Márki-Zay mozgalma tüntetésén is több ezer ember vett részt, majd elfoglalták a Margit hidat

  • narancs.hu
  • 2022. július 16.

Belpol

Majd vonulásba kezdtek.

A hétfőn beterjesztett, a katázást szigorító törvényjavaslat ellen már megszavazása előtt pár órával tüntetés kezdődött kedd reggel. Azóta minden nap volt demonstráció az új törvény, a katázás módosítása ellen, ami az azóta bejelentettm az energiaárak hirtelen, drasztikus változása elleni tiltakozással egészült ki.

Kedden a törvény megszavazásával egy időben civil kezdeményezésre gyűltek össze a Kossuth téren, nem volt hangosítás, beszédek sem, majd spontán kezdeményezésre átvonultak a Margit hídra, és lezárták azt, később pedig az Erzsébet hidat is. Szerda estére már a Momentum szervezett tüntetést. A rendezvény befejeztével a tüntetők vonulgattak a városban. Majd csütörtökre és péntekre a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hirdette meg az Erzsébet híd lezárását. Ez folytatódik vasárnap is. Mindeközben pedig tüntetések során fontos szerepet betöltő ételfutárok hirdettek hétfő reggel 7 órára újabb tüntetést a Margit hídra.

Szombaton 17 órára Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szervezett tüntetést a Jászai Mari térre, ami végülis ott, de az alsó rakparton lett megrendezve. A pesti alsó rakpart korlátjairól zászlók mellett transzparensek lógtak olyan feliratokkal, hogy "Lemossuk a gyalázatot",  "Soha többé Viktort". A tüntetők lassan gyülekeztek, de aztán egészen nagy tömeg gyűlt össze.

Gurzó Ákos a színpadon bejelentette, hogy ez a mai alkalom egy demonstráció mindenki mellett, aki az Orbán rendszer áldozatává vált, ugyanúgy a katásokért, mint például a tanárokért.

Az első felszólaló Magyar Bence, a Minden Fiatal Magyarországa Mozgalom elnöke volt, aki szerint itthon kell maradni a fiataloknak akkor is, ha a rendszer azt akarja, hogy elmenjenek. A felelőtlen osztogatásban kimerült az ország – mondta a szervezet elnöke. "Ebbe a rendszerbe nem lehet belesimulni", "tegnap a katásokat végezték ki, most mások a rezsit nem fogják tudni kifizetni" – mondta, majd a pedagógusok helyzetéről és a lakhatási válságról beszélt. Szerinte a fiatalok jövője egyre kilátástalanabb.

Zeke László ügyvéd, civil aktivista azon elmélkedett, "mi a francot keresek én itt". Azt taglalta, hogy olyan tüntetéseken is meg kell jelenni, ami személy szerint nem érinti az embert, így várhatja majd el, hogy az őt érintő változások miatt is utcára vonulnak mások. Hiányolta a taxisokat, akik szerinte nyertesei a változásnak, de kérte, hogy senki ne ítélje el őket. Az államnak a gyengéket is képviselnie kell – folytatta. Szerinte az állam szerződést kötött a katásokkal. Viszonylagos szabadságért cserébe bizonytalanságot kaptak. De nem adócsalók, akik kihasználják a kiskapukat, nem kellett velük szemben fellépnie az államnak. Mint mondta, ami a katásokkal történt, az tiszteletlenség, tisztességtelen ilyen gyorsan lépni. Szakmaiatlan is a lépés, mert nem volt érdemi egyeztetés. Szerinte sérült a jogállamiság is.

Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert is beszédet mondott, elmesélte, hogy állítása szerint hozzá a belügyminiszter már küldött államtitkárt, hogy ha befogja a száját, akkor lesz pénz. A település 10 pályázatából 10 nem nyert idén, szerinte azért, mert talpnyalók vezetik az országot és építik ki a lakáj-birodalmat. Molnár szerint polip módjára telepedtek rá az országra. A közigazgatásról sötét ügyvédi irodákban születnek a törvények. A közigazgatási hivatalok élére sok esetben kihullott pártkatonákat állítanak. "Lelkészeinkből, papjainkból béreseket csináltak. Vallásos muri zajlik az országban" – mondta az egyházról a maga bevallása szerint vallásos keresztény polgármester. Szerinte az oktatást, az iskolákat is tönkrevágta a kormány, a pedagógusokat éhbéren tartják"Ma a katások vannak soron, akik csak éltek a törvény adta lehetőséggel" – mondta a polgármester. Majd megerősítette, hogy nem ellenségeik sem a katások, sem a közalkalmazottak, sem a közfoglalkoztatottak, sem az egészségügyben dolgozók. Ő is elmondta, hogy nem kérnek tűzijátékot és propagandát sem.

