Egyre dermesztőbb furcsaságok derülnek ki a szovjet hősi emlékművet védelmező nagydarab csecsenről

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Belpol

Mogamed téma lesz a Parlament nemzetbiztonsági bizottságában is.

„Veszélyben vagy te is meg a családod is” – ezzel vette rá Mogamed, a csecsen Komáromy Gergely aktivistát, hogy videóban kérjen bocsánatot, amiért narancssárga festékkel dobálta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet. Komáromy a 168 órának azt mondta, maga is belátta, hogy az akció „kegyeletsértés része” nem volt szerencsés, Mogamed ezt meg is értette, de arra hivatkozott, közössége más tagjait csak a nyilvános bocsánatkérés nyugtathatja meg.

További furcsaság, hogy Komáromy szerint Mogamed azt mondta, a videó után az orosz nagykövetséggel sem lesz problémája az aktivistának. A követség mégis kiadott egy közleményt, amelyben kormányellenes liberális aktivistaként beszéltek Komáromyról és társáról. Mogamed szerint ezt az információt a magyar hatóságoktól kaphatták.

A Magyar Nemzet közben kiderítette, hogy Mogamed Daszajev kisebb megszakításokkal 13 éve él Magyarországon, korábban a nemzetközi emberi jogi egyezményekkel foglalkozott egy svájci egyetemen, LinkedIn oldala szerint pedig egy orosz vodkát importáló és forgalmazó cég ügyvezetője. Daszajev tavaly a Lánchíd Rádióban arról beszélt, hogy van barátja a magyar Parlamentben is. A Nemzetnek erről most azt mondta, „az illető egy idős férfi, tavaly óta pedig már nem ott dolgozik, hanem Németországban működtet bárokat”.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke indítványozta, hogy a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén vegye napirendre a csecsen férfi ügyét.

Figyelmébe ajánljuk