Letartóztatták Szijjártó Péter egykori miniszteri biztosát

  • narancs.hu
  • 2024. május 9.

Belpol

Az ok hivatalosan nem ismerhető, részleteket az ügyészség és a külügy sem árul el.

A napokban letartóztatták Szijjártó Péter egykori miniszteri biztosát – írja a Magyar Hang. Az ok hivatalosan nem ismerhető, részleteket az ügyészség és a külügy sem árul el.

A lap szerint annyit lehet sejteni, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől.

A 60 éves S. Gy. a rendszerváltozást követően rendőrségi szóvivő, majd Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára volt, de dolgozott a Kövér László-féle Országgyűlésnél, majd 2010-et követően az idővel Szijjártó Péter vezetése alá kerülő külügynél is. 2015-ben a tiszteletbeli konzuli hálózatért felelő miniszteri biztossá nevezték ki a külügyben, 1997 óta Gambia tiszteletbeli konzulja, 2005-től a nyugat-afrikai ország bécsi ENSZ-képviselője. 2009-től a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke. 2023 nyarán a Közép-afrikai Köztársaság őt kérte fel, legyen a belgrádi nagykövete.

„Működik egy közvetítői piac: ha például Magyarországon szeretne valaki tiszteletbeli konzul lenni, akkor akad néhány olyan, a diplomácia világába beágyazott ember, akit érdemes megkeresnie. Ez a közvetítő igyekszik tiszteletbeli konzuli pozíciót keresni olyan államoknál, amelyek nyitottak arra, hogy tiszteletbeli konzult nevezzenek ki. A segítségért cserébe 50-300 ezer eurót (mintegy 20–120 millió forintot) kérnek a közvetítők” – mondta korábban Direkt36-nak S. Gy., aki szintén foglalkozik ilyesmivel, és afféle fejvadászként tekint magára, ám ő inkább külföldi államok nagyköveteinek segít ideális jelöltet találni a tiszteletbeli konzuli posztra, és ezt sem Magyarországon, hanem inkább ázsiai és közel-keleti államokban.

Gy. letartóztatásáról a Pesti Srácok is írt. A lap kérdéseket küldött az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), amire Kovács Katalin főügyészségi ügyész, szóvivő mindössze annyit válaszolt:

„Tájékoztatom, hogy megkeresésére válasz nem adható.”

A Magyar Hang a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött. A tárca csütörtök reggel közölte, eszerint az illető személynek öt éve szűnt meg a diplomáciai státusza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta nem áll vele jogviszonyban. Letartóztatása okairól nem írtak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk