Nem hiszed el – A kormány tárgyalásokat kezdeményez a lex CEU-ról. Thaifölddel és Malajziával

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Belpol

Már meg is van a felelős külügyér.

Orbán Viktor még április 11-én kérte fel Altusz Kristófot, a külügyminisztérium helyettes államtitkárát, hogy folytasson diplomáciai tárgyalásokat a „nemzetközi egyetemek ügyében”. A tárgyalásokra nyilván azért van szükség, mert a lex CEU nemzetközi egyezményhez kötötte az Európán kívüli egyetemek jövőbeli magyarországi működését.

Az Index most megkérdezte a minisztériumtól, hogy állnak a tárgyalások. Íme Szijjártóék válasza:

„Megbízatásának átvételét követően Altusz Kristóf haladéktalanul megkezdte a szükséges egyeztetéseket, és kapcsolatban áll a törvénymódosítás által érintett országok diplomáciai képviseleteivel. Ennek eredményeképp már a jövő hét folyamán tárgyalást folytat Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel.”

Átnéztük az Oktatási Hivatal külföldi egyetemekre vonatkozó vizsgálatát, ami a kormányzati kommunikáció szerint az egész CEU-ügy kirobbantója volt. Az ott található felsorolás szerint Thaiföldről a Mahachulalongkornrajavidyalaya University, Malajziából pedig az Open University Malajzia folytat képzést Magyarországon.

A kormány a messze legjelentősebb intézménnyel, a CEU-val továbbra sem hajlandó tárgyalni, és az amerikai kormánnyal sem halad az egyeztetés. Ami nem csoda, hiszen az amerikai szövetségi kormányzat nem is akar tárgyalni Orbánékkal, lévén nem illetékes felsőoktatási kérdésekben.

(Leadkép: Szijjártó Péter Thaiföldön, KKM/Szabó Árpád)

Figyelmébe ajánljuk