A kereskedelmi szövetség szerint megoldhatatlan egy éjszaka alatt átállni az új árstop áraira

  • narancs.hu
  • 2022. november 10.

Belpol

Tegnap jelentették be, éjjel jelent meg a Közlönyben, és mától már érvénybe is lépett az árstop a tojásra és a burgonyára.

A szerdai Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy új termékeket vonnak be az árstop körébe, így a friss tojás és az étkezési burgonya esetében "a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedők által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb, ezt az árat rögzítik".

A bejelentést gyors rendeletkiadás is követte, a szerda késő este megjelenő firss Közlönyből már az is kiderült: az árstop az új termékekre már november 10-től, azaz mától érvényben is van. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi egységeknek gyakorlatilag egy éjszakájuk volt arra, hogy eleget tegyenek az árcsökkentésnek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ez lehetetlen, erről adtak ki közleményt még az éjszakai órákban - írja a 444.hu.

A közleményben egyrész kérik a vásárlók türelmét, ugyanis a gyorsan megjelenő árstop-rendeletre egyszerűen nem tudtak felkészülni.

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, és mivel mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, „így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat” - fogalmaznak.

Emellett az online pénztárgépek átállítása is időt visze igénybe, ráadásul hozzáteszik, hogy az árak átírása melletti kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg.

A portál azt is kiemeli, hogy ráadásul sok kisebb üzlet valójában csak reggel, nyitás előtt szembesül majd azzal, hogy a rendelet már az éjszaka folyamán meg is jelent. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.