Letekerhetik az önkormányzatok a közvilágítást, ha spórolni kell

  • narancs.hu
  • 2022. november 10.

Belpol

Megkapták az engedélyt. Erről is éjjel rendelkeztek.

Az este megjelent Közlönyben az árstopon és a Miniszerelnök Katonai Irodájának létrehozásán túl arról is rendelkeztek, hogy felhatalmazást adnak a települési önkormányzatoknak arra, hogy "a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák".

Az Orbán Viktor által szignált rendeletet a Telex vette észre, és azt jelenti, hogy innentől nem kell figyelembe venni azt az eddig érvényben lévő szabályt, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.

 

A portál emlékeztet, hogy az önkormányzatok az utóbbi időben többször felvettették a közvilágítás korlátozásának kérdését mint spórolási lehetőséget, ez azonban nem volt könnyen megoldható, ugyanis a jogi szabályozása nem feltétlenül volt egyértelmű, ráadásul volt polgármester, aki azt is felvetette, hogy a közvilágítás éjjeli kikapcoslása erősebb rendőrségi és polgárőri jelenlétet vagy kijárási korlátozást igényelne. 

A friss közleményben ezzel kapcsolatban azt írják, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk