Nyugi, béke van: nem függeszti fel az ÁSZ a Jobbik költségvetési támogatását

  • narancs.hu
  • 2018. július 6.

Belpol

Harmadik nekifutásra sikerült egy elfogadható intézkedési tervet leadniuk.

Elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbik többször kiegészített intézkedési tervét, ezért okafogyottá vált a párt költségvetési támogatásának felfüggesztésére irányuló intézkedés előkészítése. Ez ugyanakkor nincs összefüggésben a tiltott párttámogatás következményeként a Magyar Államkincstár által tett intézkedésekkel – közölte az ÁSZ pénteken. Vagyis a korábban kiszabott büntetést vissza kell fizetnie a pártnak.

Júliustól törlesztheti a Jobbik az ÁSZ-büntetést

331 millió forintot kell visszafizetniük. Júliusban kezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg. A Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn átadja az adóhivatalnak a tiltott támogatást elfogadó pártokkal szembeni követelést – adta hírül az MTI.

A Jobbik már korábban elküldte a tervét az ÁSZ-nak, de kétszer nem volt megfelelő, ezért a számvevőszék azokat mindkét alkalommal visszaküldte.

A párt harmadik alkalommal küldött intézkedési tervéről az ÁSZ megállapította, hogy alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok jövőbeli megszüntetésére, és hozzájárul ahhoz, hogy a Jobbik a jövőben a vonatkozó törvények betartásával gazdálkodjon.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. A döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok ellenőrzését a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, az adófizető állampolgárok érdekében végzik – közölte a főtitkár.
Az ÁSZ június első felében fogadta el a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Lehet Más a Politika intézkedési tervét, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találta.

Figyelmébe ajánljuk