délmagyar.hu kommentelői ellen, sajtóinformációk szerint a Szegedi Nyomozó Ügyészség több hozzászólót is gyanúsítottként hallgatott ki (maga Lázár tagadta a büntetőfeljelentést, ám Törő Sándor, a Csongrád Megyei Főügyészség főügyészhelyettese a cink.hu-nak elmondta, hogy bizony az államtitkár feljelentésére indult el a nyomozás). Hegyi Szabolcs szerint a büntetőeljárás további anomáliája, hogy az elvileg magasabb tűrési kötelezettséggel rendelkező politikusoknak még extra védelmet is biztosít a jelenlegi büntetőszabály. A rágalmazás és a becsületsértés ugyanis magánvádas bűncselekmények, ami azt jelenti, hogy csak a sértett tehet feljelentést, és csak ő képviseli a vádat is. Azonban ha közhivatalt ellátó személyt ér sérelem, az ügyészség hivatalból képviseli a vádat.

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a gyanúsított internetezők sorsa, hiszen tudomásunk szerint hasonló ügyben nem született még jogerős ítélet. Nyomozati szakaszban van viszont egy másik fideszes politikus, Papcsák Ferenc ügye, aki a Lázárt sértőhöz hasonló megnyilvánulások miatt jelentette fel a Népszava és a 168 óra kommentelőit. Az ilyen nyomozások a szerkesztőségek munkatársait is kellemetlen helyzetbe hozhatják, hiszen a jogszabályok értelmében ki kell adniuk a felhasználók azonosításához szükséges adatokat, amennyiben tárolnak ilyeneket. Ezt az érintett lapok közül információink szerint csak a Népszava tagadta meg, azonban az internetszolgáltatón keresztül is eljuthat az olvasókig a nyomozó hatóság.

Izgulhat minden kommentelő, mert úgy tűnik, a Lázár és Papcsák által indított büntetőperekből fog kiderülni, mondhatjuk-e politikusra, hogy dögöljön meg. Egyelőre az egyetlen biztató jel, hogy Panek Sándor tájékoztatása szerint a délmagyar.hu a félmillió kicsengetése után sem változtat moderálási elvein.

Figyelmébe ajánljuk