Lakatos Béla Ács volt polgármestere többek között arról beszélt, hogy olyan elnyomásban vannak a romák, amiből nem tudnak maguk kijönni, és a "senkiházi roma kápók" tartják őket nyomorban, akik megmondják, mit csináljanak, mert különben nem kapnak enni. Szerinte a Fidesz utasítja őket erre. Elmondta, örül, hogy három roma képviselő bejutott a Parlamentbe, szerinte ezt is Márki-Zaynak köszönhetik. Soha nem adja be a derekát "egy ilyen mocskos világban". Szerinte a vidéknek és a romáknak is fel kell ébredniük, minél több romát kell azokon a településeken bejuttatni a testületekbe, ahol a romák többségbe kerültek.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról beszélt, hogy a katázás szigorítása nagyon sok embert érint, közülük 33 ezer ember foglalkozhat oktatással. Ők most keresik a lehetőséget,hogyan egészíthetnék ki a "nyomorbérüket". Felemlegette a miniszteri bérek megemelését, mire a tömeg fújolni kezdett. Ők "felkészülhetnek a rezsicsökkentés megemelésére" – tette hozzá. Azt mondta, a rendőrség és katonaság béremelésének örül, de szerinte ennek most rossz üzenete van. "Úgy néz ki, hogy erővel akarják lenyomni a társadalmi akaratot, ami arról szól, hogy máshogy kéne kormányozni, politizálni." Szerinte a jogállamiság sérül a kata szigorításával és a rezsicsökkentés csökkentésével is, ami miatt sokan nehéz helyzetbe kerülnek.

A tüntetésen megjelentek a futárok is, akik közölték, a mai tüntetés semmi ahhoz képest, amit hétfőre szerveznek. Egyikük arról beszélt, hitele van, már a rezsicsökkentett számláit is alig tudja fizetni, így fogalma sincs mi lesz vele, hisz' ráadásul katázik.

Vajda Zoltán országgyűlési képviselő a költségvetésről beszélt: 5,2 százalékra várják az inflációt a jövő évi költségvetésben, miközben most 12 százalék körül van. "Bárki elhiszi, hogy a felére csökken?" – tette fel a költői kérdést. Szerinte bődületes megszorítást tervez a kormány, jelentős adóemeléssel számolnak, ilyen az extraprofitadó, ami előbb vagy utóbb, de úgyis fogja érinteni embereket, hiszen az érintett cégek áthárítják a plusz terhet a lakosságra. Az adót persze nem a "százmilliárdos haveri körre" vetették ki – mondta Vajda. "Ha a kormány abbahagyná a lopást, jönne az uniós pénz. Vége az unortodoxiának, óriási kamatemelés jön. A háborús infláció blöff, ez fideszes választási infláció" – mondta a képviselő.

Márki-Zay Péter két órával a tüntetés kezdete után lépett színpadra. Szerinte az "uborkaszezonban" kellett összejönni, amikor a kormány számára kényelmes bármilyen népszerűtlen intézkedést meghozni, hisz' az emberek nyáron nem szeretnek tüntetni. "Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét, ezek a megszorítások. Minden kampányállításról kiderült, hogy hazugság." Azt, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható, most fideszes politikusok mondják ki, vagyis Orbán Viktornak 100 nap alatt sikerült meghazudtolnia mindent Márki-Zay Péter szerint. Orbánról Márki-Zay-nak Döbrögi jut eszébe, aki elveszi, ami a "mienk és ispánért kiállt". "Orbán Viktor a választás előtt azt mondta, hogy megvédi a kisembereket. Aki még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, az menthetetlen, már nem lehet érv, hogy jó, ők lopnak, de az emberek legalább jobban járnak" – mondta az ellenzéki politikus. Kiemelte, Orbán nem a kisembereket védi. "Minden megszorítást a kisemberek fizetnek meg, a különadókat is. A multik helyett a katásokat büntetik, a tanárok helyett a miniszterek fizetését emelik. Orbán újra meg újra bebizonyítja, hogy a sajátjaik jóléte a fontos. Vajon mire készül Orbán, hogy most a katonák és rendőrök fizetését emeli?"

"Ébresztő Magyarország” – mondja Márki-Zay, mire a tömeg is skandálni kezdte, hogy "Ébresztő!". "Amíg együtt ki tudjuk vívni azt a szabadságot, hogy a szó mindenhova eljusson, addig is minden egyes nap választás van. A jó és rossz között kell választani. Arról kell dönteni, odaállunk-e az 1000 éves történelem legsötétebb kormánya mellé, kiszolgáljuk-e a rendszert vagy sem."

A szervezők szerint 5-6 ezer ember vett részt a tüntetésen. A hivatalos program vége felé néhányan hídfoglalást emlegettek, majd fél 8 körül el is foglalták a Margit hidat, lezárták a pesti hídfőjét. Először autók szorultak a tüntetők közé, villamos ragadt a híd közepén, amit ahogy az autókat, elengedtek a demonstrálók. A rendőrök lezárták a Szent István körutat a Nyugati térnél. 8 óra körül a tömeg egy része vonulásba kezdett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk