Összefognak a független vidéki hírportálok

Lehet tisztességes

Belpol

Nyolc vidéki internetes lap a Független Helyi Lapok Közösségeként segíti egymás munkáját. Az együttműködéshez csatlakozók hírei a független vidéki hírportálok cikkeit összegyűjtő Szabadhírek.hu gyűjtőoldalon is olvashatók. Vajon elég ennyi a kormánypropaganda ellensúlyozásához és a helyi sajtó kiszolgáltatottságának csökkentéséhez?

„Újságot csak a sajtó legfontosabb feladatait és értékeit szem előtt tartva, függetlenül érdemes készíteni” – olvasható a Független Helyi Lapok Közösségébe tömörült, fővároson kívüli online hírportálok július elején kiadott közleményében. E lapok a jövőben koordináltan segítenék egymás munkáját; ez elsősorban közös tartalmak gyártását, egy-egy téma párhuzamos, lokális feldolgozását jelenti majd. Az összefogást kezdeményező portálok – reményeik szerint – hazai és nemzetközi pályázatokon is nagyobb eséllyel nyerhetnek támogatást forráskiegészítésre és közös projektjeik finanszírozására.

A Független Helyi Lapok Közösségének jelenleg a Borsod24, a Debreciner, a KecsUp, a Nyugat, az utóbbi által kiadott, elsősorban Sopron környékére fókuszáló Enyugat, a Szabad Pécs, a Szegeder és Veszprémkukac a tagja, de az alapítók nyitottak más független sajtóorgánumok csatlakozására is. A Borsod24 felel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szol24-ért, valamint a Szabolcs24-ért is – utóbbiak várhatóan ugyancsak csatlakoznak majd az együttműködéshez.

Mint közleményükben írják, az „összefogás tagjai függetlennek tekintik azt az orgánumot, amelynek tulajdonosa/kiadója nem politikai párt vagy annak alapítványa, bármely pártalapítású szervezete/szerveződése; aminek tulajdonosa/kiadója nem a kormány, nem települési vagy megyei önkormányzat, vagy ezek alapítványa, intézménye vagy bármely általuk létrehozott szervezet/szerveződés; ahol egyedül a szerkesztőség dönt önállóan az orgánum szerkesztési elveiről, gyakorlatáról és az orgánum tartalmáról”.

A mostani kezdeményezést már megelőzte pár hasonló próbálkozás, a független helyi médiumok az amúgy is kicsi piac és az utóbbi másfél évtized egyre szűkülő lehetőségei miatt hosszú ideje próbálják összehangolni – elsősorban szellemi – erőforrásaikat a fennmaradás érdekében. A Független Helyi Lapok Közösségéhez csatlakozó lapok hírei a Szabadhírek.hu oldalon is megjelennek, ami ezután is az együttműködés közös platformja marad. A 2022-ben elindított aggregátoroldal a közösséghez tartozó nyolc vidéki lap cikkein túl összesen tizenkét lokális portál és közéleti blog – az EgriSzín, a 7300, a KAPOS-T és a sorból nem vidékiként némileg kilógó Média1 – híreit is gyűjti. Kérdés, hogy ez országos szinten képes lesz-e alternatívát kínálni a NER-média vidéki uralmával szemben, növeli-e a lokális médiumok súlyát, s ami ennél is sokkal fontosabb: képes-e valódi védelmet nyújtani az egyes szereplőknek az Orbán-rezsim Magyarországán?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.